• 1

Pomoravlje ponosno na svoje voće: Šljive najbolje rodile, samo su kajsije podbacile

Dobro su rodile i jabuke, breskve...

  • 1
POMORAVLJE VOCE ROD

Šljive najbolje rodile / Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Ove godine voćari generalno mogu da budu zadovoljni, jer je svo voće dobro rodilo, a mraz je loše uticao samo na kajsije.

Posebno dobro su rodile šljive u Pomoravlju, rane i kasne, zatim jabuke i breskve. Od težine roda, lome se grane, a dobar rod imaju i maline, čija je berba pri kraju, kao i kupine koje tek stižu, iako su njeni proizvođači prilično razočarani cenom.

Malinari, s druge strane, mogu da budu ponosni na svoje crveno zlato i otkupnu cenu. Voćari iz Pomoravlja kažu da na Gradsku tržnicu u Jagodini, najveću u Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije, kajsije stižu iz okoline Smedereva.

Cena im je 200 dinara.

Inače, najveći proizvođači žutog zlata iz čačanskog sela Miokovci - ostali su bez 90 odsto roda. Čačani koji uzgajaju jabuke su zadovoljni, jer je kvalitet odličan i uveliko se pakuju za Rusiju, po ceni od 120 dinara.

Ni borovnica neće razočarati proizvođače, jer ova voćka ima stalnu potražnju na inostranom tržištu. Domaći proizvođači je prodaju za tri do četiri evra , a izvozna cena kreće se između pet i šest evra.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>