• 32

"Možda Srbija nema naftu, more ili zlato, ali imamo hrane za ceo region"

Za sedam dana proizvedeno 240 tona kvasca

  • 32
povrće, meso, hrana, namirnice

Pixabay.com

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da u Srbiji ima dovoljno brašna, kvasca i ostalih životnih namirnica za kojima je tražnja porasla tokom pojave korona virusa.

Nedimović je kazao da samo tri najveća proizvođača brašna u Srbiji zadovoljavaju potrebe cele zemlje i da naša zemlja ima određenu količnu brašna i za izvoz u zemlje regiona.

Podsetio je da je proteklih dana bila velika tražnja i za kvascem, koji se, kaže Nedimović, uglavnom uvozio iz Mađarske i Hrvatske i nije bilo proizvođača u našoj zemlji, te je zbog toga pokrenuta proizvodnja u Senti gde je za sedam dana, ističe, proizvedeno 240 tona kvasca.

- U sredu je kvasca bilo u 1.000 pekara, onda je krenula distribucija u trgovinskim lancima širom zemlje i u Prijepolju, Leskovcu, Pirotu Valjevu… Ovim smo pokazali da ono što je bio uvozni proizvod, sada postaje proizvod koji ćemo moća da izvozimo - rekao je Nedimović za TV Pink.

Ocenjuje da su ova vremena pokazala da je hrana najvažniji resurs Srbije, dodajući da možda nemamo naftu, more ili zlato, ali da imamo hrane za ceo region.

Nedimović je podsetio da je u vreme korone pokrenuta još jedna važna proizvodnja, a to je natrijum hipohlorida u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, za koji je Svetska zdravstvena organizacija rekla da je najbolje dezinfekciono sredstvo portiv virusa korona, dodajući da se to sredstvo doprema u kliničke centre u Srbiji.

Osim toga, dodao je, u Župi u Aleksandrovcu je počela i proizvodnja 75 procentnog alkohola gde je juče proizvedeno 10.000 litara, a danas isto toliko, i koja se, takođe, dostavlju zdravstvenim ustanovama.

Govoreći o setvi, Nedimović je rekao da poljoprivrednici imaju dovoljno semena, nafte i đubriva i napomenuo da će država imati razumevanje za poljoprivrednike koji ne stignu da se vrate sa njiva baš do početka policijskog časa.

Ipak, ministar je apelovao na poljoprivrednike da pokušaju sve svoje obaveze da završe na vreme, jer je, ističe, sada najvažnije da brinemo o ljudskim životima.

Nedavne snežne padavine i minusne temperature su, kaže Nedimović, bile loše za jedan deo voćarstva, pre svega za kajsiju i nektarinu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yakow

    28. mart 2020 | 20:47

    Zasto poljoprivrednici ne dobiju radne dozvole ako im treba vise vremena da obave radove? Oni, sami u polju, ne ugrozavaju nikoga a ni sebe. Ako mogu da rade fabrike sa 1000 zaposlenih zasto ne mogu i poljoprivrednici. Dajte im dozvole i svaku pomoc a ne razumevanje.

  • Jaca

    28. mart 2020 | 21:44

    Ima hrane ali necemo imati cime da kupimo jer mozda nece biti plata pogotovo za nas kojoradimo kod privatnika. Ko zna sta ce sve biti

  • DARKO 100%

    28. mart 2020 | 21:00

    Sad smo svi postali gice prasice,🐷mnogi sad zderu od nervoze 🐷za dobro svinju nema losih pominja😉

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>