• 1
 ≫ 

Novi projekat domaće kompanije sa jednom od najvećih farmi u Evropi - organsko mleko

 ≫ 

"Potrošači su sve infomisaniji i sve više traže proizvode koji su organski, zdravi i koji imaju sigurno poreklo"

  • 1
"Organska proizvodnja: Novi horizonti srpske poljoprivrede"

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Proizvođači organske hrane u Srbiji planiraju da prošire svoje poslovanje, a u kompaniji Nectar kažu da su ušli u novi partnerski projekat sa Global Seed-om, vlasnikom jedne od najvećih farmi organskog mleka u Evropi.

Izvršni direktor Nectar Group Mihailo Janković rekao je da se organska proizvodnja već razvija godinama unazad i da se po policama supermakreta širi prostor za organske proizvode, dok su potrošači sve infomisaniji i sve više traže proizvode koji su organski, zdravi i koji imaju sigurno poreklo.

- Očekujemo da će organski asortiman u ponudi porasti, a samim tim i organska prozvodnja - rekao je Janković, koji je učestvovao na panelu "Organska proizvodnja: Novi horizonti srpske poljoprivrede" u okviru manifestacije Belgrade Food Show.

Najavio je da će komanija Nektar sigurno povećati zasade organskog voća, kao jedan od pravaca pospešivanja organske proizvodnje, a da planira da u naredne dve godine ima 114 hektara organske jabuke koju će korisiti, pre svega, za proizvode te kompanije i paletu proizvoda koju će razviti.

- Nešto od toga već imamo. Imamo u ponudi organske sokove - rekao je Janković i naglasio važnost investicije sa partnerom Global Seed-om i projekta izgradnje fabrike organske hrane.

Već se, dodaje, na policama nalaze proizvodi fabrike Biopanon, i to proizvodi poput organskog mleka, jogurta, namaza, kiselo-mlečnih proizvoda.

- To je jedan pravac za koji mislimo da će zadovoljiti potrebe potrošača i prve reakcije su odlične - naveo je Janković.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Rukovodilac službe standarda kvaliteta iz srpske porodične firme Global Seed Ina Radanović očekuje da će organska poizvodnja ići uzlaznom putanjom, a da je pospešuje i udruživanje Global Seed-a i Nektara u proizvodnji organskog mleka i mlečnih proizvoda.

- Organska proizvodnja se uvećava takvim vidovima udruživanja - rekla je Radanović.

Navela je da država radi na tome da se poboljšaju uslovi za organsku prozivodnju u koju, kaže, treba ući sa velikim strpljenjem i velikim entuzijazmom.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Veljko Jovanović kaže da organskoj proizvodnji treba dati mogućnost da se razvije.

- Postoji prilika da stignemo Evropu i da se pozicioniramo na jednoj niši gde mogu manji igrači da dobro plivaju. Taj sektor je u Evropi dostigao neverovatne razmere, samo u Nemačkoj vrednost organskog tržišta je oko 11 milijardi evra - rekao je Jovanović.

Naveo je da je izvoz organskih proizvoda iz Srbije 20 miliona evra godišnje, ali da može da bude mnogo veći.

- Potrebno nam je da postoji jedna ozbljna strategija koja će biti javno-privatno partnerstvo, kojom će se pružiti šansa proizvođačima da odu korak dalje. To bi značilo da se u potpunosti usaglasimo sa legislativom EU - rekao je Jovanović.

Na panelu, Branislav Raketić iz Ministarstva rekao je da je organska proizvodnja u Srbiji dobar alat za zaštitu konkurentnosti.

Naveo je da se najveći deo organskih proizvoda izvozi, te da će država morati da podigne nivo podsticaja za taj sektor. Raketić je najavio i pripremu novih zakona kako bi Srbija bila spremna za nova pravila u toj oblasti koja će doneti Uredba EU koja stupa na snagu od 2021. godine.

Predsednica Upavnog odbora Serbia Organica Snežana Oljača rekla je da je cilj da se organska proizvodnja širi i da će sve više ljudi ulaziti u taj sektor ako se povećaju podsticaji koje daje država.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 6y66

    11. oktobar 2019 | 15:53

    Tesko kod nas, skuplje je mnogo od “obicnog”......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>