• 0
 ≫ 

Poziv svetskog malinara Ljubiše sa albanske granice: Кad stižete u Sušiće moje?

 ≫ 

Malinarstvo je tek poslednjih godina doživelo procvat među srpskim narodom na Кosovu i Metohiji

  • 0
Foto: RINA Ljubiša/RINA/Privatna arhiva

Najava dobre cene crvenog zlata, obradovala je i srpske voćare koji se malinarstvom bave na Кosovu i Metohiji. Ljubiša Rakinac iz sela Sušići kod Štrpca, zadovoljan je ovogodišnjim rodom i uprkos svemu očekuje dobar plasman.

- Prve sadnice sorte miker posadio sam 2008. godine i za kratko vreme uz svesrdnu pomoć dr Aleksandra Leposavića iz Instituta za voćarstvo iz Čačka počelo se ostvarivanjem rekordnih prinosa, od čak 31,5 tona po hektaru. Кvalitet plodova je zaista odličan, jer Sušići se nalaze na Jezerskim planinama i klima je izuzetno povoljna - rekao je Ljubiša za RINU.

Malinarstvo je tek poslednjih godina doživelo procvat među srpskim narodom na Кosovu i Metohiji. Na teritoriji opštine Štrpce maline gaji oko 800 porodica, a površina pod zasadima ove voćke povećala se nekoliko puta.

- U organizaciji i prihvatu ubranog crvenog blaga pomaže nam Dobrivoje Stevanović, vlasnik hladnjače iz Štrpca na vrhu Šar planine . Zhavaljujući toj hladnjači, ne brinemo za otkup, cena varira iz godine u godinu, ali nadamo se da ćemo ove godine biti zadovoljni. Samo da se berba uspešno završi. Ovo su fabrike pod otvorenim nebom i sve je neizvesno do trenutka dok maline ne završe u gajbicama - kaže malinar sa juga Srbije.

Iz loklane samouprave poručuju da je cilj dodatno povećanje površine na kojima će biti posađene maline, a za one koji se odluče na ovaj korak poljoprivredne proizvodnje obezbeđene su i brojne subvencije. Osim malinarstva, koje je izvor prihoda mnogim prorodicama, razvijena grana je i turizam zbog blizine poznatih planina. Na teritoriji opštine Štrpce trenutno živi oko 11.000 Srba i 3.000 Albanaca.

Video: Malinari brinu za rod i radnu snagu: Nadaju se kompromisu oko cena

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>