• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemanja iz Lipovca u rodnom selu ima vinograd za ponos: Stopama predaka gradi svetlu budućnost

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako malo, selo Lipovac ima oko deset svojih vinarija

  • 0
Nemanja iz Lipovca, vino Foto: RINA

Na stotine hektara grožđa posađeno je na području opštine Topola, pa je stoga sa razlogom mnogi nazivaju i srpskom Toskanom. Dobra klima, veliki broj sunčanih sati i specifična ruža vetrova čine da grozd bude izuzetno sladak, ukusan i mesnat, pa se upravo tu prave i najkavlitetnija vina u Srbiji. Ova veština prenosi se koleno na koleno, a kako napraviti odličan roze, crno ili belo unuci su učili od svojih predaka. Nemanja Petrović iz sela Lipovac kod Topole uzgaja nekoliko sorti, a staru slavu pokušava da vrati malagi od koje se prave izuzetna bela vina.

- Na četiri hektara nam se prostiru vinogradi, a odlučili smo se za tradicionalnu proizvodnju vina, na način na koji je to radio i moj pradeda. Malaga je sorta koja daje vino izuzetnog mirisa, muskatno. Cilj nam je da od nje proizvedemo što više i da to bude poseban pečat naše vinarije. Pored malage, poprilično je zastupljen i šardone koji je kralj sorti za bela vina, zatim vranac, kabernet i prokupac kad su u pitanju crvena i nezaiobilazni sočni hamburg za roze - rekao je Nemanja.

Iako malo, selo Lipovac ima oko deset svojih vinarija. U njima se najčešće proizvode vina za lične potrebe domaćina, prijatelja i rodbine, ali i za prodaju ljubiteljima dobre kapljice.

- Vino treba da prija i da osvežava, da ima ugodan miris, a najbolje je ono koje odleži u bačvi. Neka naša vina nalaze se u podrumu, a neka u hladnjači u zavisnosti od sorte. Ono što je najvažnije jeste slatkoća grozda koju merimo pre branja. Mladi ljudi u našem selu prepoznali su potencijal i šansu u vinogradarstvu, pa se sve više njih odlučuje da krene u proizvodnju što se može videti i po broju vinarija u Lipovcu. Ono što je najvažnije jeste ostati veran tradiciji, ne upoređivati se sa drugima jer vina iz Topole imaju svoju specifičnost koja im otvara vrata na mnoga tržišta, kaže mladi vinogradar.

U vinogradima srpske Toskane koji se prostiru na oko 1.000 hekatara svoju koru hleba, osim proizvođača vina, zarađuju i berači koji spremno čekaju da počne sezona berbe.

U selu Lipovac svoje vinograde ima čak i porodica najboljeg svteskog tenisera u istoriji, Novaka Đokovića. Porodica proslavljenog tenisera mogla je da bira bilo koje mesto na kugli zemaljskoj na kom će posaditi vinograde, ali Đokovići su se odlučili za Srbiju i Topolu. To samo dodatno potvrđuje koliki potencijal kad je u pitanju proizvodnja vina poseduje ovaj kraj.

(Telegraf Biznis/RINA)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>