• 0
 ≫ 

Šnicle bez svinjetine? Afrička kuga uzela maha, cene otišle u nebo, građani prelaze u vegetarijance

 ≫ 

Neki su prešli na drugu vrstu mesa, dok su drugi prestali da ga jedu

  • 0
snicla

Foto: Pixabay

Afrička svinjska kuga opustošila je populaciju svinja, a potrošači u Kini osećaju posledice. Neki čak prelaze na drugo meso.

Svinjetina u Kini sada košta skoro 70% više nego pre godinu dana, pokazuju podaci koje je objavio kineski Državni zavod za statistiku. Napad je bio toliko dramatičan da je u septembru gurnuo kinesku inflaciju na 3%, sa 2,8% u prethodnom mesecu.

Štetu koju je afrička svinjska kuga nanela kineskoj populaciji svinja teško je i prevideti. U zemlji je polovina svih svinja na planeti, a njeno krdo se smanjilo za oko 130 miliona od početka epidemije, pre 13 meseci, pokazuje analiza podataka iz kineskog ministarstva poljoprivrede. Mnogi farmeri nerado ponovo počinju da gaje svinje, plašeći se da će ih uhvatiti bolest.

Svinjska groznica stvorila je glavobolju za zemlju u kojoj je svinjetina osnovna hrana. Svinjetina čini oko 70% ukupne konzumacije mesa u Kini, prema zvaničnim podacima iz 2018. U proseku, osoba u Kini pojede 20 kilograma svinjskog mesa godišnje.

Svinjetina je bila važna za kinesku kuhinju stotinama godina. Široko se koristi u mnogim poznatim jelima. Potrošači su, primetivši visoke cene, počeli često da se žale na društvenim mrežama da je svinjetina postala skupa. Neki su rekli da ih ovo tera na to da postanu vegetarijanci. Jedan korisnik je čak napisao da je meso skuplje od smartfona.Sada se prodaje za više od 60 juana (8,45 dolara).

Neki uzgajivači svinja su se zbog toga okrenuli čudnoj metodi da gaje debele svinje kao način da se proizvede više mesa od jedne životinje. One teške 150 kilograma.

Video: Potvrđena afrička kuga svinja u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>