• 4

Revolucija u poljoprivredi se upravo dešava, a pokrenuo ju je brat Ilona Maska

Hrana na bazi biljaka trenutno je tražena, a vertikalne farme mogu da uhvate šansu

  • 4
vertikalna farma

Primer verikalne farme/Foto: Pixabay

Vertikalne farme su novi način proizvodnje i gajenja hrane u zgradama u urbanim sredinama. Ova praksa postaje sve popularnija i važnija kako urbana populacija dramatično raste i raspoloživo poljoprivredno zemljište opada.

Iako vertikalne farme nisu novi koncept, ove ekološke farme u zatvorenom prostoru sada se brzo šire.

Mlađi brat Ilona Maska, Kimbal Mask, kojeg je Svetski ekonomski forum 2017. godine proglasio "globalnim socijalnim preduzetnikom", pokrenuo je kompaniju Square Roots, firmu za urbanu poljoprivredu sa sedištem u Bruklinu, 2016. godine. Podstiče mlađe generacije da učestvuju u gradskoj poljoprivredi.

- Kada sam bio dete, jedini način da nateram porodicu da sedne zajedno, bilo je kuvanje obroka - rekao je Mask, suosnivač i izvršni predsednik Syuare Rootsa.

- Upoznavanje sa internetom, posebno u kasnim devedesetim, bilo je veoma uzbudljivo i ne bih ništa promenio u vezi s tim iskustvima, ali moja strast je uvek bila hrana - rekao je Mask.

Oduvek sam znao da želim da se bavim hranom i postanem obučen kuvar. Preselio se u Njujork i upisao se u Međunarodni kulinarski centar. Planira da otvori „Super Farm“ - sa 25 kontejnera koja će imati klime, hladnjače, infrastrukturu biološke sigurnosti i sve ostalo što je potrebno za pokretanje vertikalne farme za manje od tri meseca.

Od svog osnivanja, farma je gajila više od 120 sorti useva, uključujući zelje, povrće i jagode.

Uključuje razne tehnike, mineralne hranljive rastvore i uzgaja biljke u vodi i vazduhu. Jedan kontejner površine 13 metara daje 98 kvadratnih metara prostora za uzgoj useva. Opremljen je dugim, uskim stubovima sa usevima koji vise u gredicama od tavanice na dole. Vodu i hranjive sastojke usevi dobijaju od cevi za navodnjavanje postavljenih duž vrha stubova, dok svetlost dolazi iz LED sijalica.

 

- Klimatske promene će milione tradicionalnih poljoprivrednika ostaviti bez posla, ali "vertikalni poljoprivrednici" će imati šta da rade - izjavio je mikrobiolog Dickson Despommier, profesor za javno zdravlje na Univerzitetu Columbia.

- Ljudi žele lokalnu hranu jer su izgubili poverenje u industrijski prehrambeni sistem koji isporučuje hranu sa visokim unosom kalorija i malo hranljivih sastojaka hiljadama kilometara daleko - rekao je izvršni direktor Syuare Rootsa.

Istovremeno, svetska populacija brzo raste i urbanizuje se. Klimatske promene prete zalihama hrane, što prisiljava industriju da smisli nove načine brzog uzgoja hrane.

- Ako farma na otvorenom ne uspe, poljoprivrednik mora da sačeka do sledeće godine da bi ponovo počeo sa radom. Zatvorene farme takođe propadaju, ali zatvoreni poljoprivrednik može ponovo početi svoj posao u roku od nekoliko nedelja - naglašava on.

Dok Ilon Mask u sunčanoj Kaliforniji razvija američku auto i svemirsku industriju, njegov brat Kimbal u hladnom Bruklinu pokušava da revolucionalizuje poljoprivredu i uzgoj hrane. Zbog toga ga svi znaju kao modernog farmera.

Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    20. april 2020 | 16:56

    Užas

  • Stajcic

    20. april 2020 | 17:50

    Dotični je samo jači u marketingu od ostalih sličnih kompanija koje postoje godinama unazad. Nito je nešto izmislio niti je išta epohalnoburadio od onoga što već odavno ne postoji i ne funkcioniše Ali je on na brata, jak u marketingu pa prodaje "praznu priču" Samo u evropi postoji nekoliko sličnih i daleko većih kompanija od njegove, a da o USA i Kanadi ne pričamo.

  • Шумадинац

    20. april 2020 | 19:18

    Јел ће то из овог ланца сателита да прати мајмун

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>