• 15
 ≫ 

Paradajz ponovo poskupljuje u septembru

 ≫ 

Očekuje se da će do kraja avgusta cena za kilogram biti oko 50 dinara, a onda sledi novo poskupljenje, kada stižu naredne isporuke iz plastenika

  • 15
paradajz

Foto: D.K/Telegraf.rs

Cena paradajza je poslednjih dana niža, ali je on i dalje neuobičajeno skup za ovo doba godine. Glavni razlog je to što ga nema dovoljno, čak ni sa domaćih njiva, odakle je počeo da stiže na pijace i u prodavnice.

- I proizvodnja je ove godine bila skupa i problematična zbog bolesti koje su se pojavljivale. Na to su uticali loši vremenski uslovi, nepogode, kiše, smena toplo-hladno. Na kraju, dobili smo paradajz, koji je ovog leta značajno skuplji nego u isto vreme prošle godine - kaže za "Politiku" Đorđe Moravčević, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Dodaje da paradajz do kraja avgusta sigurno neće pojeftiniti na iznos od prošle godine, kada se na veliko prodavao po ceni od 10 do 15 dinara, iako je to najavljivano.

- Očekujem da će do kraja avgusta cena za kilogram paradajza biti oko 50 dinara, a već u septembru dolazi i novo poskupljenje, kada stižu naredne isporuke iz plastenika - kaže Moravčević i napominje da u Srbiji trenutno nema paradajza iz uvoza u većim količinama koje bi poremetile tržište.

Srbija godišnje uveze paradajza za oko 15 miliona evra, a dominantan je albanski. On se na naše pijace isporučuje kada ga u Srbiji nema, odnosno u periodu od marta do juna.

Moravčević smatra da će ovakva situacija potrajati sve dok se ne uvećaju površine pod plastenicima, jer ih nema dovoljno, kao i dok država ne uredi tržište, odnosno poljoprivrednim proizvođačima povrća obezbedi predvidive kalkulacije.

- Do tada se postavlja pitanje da li je uz ovoliku neizvesnost isplativo uložiti 600.000 do 700.000 evra, koliko je potrebno za ozbiljan plastenik na površini od jednog hektara, uz svu prateću opremu - ističe Đorđe Moravčević.

VIDEO: Zbog čega će skraćenica GMO uskoro biti najvažnija u Srbiji?

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>