• 15

Prevareni stočari: Slušali priče o izvozu, tovili junad, i sad ne znaju šta će

Prošle godine nije ispunjena izvozna kvota od 7.000 tona koliko je moglo da se proda u Turskoj

  • 15

Zastoj u izvozu junećeg mesa doveo je do poremećaja na tržištu još u maju ove godine kada su stočari pokrenuli inicijativu da država interventno otkupi junad. Međutim, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su tek nedavno objavili da će od proizvođača preuzeti tovnu junad po paritetu 17 kilograma kukuruza za 1 kilogram žive vage junadi.

Stočarima je, po odluci Vlade, na raspolaganju 17.000 tona prošlogodišnjeg roda kukuruza. Otkup još nije počeo, a stočari sa nestrpljenjem  čekaju detaljnije uslove razmene.

U Uniji poljoprivrednika Sremska Mitrovica ističu da će na ovaj način biti otkupljeno 2 do 2,5 hiljade tovnih junadi. Veliki broj stočara je, podsećaju, pretrpeo ogromnu štetu zato što interventni otkup nije obavljen ranije, kako je dogovoreno u maju na Sajmu poljoprivrede.

meso

Foto: Pixabay

- U maju je sa predstavnicima Ministarstva dogovoreno da se sprovede interventni otkup tako što će stočari za junad odmah preuzeti merkantilni kukuruz iz robnih rezervi. Međutim, posle toga umesto interventnog otkupa ponuđena je naturalna razmena u nepovoljnijem paritetu, 15,3 kilograma kukuruza za kilogram junetine i to tako da stočari sami prodaju junad kako se snađu, a da kukuruz preuzmu uz menicu ili hipoteku. Tako su Ministarstvo poljoprivrede i Robne rezerve prevarili stočare, potpomažući uzvoznički lobi i klaničare koji su zbog velike ponude oborili otkupnu cenu sa 2,20 na 1,80 evra, pa i više i ucenjivali ih dugim rokovima isplate - kaže Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednika Sremska Mitrovica.

Navode kako uticajne organizacije i pojedinci više brinu o interesima uvoznika i ispunjavaju direktive iz Evropske unije, čime se uništava domaće tržište i stočari dovode u sve nepovoljniji položaj. Podsećajući  kako prošle godine nije ispunjena izvozna kvota od 7.000 tona koliko je moglo da se proda u Turskoj izražavaju sumnju da će do kraja godine izvoz biti nastavljen.

- Slušajući obećanja o izvozu veliki broj stočara je povećao broj grla u tovu. Pošto su prevareni, izvoza nema i nakon što su bili primorani da junad prodaju ispod cene, mnogi su se pokolebali oko daljeg posla. Najveće zlo je što je među farmerima dosta mladih ljudi, od kojih je polovina već odustala od daljeg tova - dodaje Đurić.

Stočari očekuju da im bude omogućeno da odmah preuzmu merkantilni kukuruz iz Robnih rezervi koji će koristiti za stočnu hranu ili prodati da bi kupili telad za novi turnus tova.

(D.G)

Komentari

  • Dragan

    Momentalno da se ukine kvota od minimum 3 bika za subvencije(počev od ove god. Jer su sad poljoprivrednike slagali),inače više niko neće da tovi bikove.

  • Dragan

    Za ovo treba neko da odgovara.dokle više laži.

  • mima

    nek se javi ko nije prevaren od postenog rada u srbiji, da li ih ima ......?????

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke