• 4

Zbog afričke kuge ubili su im 25 svinja: Priča iz Mladenovca otkriva kako je sve počelo

Prvo je njihovom komšiji uginulo nekoliko svinja, a onda su za nekoliko dana i oni sam ostali bez njih

  • 4
Africka kuga, svinja, prase

Foto: Google Maps, Shutterstock

Izuzetno opasna zaraza koja pogađa životinje stigla je u Srbiju. Posle Mađarske, Rumunije i Bugarske gde je desetkovano na hiljade svinja, afrička kuga odnela je žrtve i u našoj zemlji. Najteže pogođena, kako se pokazalo do sada, su neka sela u okolini Mladenovca. 

Ujedno, to su trenutno i jedina u kojima je potvrđena opaka pošast, jer novih prijava nije bilo.

U mladenovačkom selu Rabrovac nekoliko domaćinstava je ostalo bez svinja. Jedna porodica je nakon što im je uginula svinja otkrila da su još neke životinje zaražene, a zbog toga su morali da uspavaju sve koje su imali - njih 25.

Za Telegraf Bizniss ispričali su kako su otkrili da im je jedna svinja zaražena, kao i šta je usledilo nakon što su stigli rezultati analiza uginule životinje.

- Prvo su u komšiluku uginjavale svinje, uginulo je njih par, međutim, mi nismo ni pomislili na tako nešto. Iskreno rečeno, kad dođe sezona, televiziju vrlo malo gledamo, te nismo znali šta se događa. Kada se to desilo kod nas odmah smo pozvali veterinara - ispričali su oni za naš portal.

Da svinja nije dobro primetili su jednog popodneva. Za samo nekoliko sati njeno stanje se drastično pogoršalo, a veterinar je došao ujutru. Pošto je uginula, uzeti su organi i poslati na analizu.

Simptomi koje su primetili kod krmače koja je uginula bili su povišena temperatura, otežano kretanje, pečati na koži, krvava stolica.

- Mi smo prvo mislili da slabo jede jer je vrućina, ali se sve desilo za samo nekoliko sati. Sve je poslato na analizu u Beograd. Sutradan su odmah došli kod nas. Nisu ih klali bukvalno, ali su ih uspavljivali. Bilo je 25 svinja. Nisu sve bile pozitivne, ali oni nisu hteli da rizikuju i onda su ceo kraj pobili - navode oni.

Svinja, virus

Foto: Pixabay

Šta je tačno afrička kuga tada nisu tačno znali. Kako navode, i dalje se informišu na interentu i naglašavaju da je treba sprečiti kako mora.

- Mi prvobitno svinje držimo za našu upotrebu, našu ishranu i nama to nije neki veći izvor prihoda, ali je ipak velika šteta. Posetili su nas stručnjaci iz EU da potvrde i da vide mesto gde se dogodilo. U principu su rekli da je to nehigijena, to nije tačno, što su neki rekli, one spavaju ovde kao u sobi. Sva ta stoka, bar je kod nas u kraju tako, pazi se na njih kao da su ukućani - naglašavaju u ovom domaćinstvu.

Ministarstvo poljoprivrede je, kako su rekli u rabrovačkom domačinstvu, već isplatilo ovu novonastalu štetu.

- Sve je isplaćeno trećeg i četvrtog dana od kada se to dogodilo i plaćeno nam je adekvatno - navode.

Afrička kuga je bolest koja nije opasna po ljude, a u Ministarstvu ističu da je njen najveći problem nepredvidivost. Ističu da su simptomi identični kao kod gotovo desetak bolesti. Ti simptomi su visoka telesna temperatura, gubitak apetita, drhtavica, poremećaj u disanju, malaksalost i umor. Smenjuju se faze dijareje i zatvora, krmače koje su trudne mogu da pobace, a posle samo nekoliko dana nastupa smrt.

U blažoj varijanti simptomi mogu da budu identični kao kod upale pluća.

U Ministarstvu kažu da se zbog nepostojanja mogućnosti vakcine eutanazija vrši na prvu sumnju.

Po ljude afrička kuga nije opasna, ali ne pogađa samo svinje, i ne prenose ih samo one. Kako se prenosi, detaljnije možete da pročitate u našem posebnom tekstu.

Inače, Uprava za veterinu apeluje na sve uzgajivače svinja, da ukoliko primete promene zdravstvenog stanja ili imaju uginuća svinja na svom gazdinstvu hitno obaveste svog veterinara.

Pored sela Rabrovac, pogođeni su i Velika Krsna i Kusadak kod Mladenovca.

Pogledajte video: Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja

(Telegraf Biznis/Nevena Zdravković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>