• 16

Nova pravila za klanje svinja: Šta predviđa strategija Evropske komisije "od njive do trpeze"

Kako bi se sprečilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opšte dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja

 • 16
Svinja svinje Foto: Pixabay.com

Većina opasnosti koje se odnose na dobrobit svinja pri klanju prouzrokovana je neadekvatnim osobljem i loše dizajniranim i izgrađenim objektima, zaključila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) u svom najnovijem istraživanju.

Ova studija poslednja je u nizu ažuriranih procena dobrobiti životinja koje je zatražila Evropska komisija. Na osnovu dobijenih rezultata predložila je mere za sprečavanje opasnosti koje se javljaju prilikom klanja i proizvodnje mesa, piše "Agroklub".

- Evropska komisija u sklopu svoje nove strategije "od njive do trpeze" preispituje trenutne odredbe o dobrobiti životinja sa ciljem stvaranja održivijeg prehrambenog sistema u EU. Ova serija, plus druga koju ćemo izneti u sledećih nekoliko godina, pružiće naučnu osnovu za dalje ispitivanje - rekla je glavna naučnica EFSE, Marta Hugas.

Potreban opsežan pregled svinja i proces klanja

Kako bi se sprečilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opšte dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja. Tako bi se identifikovao niz opasnosti koje dovode u pitanje dobrobit, poput toplotnog stresa, žeđi, dugotrajnog gladovanja i respiratornih tegoba. 

- Visoki standardi poboljšavaju zdravlje životinja i kvalitet hrane, smanjuju potrebu za lekovima i mogu pomoći očuvanju biološke raznovrsnosti. Zdrave, dobro negovane životinje od presudne su važnosti za lanac hrane - naglašava Hugas.

I kod ostalih domaćih životinja isti problemi

Nažalost, svinje nisu jedine životinje koje podležu okrutnim procesima klanja. U Francuskoj i Nemačkoj je predložen zakon koji zabranjuje usmrćivanje muških pilića mlevenjem dok su još živi.

U slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vreme postati koka nosilja, najčešće u kaveznom uzgoju ali, ako je muško, ne služi ničemu pa se tako i tretira. Na svu sreću vlasti su prepoznale taj okrutan čin i odlučile da tome stanu na kraj.

To nažalost nije jedini slučaj. Nedavno je Agroklub pisao i o okrutnosti koje stoka proživljava prilikom transporta.

Ovo sigurno nisu jedini dokazi zanemarivanja dobrobiti životinja, pa se očekuje da će EU i EFSA doneti još niz novih promena po pitanju njihove zaštite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Molim??

  21. jun 2020 | 19:18

  Kome d' uzme prase??

 • ilija Cvorovic

  21. jun 2020 | 19:51

  Meni je zao ovih zivotinja, ipak su ona ziva bica, znam za lanac ishrane al eto

 • DARKO 100%

  21. jun 2020 | 19:08

  Jedna je stvar okrutnost i izivljavljanje bez opravdanosti prema zivotinji,a drugo je stvar gde se zivotinje drze za ljudsku ishranu,neko konzumira zivotinjsko meso a neko je vegeterijanac, tako svako ima izbor ishrane i uverenja,kod nas se svinjokolj odvija vekovima ,toliko smo ispraksirani da smo postali doktori nauka za to,pa gospoda i evropske unije mogle bi da uce od nas sam proces svinjokolja pa do pancete,prsute i pecenice ,pihtija itd... kad dodju kod nas sve brke izmaste od dobrog ukusa

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>