• 14

Nova pravila za klanje svinja: Šta predviđa strategija Evropske komisije "od njive do trpeze"

Kako bi se sprečilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opšte dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja

  • 14
Svinja svinje

Foto: Pixabay.com

Većina opasnosti koje se odnose na dobrobit svinja pri klanju prouzrokovana je neadekvatnim osobljem i loše dizajniranim i izgrađenim objektima, zaključila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) u svom najnovijem istraživanju.

Ova studija poslednja je u nizu ažuriranih procena dobrobiti životinja koje je zatražila Evropska komisija. Na osnovu dobijenih rezultata predložila je mere za sprečavanje opasnosti koje se javljaju prilikom klanja i proizvodnje mesa, piše "Agroklub".

- Evropska komisija u sklopu svoje nove strategije "od njive do trpeze" preispituje trenutne odredbe o dobrobiti životinja sa ciljem stvaranja održivijeg prehrambenog sistema u EU. Ova serija, plus druga koju ćemo izneti u sledećih nekoliko godina, pružiće naučnu osnovu za dalje ispitivanje - rekla je glavna naučnica EFSE, Marta Hugas.

Potreban opsežan pregled svinja i proces klanja

Kako bi se sprečilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opšte dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja. Tako bi se identifikovao niz opasnosti koje dovode u pitanje dobrobit, poput toplotnog stresa, žeđi, dugotrajnog gladovanja i respiratornih tegoba. 

- Visoki standardi poboljšavaju zdravlje životinja i kvalitet hrane, smanjuju potrebu za lekovima i mogu pomoći očuvanju biološke raznovrsnosti. Zdrave, dobro negovane životinje od presudne su važnosti za lanac hrane - naglašava Hugas.

I kod ostalih domaćih životinja isti problemi

Nažalost, svinje nisu jedine životinje koje podležu okrutnim procesima klanja. U Francuskoj i Nemačkoj je predložen zakon koji zabranjuje usmrćivanje muških pilića mlevenjem dok su još živi.

U slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vreme postati koka nosilja, najčešće u kaveznom uzgoju ali, ako je muško, ne služi ničemu pa se tako i tretira. Na svu sreću vlasti su prepoznale taj okrutan čin i odlučile da tome stanu na kraj.

To nažalost nije jedini slučaj. Nedavno je Agroklub pisao i o okrutnosti koje stoka proživljava prilikom transporta.

Ovo sigurno nisu jedini dokazi zanemarivanja dobrobiti životinja, pa se očekuje da će EU i EFSA doneti još niz novih promena po pitanju njihove zaštite.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Έξοκουστονρήγαν

    Супер! Значи и ми ћемо да кркамо халал и кошер свињећину и пилећину. Живели прогрес и Евро-Атланске интеграције. 🤪

  • somborac

    Cekajte da cujete tek EU pravila vezano za pecenje rakije. Mnogima ce pasti mrak na oci. Uzeti Srbinu razanj i rakiju znaci uzeti mu "dusu"

  • SVINJOKOLJ

    Ništa vi,ljudi,ne razumete.Danas svi pokušavaju da ti nešto nametnu pa hteo ne hteo,a pritom,moraš da uradiš kako ti se naredi i još da platiš koliko traži i hoće.Tako i ovo sa stokom,a sve sa pričom o brizi za TVOJE ZDRAVLJE i opšte dobro,i sve kao uz brigu za mentalno stanje i patnju"zrtve"...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke