• 1
 ≫ 

Na Zvezdari svinje, a na Čukarici kokoške: Ovo su pravila za gajenje domaćih životinja

 ≫ 

Verovali ili ne, ne mogu sve životinje da se gaje u svim opštinama

  • 1

Ne mogu sve životinje da se gaje u svim opštinama. Tako na primer zakon propisuje da na Zvezdari smete da uzgajate svinje, a na Paliluli i Čukarici nije zabranjeno držanje kokošaka.

U centru grada je zabranjeno, ali na obodima nekih opština, pa i na Zvezdari, Paliluli i Čukarici, možete da gajite koze, kokoške, kuniće. Zakon ne propisuje koliko domaćih životinja smete da držite u dvorištu, vać samo na kojoj površini.

- Propisano je da svi koji imaju neku od domaćih životinja, njih mogu držati i gajiti isključivo u dvorištima, na prostoru od najmanje deset kvadrata. Ukoliko postoji eventualno deo koji se odnosi na zajedničko dvorište, treba saglasnost i drugog vlasnika - objašnjava član veća GO Zvezdara Vladan Jeremić.

Za one koji, kako stoji u zakonu "ne drže životinje u humanim uslovima" kazna ne sledi odmah. Opštinski inspektori prvo upozoravaju, drugi put kažnjavaju.

Selo, Petao, petlovi i kokoške

Foto: A. Nalbantjan

- U zavisnosti od prekršaja, kazna je do 100.000 dinara - dodaje Jeremić.

I dok opštinska inspekcija kontroliše držanje domaćih životinja, komunalna inspekcija zadužena je za kućne ljubimce u stanovima. A ako komšija prijavi da pas laje iz tuđeg dvorišta, to je u nadležnosti komunalne milicije.

- Mi možemo da proverimo da li na ulaznim vratima postoji natpis 'čuvaj se psa' ili 'opasan pas'. Ako je pas napolju, taj boks mora da bude udaljen pet metara od svakog komšijskog dvorišta. Ako je u kući, onda ne važi drugo pravilo - navodi Nenad Lakić, šef odseka Operativnog centra Komunalne milicije.

Komunalna milicija asistira inspektorima Veterine Beograd kada proveravaju da li su vlasnički psi čipovani i vakcinisani. Kažnjava vlasnike koji šetaju psa bez povoca gde to nije dozvoljeno ili prljaju zelene površine.

- U regionu osnovne i predškolske ustanove, posle 7.30 ne sme da bude pas. Kažnjavamo za nesavesno šetanje posle tog vremena sa 10.000. Za nekupljanje izmeta takođe 10.000 dinara - dodaje Lakić.

Kaznu je platio i jedan gospodin koji je pre dve godine izveo svog ljubimca u šetnju Knez Mihailovom. U pitanju je bila zmija, a vlasnik nije imao potrebnu dokumentaciju.

VIDEO - Najezda prasića na Beograd: Jure slobodno među zgradama

(Telegraf Biznis / rts.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zzz

    10. avgust 2019 | 14:39

    Što se tiče farmi i domaćih životinja svi su sitna riba za Mošorin 💪💪💪

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>