• 2

Proteklo u prvoj srpskoj kući meda: "Srpski pčelari osvajaju svetsko tržište"

Za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke izdvojeno je još oko 18,5 miliona dinara

  • 2
JAGODINA JASMIN CVETANJE CVETOVI JASMINA

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Pogon za prikupljanje i plasman meda “Naš med” u Rači otvoren je svečano danas, a crvenu vrpcu presekli su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predsednik opštine Rača Nenad Savković i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je poručila da je nakon mnogo truda i rada ispunjeno obećanje i napravljena prva srpska kuća meda.

Pčelari su za gradnju donirali 12,8 miliona dinara, uzeli su i pozajmicu od sedam miliona dinara, a opština Rača je u saradnji sa državom izgradnju pomogla sa 80 miliona dinara, od čega su 30 miliona dinara sredstva opštine Rača, a sredstva Vlade Srbije 50 miliona dinara.

Za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke izdvojeno je još oko 18,5 miliona dinara, a Vlada Srbije finansirala je i izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu.

Do sada je pogon finansiran iz sopstvenih sredstva Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) od 64,7 miliona dinara, od čega je 53 miliona dinara iz kredita Poštanske štedionice i 11,7 miliona dinara od članarine. SPOS, inače okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova i ima tradiciju dugu 123 godine.

Brnabić je okpuljene pčelare podsetila na to kako je bilo na mestu gde se danas nalazi pogon 2018. godine kada je postavljen kamen temeljac i navela da je u taj projekat uloženo mnogo truda i rada.

- Sve je to kombinovano u ovom jednom projektu, u ovoj srpskoj kući meda - kazala je Brnabić i dodala da je ovaj projekat urađen od ideje do kompletne realizacije i puštanja u rad.

Kako je kazala, važno je što su preko Ministarstva poljoprivrede povećane subvencije po košnici na 800 dinara, ali su značajno povećane subvencije po broju košnica po domaćinstvu, nekada je bilo, kako je rekla, do 100 košnica, a danas do 1.000.

- Potrudili smo da mnogo više uložimo u opremu, kako bismo podržali generalno poljoprivredu, ali i pčelarstvo i danas vas podržavamo da kupite opremu tako što mi preuzimamo između 50 i 65 odsto ukupne investicije u opremu - kazala je premijerka.

Istakla je da će se sigurno vraćati u srpsku kuću meda, kako bi videla kako napreduje osvajanje, kako kaže, svetskg tržišta srpskim medom.

- Osvajanjem svetskog tržišta i Srbiji otvarate vrata na tim tržištima. Kada imamo vas na stranim tržištima lako je i ostalima da vas prate - poručila je premijerka.

Zahvalila je pčelarima na tome što su se u okviru Saveza tokom borbe protiv virusa korona donirali nešto više od sedam tona meda, koji je doniran preko PKS pre svega najstarijim sugrađanima, pa socijalno ugroženima.

- Pokazali ste veliko srce, ogromnu solidarnost i prema građanima i državi - ukazala je Brnabić.

Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, istakao je da konačno pčelari mogu sami da plasiraju med na tržište, bez posrednika, što je važno za njih, ali i za sve poljoprivrednike, kako kaže, koji mogu da vide da je ovako nešto moguće.

- Prava ideja je da se med plasira u inostranstvo u malim pakovanjima - kazao je Živadinović.

Savković je ocenio da pogon veoma znači za privredu, pčelare i lokalnu samoupravu.

- Ovo je jedinstvena situacija, premijerka je danas obezbedila da teče med i to je učinila samo u Rači - kazao je Savković.

Tokom posete Rači, premijerka je obišla i radove na sanaciji puta gde se upoznala i sa planovima buduće obilaznice, a sa ministarkom za demografiju i populacionu politiku Slavicom Ðukić Dejanović, obišla je i radove na rekonstrukciji vrtića “Naša radost”.

Video: Pčela influenserka apelovala na upotrebu pesticida: Proglašene smo najvažnijim bićima na planeti!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gregorije

    17. jun 2020 | 15:43

    Med u metalnim burićima??? Sačuvaj Bože...

  • Siki

    17. jun 2020 | 15:14

    Klima i vremenske prilike su se kod nas dosta promenili i mogu negativno da uticu na kvalitet i prinos meda .🤔

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>