• 1
 ≫ 

Belorusi žele naše voće, mi za njihov maslac

 ≫ 

Biće potpisan sporazum između mlekare "Ub" i jedne mlekare iz Belorusije o međusobnoj saradnji radi plasmana proizvoda na treća tržišta

 • 1

Srbija, kao jedan od lidera u proizvodnji malina i šljiva, zanimljiva je beloruskim privrednicima kako bi od srpskog voća proizvodili voćne jogurte, dok Belorusija, s druge strane, našem tržištu može ponuditi maslac i mleko u prahu, koje nedostaje našoj konditorskoj industriji.

To je zaključeno tokom sastanka ministara poljoprivrede Srbije i Belorusije, Branislava Nedimovića i Anatolija Hotka, koji se održao danas u Beogradu, a uoči susreta dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Aleksandra Lukašenka.

Nedimović je u izjavi medijima nakon sastanka kazao da je Srbiji neophodno da uveze maslac i mleko u prahu, dodajući da su potrebe naše konditorske industrije za tom robom 2.000 tona godišnje, a da svega ima 30 do 40 tona.

- To je zato što nemamo viška mleka i zato je neophodno da se taj nedostatak pokrije. Srbija će za 15 do 20 dana izaći sa posebnim pravilima za uvoz te vrste robe bez carine, a smatram da Belorusija, kao jedan od lidera u toj oblasti, može da nam pomogne - rekao je Nedimović.

Kaže da je tema razgovora sa ministrom poljoprivrede Belorusije bila i kako da Srbija na najkvalitetniji način iskoristi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, gde je uključena i Beorusija, i da im predstavi listu proizvoda koji su njima neophodni, a koje bi naša zemlja mogla da im plasira.

Među njima su, navodi Nedimović, neke vrste voćnih rakija, mesne prerađevine, voće.

On je najavio i da će sutra biti potpisan sporazum između mlekare "Ub" i jedne mlekare iz Belorusije o međusobnoj saradnji radi plasmana proizvoda na treća tržišta, kao što su tržište EU, rusko i ostala zainteresovana tržišta.

CONSUMER RULES SUMMIT

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ministar kaže da je robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između dve zemlje ispod 20 miliona dolara i ističe da ona može biti i do dva ili tri puta viša s obzirom na pogonosti iz Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

Tema razgovora, kazao je Nedimović, bila je i da u sektoru semenske robe bude veće učešće srpskih sorti, jer je, podseća, Srbija registrovana na beloruskim sortnim listama.

Srbija u razmeni sa Belorusijom ostvaruje pozitivan spljnotrgovnski bilans, navodi Nedimović, u iznosu od 500.000 dolara. Prema njegovim rečima, najviše izvozimo stočne hrane, a najviše uvozimo mladi krompir, mlečne proizvode i luk.

Ministar poljoprivrede Belorusije Anatolij Hotko kaže da je ta zemlja jedan od lidera u proizvodnji mlečnih proizvoda, ali, ističe, da im nedostaje voće i voćni koncetrati za, na primer, proizvodnju voćnih jogurta.

- Mi znamo da je Srbija lider u proizvodnji maline i šljive i to je za nas interesantno i imaćemo to i vidu - rekao je Hotko novinarima nakon sastanka sa Nedimovićem.

Navodi da je na sastanku izražena obostrana želja da rast razmene poljoprivredne i prehrambene robe bude uzajamno visok.

- Saglasan sam sa ministrom Nedimovićem da Srbija i Belorusija imaju uzajamne isporuke, tako da ćemo mi to što se proizvodi u Srbiji sa zadovoljstvom kupovati i, takođe, praviti isporuke iz Belorusije - rekao je Hotko.

Razgovarali su, kaže on, i o uzgajanju bilja, dodajući da je ta tema od posebnog značaja za razvoj saradnje u oblasti obrazovanja, kao i da imaju dobre odnose sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu. Hotko kaže da se Belorusija raduje investicijama iz Srbije, dodajući da srpski biznis ima kapacitete da učestvuje u agrarnom sektoru Belorusije.

- I sutrašnji biznis forum biće još jedan stimulans da se razviju investicije. Moram da kažem da se za devet meseci izvoz iz Belorusije u Srbiju povećao više od tri puta - rekao je Hotko.

Saradnja u oblasti poljoprivede između Srbije i Belorusije realizuje se kroz međusobnu trgovinu poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, kao i saradnju nadležnih veterinarskih i fitosanitarnih službi dve zemje, a u cilju olakšavanja međusobne trgovne.

Najveći obim međusobne razmene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvaren je u 2014. godini kada je dostigao nivo od 17,3 miliona američkih dolara. U 2018. godini ukupna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosila je 10,4 miliona američkih dolara, od čega je naš izvoz iznosio oko osam miliona američkih dolara, dok je uvoz iz Belorausije bio 2,4 miliona američkih dolara.

U prvih deset meseci 2019. u Belorusiju je izvezeno poljoprivrednih proizvoda u količini od 3,4 hiljade tona, ukupne vrednosti 5,2 miliona američkih dolara, najviše stočne hrane, konzervisani kukuruz šećerac, grašak.

Dok je u prvih deset meseci ove godine iz Belorusije uvezno poljoprivrednih proizvoda u količini od 12.000 tona, ukupne vrednosti 4,7 miliona američkih dolara i to najviše mladog krompira i crnog luka.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Idi bre

  2. decembar 2019 | 18:02

  Bitno je da savijamo kablove a maslac ne umemo da napravimo jer nemamo krave i mleka. Uhhhh

  5
  2

  Podelite komentar