• 0
 ≫ 

Biznis od kojeg su Šumadinci zaradili 815.000 evra

 ≫ 

Srbija, posebno Šumadija i Pomoravlje, imaju velike potencijale za proizvodnju rakije, srpskog tradicionalnog pića

  • 0
Selo Gledić, naselje Rakija, rakijamobil

Foto: Telegraf

Proizvođači alkoholnih pića Šumadijskog i Pomoravskog okruga, ove godine su izvezli 75 odsto više proizvodnje, u odnosu na isti period lane, a vrednost izvoza je 814.000 evra, izjavio je predsednik Regionalne Privredne komore (RPK) za Šumadiju i Pomoravlje Predrag Lučić.

Najviše, oko dve trećine, izvezeno je na tržišta SAD i Australije, izjavio je Tanjugu Lučić.

Srbija, posebno Šumadija i Pomoravlje, imaju velike potencijale za proizvodnju rakije, srpskog tradicionalnog pića, i RPK će podržati destilerije u tom poslu, u cilju povećanja konkurentnosti i prepoznatljivosti proizvoda, brendiranja teritorije i proširenja turističke privrede Šumadije i Pomoravlja, istako je Lučić.

On je potsetio na "Veče čudesnih ukusa", koja je održana u martu, na kome je prestavljeno sedam vrsta rakija u oraganizaciji RPK i Destilerije "Zavet" i pre dva dana završen "Šumadijski festival rakije", na kome se predstavilo 35 proizvođača rakija Srbije, održanih u Kragujevcu, manifestacija koje imaju za cilj afirmaciju ovog žestokog pića.

Lučić je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo rešenje za "Šumadijsku šljivovicu", prvu rakiju u Srbiji koja će imati oznaku geografskog porekla, a na tržištu će se pojaviti 2021. godine.

Video: Telegraf u destileriji Nenada Krstića, pili smo njegovu vrhunsku rakiju

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>