• 0

Mesto gde nastaju srpske šljive: Nove sorte "nada", "divna" i "petra"

Stručnjaci sa Instituta za voćarstvo iz Čačka uspeli su, kroz projekat rejonizacije, da pozicioniraju srpsku šljivu tamo gde ona zapravo treba da bude.

  • 0

Resorno ministarstvo je pre dve godine prepoznalo potrebu da se uradi rejonizacija na području cele Srbije sa ciljem da se, upravo prema agrotehnološkim uslovima, klimatskim i zemljišnim činiocima poljoprivredne kulture, pozicioniraju tamo gde treba.

- U šljivarstvu naše zemlje, dominiraju sorte stvorene u Institutu za voćarstvo u Čačku. Prvenstveno čačanska lepotica, čačanska rodna, ali ono što me posebno raduje jeste sve veće interesovanje za naše novije sorte nadu, petru i divnu. Njih nemamo još u ponudi, ali u skladu sa Zakonskom regulativom za proizvodnju sadnog materijala imaćemo ih tokom 2021. godine, tako da mogu da zaključim da je šljiva vodeća vrsta voćaka u našoj zemlju - rekao je za Rinu direktor Instituta za voćarstvo u Čačku dr Milan Lukić.

Institut za voćarstvo

Foto: RINA

- Svaka voćka traži posebne uslove kada su u pitanju klima i zemljište, poput kajsije, breskve i maline koje se ne mogu gajiti svuda. I zato je potrebno napraviti klasifikacaiju kako bi ostvarili najbolje rezultate i maksimalan prinos - naglašava Lukić.

Sledeće godine zbog promene načina finansiranja nauke u Srbiji, Institut za voćarstvo u Čačku prelazi na institucionalno finansiranje.

- Očekuje nas jedan težak i naporan rad, priprema programa za oblast istraživanja , konkurisanje za veliki broj projekata kod Fonda za nauku, koji je osnovan tokom ove godine, preko Inovacionog fonda, i jedan kompletno nov način funkcionisanja Instituta . Već smo kod Fonda za nauku konkurisali sa četiri projekta i očekujemo ishod,a svakako u narednoj godini bićemo spremni kad bude raspisan poziv - zaključio je Lukić.

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>