• 1

Kajsije su simbol ovog sela: Voćarima iz Miokovaca sneg pravi problem, ipak, nadaju se opstanku roda

U ovom trenutku više ne možemo ništa da uradimo, samo obilazimo voćnjake i pratimo kako se odvija situacija - kaže Tomo Jelić, iz sela kraj Čačka

  • 1


Varljiva zima, još varljiviji početak proleća i martovski sneg, najveću štetu pričinili su zasadima kajsije
.

U prestonici ovog voća, selu Miokovci kod Čačka, voćari sa strepnjom čekaju svaki sledeći dan, jer temperatura niža od -5 mogla bi da uništi sav rod za ovu godinu.

- U ovom trenutku više ne možemo ništa da uradimo, samo obilazimo voćnjake i pratimo kako se odvija situacija, a ako bi se spustilo još nekoliko stepeni ispod nule, onda bi bila katastrofa. Ako smrzne budući plod od roda nema ništa - rekao je Tomo Jelić, za Rinu.

Čačanski voćari zabrinuti su za svoje fabrike pod otvorenim nebom, jer u zavisnosti od lokaliteta, za sada je oštećeno oko 50 odsto cvetnih pupoljaka kasjije. Međutim, to ne znači da će i rod za toliko biti manji, nadaju se voćari.

- Nekad može biti dovoljno i 20 procenata pupoljaka, ako ostanu zdravi, da donese sasvim zadovoljvajući rod, zavisi od potencijala biljke - kaže Jelić.

Stručnjak za voćarstvo, dr Aleksandar Leposavić, kaže da je pored kajsije zbog izmrzavanja u opasnosti i drugo rano voće koje je već iscvetalo.

- Ranije sorte breskve koje su ušle u fazu cvetanja, takođe će pretrpeti oštećenja. Ako se niske temperature nastave i bude bilo još snega, sitacija će se dodatno pogoršati - izjavio je Leposavić.

On je istakao i da, iako je još rano za prognoze, ovakve vremenske prilike neće uticati na rod jabuka, malina i drugog jagodastog voća.

Video: Kraj Srbije koji leči dušu i telo: Upoznajte osunčani Velebit i opštinu Kanjiža

(Telegraf Biznis/Rina)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    Lepo je cuti u moru losih vesti i po neku lepu, pa makar ona davala i laznu nadu. Bojim se da je ovaj mraz unistio i vise od 50% roda kajsije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke