• 8

Banane rodile u srcu Šumadije: "Otišli smo korak dalje. Limun je već odomaćen u našem dvorištu"

Topola je, kao što već znamo, pogodno tlo za breskve, šljive, višnje, trešnje, ali sunce srpske Toskane očigledno prija i tropskom voću

  • 8
Branje banana

Limun u dvorištu Tomića iz Topole / Foto: Rina

Srbija više nije samo zemlja među šljivama: u Topoli su rodile banane, a limun je već odomaćen u dvorištu porodice Tomić.

Dobro je poznato da u Topoli rađa svo voće i povrće, ali ono tipično za balkansko područje - višnje, šljive, trešnje i breskve. Međutim, članovi porodice Tomić otišli su korak dalje, jer su u svom dvorištu posadili banane koje su, iako se ubrajaju u tropsku kategoriju, rodile u srcu Šumadije.

- Sadnicu sam nabavio preko interneta i eksperimentalno posadio; posle tri godine ova voćka donela je i prve plodove - kaže Ivan Tomić.

Ipak, da bi ova biljka rodila bilo je potrebno minimum 40 litara vode dnevno, dosta svetlosti i sunčeve toplote.

- Cvetala je, pčele su obavile oprašivanje i sada se na jednoj biljci formiralo više od 70 plodova, tako da uskoro očekujemo prve banane u našem dvorištu, a ako lepo sazreju, biće i za naše prijatelje. Banana se u Topoli gaji na više mesta, ali do sada je rodila samo kod nas - ponosno kaže Ivan.

Bananu su rasadili i sada imaju još tri stabla koja su već velika, pa ako budu rađale - o tropskim voćkama iz srpske Toskane tek će se pričati. U dvorištu porodice Tomić uspevaju i bambus, urmina palma, ali i limun koji svake godine donese dosta plodova.

- Limun je već odomaćen kod nas, mora se redovno prihranjivati, zalivati, voli glistenjak. Preko zime mora u toplu prostoriju sa dosta svetlosti. Godinama rađa i to su kvalitetni i veliki plodovi, koji su organski, bez upotrebe hemije - kaže Ivan.

Tomići kroz osmeh kažu da već nekoliko godina ne kupuju limun, a ove godine verovatno neće kupovati ni banane, jer će u njihovom dvorištu biti zrelih sočnih plodova.

Doktor bioloških nauka, profesor Duško Brković sa Agronomskog fakulteta u Čačku, kaže da globalne klimatske promene menjaju biljni svet.

- Pre 15, 20 godina smokva je bila pojam, onda smo se čudili i limunu, a danas je to svakodnevnica. Temperature su znatno veće, dostižu 42 stepena i onda je uspešno uzgajanje tropskog voća izuzetno moguće. Jednostavno, možda u neko dogledno vreme budemo rekreativno gajili neke biljke za koje nismo ni verovali da mogu da uspevaju na ovim prostorima - istakao je Brković.

Očigledno je da nema više dugih i jakih zima, pa ćemo uskoro možda kupovati domaći limun, mandarine, a možda i banane. Sve to je, kako kažu stručnjaci, rezultat promene klime koja nas priblažava mediteranskoj.

Video: Zoran je dokazao da je u Srbiji apsolutno sve moguće, čak i dobrička banana

(Telegraf Biznis/Rina)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    Banana se neces 100% najesti uzgojenih u Srbiji jer ne mogu sazreti, ja imam razno voce za koje 80% ljudi ni ne zna sta je pa neke od tih vrsta mogu kod nas da uspeju a druge ipak ne mogu jer nije dovoljno topla klima i treba plodu vise vremena da sazre.

  • Vesna

    Promena klime pogoduje tropskom vocu, ali nasim sortama voca i povrca ne. Paradajz vise ne uspeva, ako nije iz plastenika. Vec godinama lose radjaju stare sorte sljive, jabuke i drugo autohtono voce. Plasim se da ce za nase potomke jabuka biti egzoticna vocka, bas kao sto je bila za Kubance sa kojima sam studirala u Novom Sadu i koji su je tada prvi put probali.

  • Zeljko

    Samo napred!!!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke