Hipsterski biznis: Uzgoj grožđa i proizvodnja "kraft" vina u srcu Londona
Iz londonskih vinarija ne očekute nikakav kaberne, šardone ili suvinjon. Njihovo vino se proizvodi tako što svi uzgajivači donesu korpu ili dve grožđa onih vrsta koje su im uspele na malom prostoru, vlažnoj i hladnoj klimi i gradskom zagađenju. Od tako mešanog grožđa preduzeće koje posluje po principu poljoprivredne zadruge pravi roze i penušac.
Zadrugu čini između 150 i 200 urbanih vinara koji lozu gaje u dvorištima, staklenicima ili vrlo velikim saksijama. Neki su se snašli pa su proizvodnju ubacili u napuštene supermarkete, a najveća plantaža je smeštena u jednom železničkom depou. Jedan od proizvođača, novinar po profesiji, Tom Stendejdž je prošle godine predao 21 kilogram grožđa, a ove godine zahvaljujući vrućem i suvom proleću uspeo je da preda 31 kilogram.
- Prvi put kada smo smuljali grožđe dobili samo vino koje je bilo... pa iznenađujuće "neloše". Lično sam očekivao grozni kiseliš. Od tada smo se uvežbali, a sve je u pametnom mešanju različitog grožđa iz različitih dvorišta po Londonu - kaže ovaj entuzijasta.
Vino je već našlo put do restorana. Vlasnik jednog je vino čak uvrstio uz meni koji se sastoji od tradicionalne britanske kuhinje.
Video: Recept za uspeh destilerije u šumadijskom selu - rakija sa ukusom zlata
(Telegraf Biznis)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.