• 30
 ≫ 

Ako zapustite njivu, moraćete da platite, iako je to vaša svojina

 ≫ 

Novim zakonom predviđene kazne za one koji ne obrađuju ili ne izdaju zemlju u zakup

 • 30
njiva Foto: Pixabay

Istina je da je reč o privatnoj svojini, ali ona je ipak ograničena društvenim interesom, a opšti interes je da poljoprivredno zemljište služi za proizvodnju hrane. To je prioritet broj jedan, kaže Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište.

Dok mediji prenose kako u Republici Srpskoj, zbog rasta uvoza hrane, poljoprivrednici dižu ruke od posla kao i da je polovina zemljišta zarasla u korov, u Srbiji je, tvrde nadležni, situacija potpuno drugačija kada je reč o državnim oranicama.

– Državno zemljište se sve više traži, ne samo za ekstezivnu proizvodnju već i za podizanje voćnjaka.  Pre tri godine tamo smo izdavali svega devet hektara. Sličnu situaciju imamo i u Sjenici. Jedan od razloga je i to što država sada ima preciznije podatke o raspoloživim parcelama i transparentnu ponudu sa dužim rokom zakupa – izjavio je za „Politiku” Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište.

U Vojvodini se svaki pedalj plodne zemlje obrađuje, cena hektara vrtoglavo raste a predmet zakupa su, u poslednje vreme, zapuštene parcele koje poljoprivrednici krče. Zapuštena i neobrađena zemlja uglavnom se vezuje za pojedine opštine u planinskim predelima.

Ipak statistika pokazuje da nešto manje od polovine državnih oranica nema zakupce. Srbija raspolaže sa oko 515.000 hektara državne zemlje, a prema poslednjim podacima ne izdaje se oko 235.000 hektara. Lakić ističe da su to uglavnom pašnjaci, livade i močvare koje se takođe tretiraju kao poljoprivredno zemljište i koji se na licitacijama nude u zakup u dva, tri kruga ali se na ove pozive niko ne javlja.

– Cilj nam je da kroz izmene zakona, koje su u toku ovakvo stanje promenimo i što više zemljišta stavimo u funkciju – kaže naš sagovornik. Do oktobra bi, dodaje, trebale da budu završene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Cilj predloga, koje priprema Ministarstvo poljoprivrede, jeste upravo da se napušteno zemljište, voćnjaci i livade stave u funkciju poljoprivredne proizvodnje. Ali, isto tako i poveća obradivost parcela u privatnoj svojini. Država trenutno, zbog nepostojanja normativnih okvira, ne raspolaže podacima o stanju zemlje u privatnoj svojini.

Lakić kaže da zato i postoji ideja da se propisi menjaju, tako da će obaveza privatnih vlasnika biti da prijave Ministarstvu poljoprivrede zemljište koje se ne obrađuje. U svakom slučaju, naglašava, postojaće i neki vid sankcije za one koji je ne obrađuju ili je ne nude u zakup.

– Istina je da je reč o privatnoj svojini ali ona je ipak ograničena društvenim interesom, a opšti, društveni interes je da poljoprivredno zemljište služi za proizvodnju hrane. To je prioritet broj jedan – kaže Branko Lakić. U mnogim državama EU primenjuju se sankcije za vlasnike zapuštenih parcela od, kako ističe, fiksnih novčanih kazni do uvećanih iznosa poreza na imovinu.

– Mislim da će Srbija biti bliža tom modelu da se zajedno sa poreskim organima, na transparentan način, može utvrditi veća poreska obaveza za one koji ne obrađuju poljoprivredno zemljište – najavljuje.

VIDEO: Ponovo ljudi pale njive!!! Ovaj put požar je kod Lapova

(Telegraf Biznis/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dragan

  21. jul 2019 | 15:16

  A kada cete vi politicari,meni da platite za zapustenu drzavu koju ste napravili i koja je takva zadnjih trideset godina,kada cete da mi platite za izgubljenu mladost,izgubljene godine,mogu da kazem prosao zivot pored mene.

 • SNEZANA

  21. jul 2019 | 14:59

  Postovani,ovo nije samo komentar na dati tekst,nego samo da kazem kako je stanje stvari.Zivim u okolini Kraljeva pored Morave.Nadaleko cuveno plodno tle i mesto vrednih ljudi.Imam 40 god.muza, troje deece svekra i svekrvu.Zivimo ako se mozer reci od stocarstva i bastovanstvom.Kazem zivimo ali nije tako.Mesecima isplata mleka kasni,i da li ce je biti ne znamo.Od toga se placaju dazbine,skolarine,i zivotni troskovi.Poplava nam je unistilka sav rasad povrca tako da i od toga nista.I sta ja sada mogu svojoj odrasloj deci reci i kakav savet datri da ostanu.Pa i da flasiram mleko i delim sirotinji po gradu ne smem ima da me kazne.Bas me briga sto ce nerko tamo da me kazni sto nece imati ko da obradjuje oranice.Jos dea naglasim da ako neko nesto ne ucini odosmo svi u djavola,da i da kazem ovde rastu cestita i vredna deca koja zele da zive na svom i da imaju od tog rada da iydrzavaju svoje porodice.Opsirno jeste ali se nadam da ce bar neko procitati i znati kako je pravo stanje stvari.Selo se gasi yarad nekih fabricica.Pozdrav od Moravaca

 • Marko

  21. jul 2019 | 14:27

  Hahahaha ovi svaki dan uvode neku novu kaznu,drugacije izgleda ne mogu da dodju do para.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>