• 4

U ova tri sela nedaleko od Beograda je pronađena svinjska kuga (VIDEO)

Žarište opake bolesti je trenutno blizu prestonice

  • 4

Rezultati iz Madrida potvrdili su da je afrička kuga stigla u Srbiju. Trenutno, bolest je prisutna na četiri farme iz tri sela nedaleko od Beograda, tačnije u mestu Rabrovac kraj Mladenovca, u Velikoj Krsni i Kusatku.

Otkako se pojavila prva sumnja nije bilo novih prijava, tako da još nije proglašena epidemija. 

Da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja potvrdili su rezultati laboratorije iz Madrida, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je nagasio da su preduzete sve preventivne mere za sprečavanje širenja tog virusa.

Precizirao je da se taj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca i da je danas doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

Naveo je da je Naučni institut za veteranarstvo iz Beograda utvrdio žarište u selu Rabrovac, te da su na osnovu toga pre 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mere.  

Kako su za Telegraf objasnili u Ministarstvu najveći problem kod afričke kuge je nepredvidivost. Ističu da su simptomi identični gotovo kod desetak bolesti.

Podsetimo, prošle nedelje, u Upravi za veterinu, na osnovu prijavljenog uginuća jedne svinje u zaseoku mladenovačkog sela Rabrovac, nadležne službe Uprave za veterinu su izvršile eutanaziju svinja i u skladu sa predviđenim procedurama preduzele sve preventivne mere kako bi se zaštitilo zdravlje životinja na tom području.

Uzorci svinja odmah su bili poslati na laboratorijsku analizu. Dok su se čekali rezultati Svetske organizacije za zdravlje životinja, zemlje u regionu su preventivno zabranile uvoz svinjskog mesa i prerađevina iz naše zemlje.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    Zna se svega ima u Beogradu. Sve za Beograd.

  • Nels

    Kome to ne odgovara izvoz svinja za Kinu?! 🤫🤫🤫.... Ili izvoza nije ni bilo? Ili seljaka treba upropastiti? Ili nasu ekonomiju? Eeeeeee.... Cek da razmislim....🤔🤔🤔🤔ipak... 🤫🤫🤫🤫

  • Andreja

    Kusadak je selo mnogo blize Smederevskoj Palanci i Smederevu nego Beogradu ili mi iz unutrasnjosti nismo toliko vazni

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke