• 9
 ≫ 

Kada će naši ratari da se osveste?! Neće ni besplatno osiguranje useva

 ≫ 

Suma osiguranja se kreće od oko 80.000 dinara

  • 9
Poljoprivrednici u Mačvi, uništeni usevi od grada

Foto: Telegraf

Poljoprivrednici u Mačvi ne osiguravaju useve čak i kada im lokalna samouprava obezbedi da ih to ništa ne košta.

Naime, opštinska uprava u Bogatiću je za potpuno besplatno osiguranje useva od osnovnih rizika izdvojila četiri miliona dinara, koliko je na konkursu odobreno od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Poljoprivrednim proizvođačima je svojevremeno upućen poziv da osiguraju 1.500 hektara  pod kukuruzom i sojom, a nedavno još 2.200 hektara na kojima je zasejana pšenica.

Poljoprivrednici u Mačvi, uništeni usevi od grada

Foto: Telegraf

- Osigurano je tek oko 200 hektara kukuruza i soje. Pošto zbog malog intreresovanja nisu utrošena sva sredstva, tražili smo i dobili saglasnost ministarstva da se besplatno osigura pšenica. Sproveli javnu nabavku i raspisali javni poziv. Osiguranje pokriva osnovni rizik od grada, požara i groma i uz očekivani prinos od 5 tona po hektaru suma osiguranja se kreće od 80.000 dinara - kažu u opštinskoj upravi.

Ali, za mesec dana se prijavilo tek 150 poljoprivrednika koji žele da osiguraju ukupno 345 hektara, što je simbolično s obzriom na to da je u ovom kraju pšenicom zasejano oko 6.000 hektara.

Poljoprivrednici u Mačvi, uništeni usevi od grada

Foto: Telegraf

Procedura za besplatno osiguranje je pojednostavljena, dovoljno je samo da se prijavi broj katastarske parcele i površina, pa u opštinskoj upravi ocenjuju da je razlog slabog interesovanja što mačvanski ratari još nemaju naviku da osiguravaju useve.

- Sa polisom osiguranja poljoprivredici mogu da očekuju nadoknadu štete, inače mogu samo da gledaju u nebo i nadaju se da će nevreme zaobići njihove njive. Ni jedne godine gradonosni oblaci ne zaobiđu Mačvu i prinosi nekada budu umanjeni i do 60 posto - dodaju u opštinskoj upravi.

Poljoprivrednik Predrag Ćosić iz Mačvanskog Metkovića se  prijavio za osiguranje dva hektara pšenice i očekuje predstavnika osiguravajuće kuće da bi zaključio ugovor.

- Zlu ne trebalo, a još je i besplatno. Ove godine na Ivanjdan grad je tukao kukuruz. Šteta nije bila velika ali se ipak odrazila na visinu prinosa. Nisam osigurao kukuruz, pa sada nisam propustio priliku da to učinim sa pšenicom - kaže Ćosič.

Osim što je obezbedila besplatno osiguranje useva, lokalna samouprava je 1,5 milion dinara izdvojila za nabavku protivgradnih raketa.

(D.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 937

    7. decembar 2019 | 11:29

    Seljak uvek misli da ce neko da ga prevari, pitam se zasto je to tako...

  • Soko

    7. decembar 2019 | 12:23

    I kad osigurati čeka vas niz peripetija i zamki od strane osiguravala od onog da osiguranje ne pokriva tu vrstu štete do beskonačnog odugovlačenja isplate ako se šteta utvrdi.Kad vas ubeđuju vrlo su ljubazni a kad treba da naplati te štetu sto vrata morate da otvorite i da se ubeđujete ,naročito su zamke oko sitnih slova koja su po pravilu na vašu štetu a prevideli ste ih.

  • Zoran

    7. decembar 2019 | 11:36

    Zasto bi osigurali kada ako se ne sto desi dobijaju mnogo vise para od drzave.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>