• 6
 ≫ 

"Turski tok" kroz vinograde, uništeno stotinu imanja u Srbiji, bez obaveštenja

 ≫ 

Rezano, prskano, vezano, kultivirano i sve ostalo znajući da će tu da prođe, ali imamo dušu i mi seljaci, žale se meštani

  • 6

Desetine poljoprivrednika iz Ćuprije i okoline podnelo je prijave protiv izvođača radova na gasovodu "Turski tok" tvrdeći da su im imanja uništena bez obaveštenja i najave i da šteta još nije procenjena. I nije samo nadoknada u pitanju, tvrde, već su tu i emotivni razlozi. Razumeju važnost projekta, ali nije lako rastati se od vinograda ili voćnjaka koji je generacijama u posedu porodice.

Familiji Pešić iz Ćuprije bukvalno preko noći uništeno je između 500 i 600 čokota vinove loze na trasi budućeg gasovoda Turski tok, a da ih niko pre toga nije usmeno ili pismeno obavestio, uradio procenu vrednosti zasada ili doneo papir o eksproprijaciji.

Oni su vinograd obrađivali i ulagali u njega i kažu nisu jedini jer je na tom potezu uništeno najmanje stotinu imanja.

- Svaka parcela ima vlasnika u katastru, trebalo je pozvati ljude, objasniti situaciju, niko se ne bi suprotstavljao. Maleni jedan Pešićev vinograd da zaustavi državni projekat kakav je gasovod kroz Srbiju, ali prosto je trebalo obavestiti ljude - kaže Miroslav Pešić.

Vinogradar Gradimir Pešić kaže da je zemlja na trasi Turskog toka u posedu njegovih predaka više od 200 godina. Ni on nije dobio nikakvo obaveštenje o radovima, tako da je nastavio obradu imanja.

- Rezano, prskano, vezano, kultivirano i sve ostalo znajući da će tu da prođe, ali imamo dušu i mi seljaci, da ostavimo jednu voćku da se muči nije bilo lepo - kaže Gradimir Pešić, vinogradar iz Ćuprije.

U opštini Ćuprija u više navrata su naglašavali da će svi vlasnici imanja na trasi gasovoda biti obeštećeni. Priznaju da je bilo i grešaka na trasi u Supskoj, jer se radilo po starom projektu, a ne po novom.

Naime, na insistiranje opštine trasa gasovoda je nedavno promenjena jer je prvobitno išla kroz buduću industrijsku zonu.

- Južni tok je trebalo da prođe kroz Dobričevske table i oni bi nam zauzeli nekih 200 hektara najbolje industrijske zemlje kraj auto-puta. Mi smo uspeli da izmenimo prostorni plan Srbije, to je završeno i južni tok će zaobići Dobričevo - kaže Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija.

Moćnih mašina koje polažu cevi turskog toka trenutno nema u okolini Ćuprije, ali da se ubrzano radi na trasi dugoj 403 kilometra svedoče stalne isporuke cevi iz centralnog skladišta u Ćupriji.

VIDEO: Aleksandar Antić o Turskom toku

(Telegraf Biznis/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>