• 0

Rusi se opametili - umesto krompira jedu voće

Ruski zavod za statistiku, Rostat otkrio je kako se ishrana Rusa značajno menjala u poslednjih 40 godina.

  • 0

Mesto krompira je zauzelo voće i bobice, a osim toga Rusi jedu manje hleba i testenine. Očigledno povećana je želja za zdravim načinom života.

Rusi su počeli više da vode računa o svom zdravlju. To je zaključio i Rostat analizirajući promenu strukture ishrane Rusa u poslednjih 40 godina.

Za to vreme, oni su značajno smanjili konzumaciju krompira i hleba i počeli da jedu više voća i povrća.

Prema Rosstatu, 1980. godine stanovnici zemlje konzumirali su 117 kg krompira po osobi godišnje, dok se u 2018. ta cifra smanjila na 59 kg. Potrošnja voća i bobica menjala se u suprotnom smeru: iznosila je 35 kilograma po osobi godišnje pa na - 74 kg.

Ruski potrošači sve više uključuju ribu i plodove mora u prehranu, kažu istraživači. Ako je 1980. godine bilo 17 kg po osobi, u 2018. godini bilo je - već 22 kg. Povrće i dinja takođe su prisutne u velikim količinama - 92, odnosno 104 kilograma.

Ali sa konzumiranjem mesa tokom skoro 40 godina, promene su se dogodile dva puta. 1980. godine osoba je jela u proseku 70 kg godišnje. U 2000. godini brojka je pala na 50 kg, a u 2018. godini ponovo je porasla, zaustavivši se na 89 kg.

Prosečan Rus sada kupuje manje hleba, žitarica i testenine nego u sovjetsko vreme. Ako je 1980. godine konzumirao 128 kg, 2018. 16 kg manje - 112 kg. Zavod za statistiku napominje da se potrošnja mlečnih proizvoda u ovom periodu takođe ozbiljno smanjila - sa 390 kg na 266 kg. Rusi su takođe počeli da jedu manje jaja - 231 komad godišnje 286.

Iako je potrošnja šećera i konditorskih proizvoda u zemlji prilično velika, ipak postoji pozitivan trend. Dakle, 1980. godine Rus je jeo 35 kg, a 2018. - 31 kg. Lekari upozoravaju da prekomeran unos šećera preti dijabetesu i gojaznosti.

Lekari i naučnici povezuju takve promene sa velikim interesovanjem građana za zdrav način života. Pravilna ishrana pomaže u jačanju imuniteta, održavanju dobre fizičke kondicije i smanjuje rizik od razvoja nezaraznih bolesti.

Stručnjaci kažu da u ishrani prosečnog Rusa ne bi trebalo da bude više od 10% šećera dnevno. A ako je so, onda samo jodirana, čija norma nije veća od 5 grama.

VIDEO: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke