• 7

Nekome kupci kamionima dolaze na njive, neko ide njima na noge: Kako se paradajz prodaje telefonom

Ima svega i u marketima, po istim cenama ili jeftinije, ali domaće i od poznatog prodavca  je najbolje

  • 7
povrće

Foto: D.G.

Zelene pijace u Mačvi već treću sedmicu su zatvorene po odluci Štaba za vanredne situacije, od kada je početkom meseca buknula infekcija korona virusa u Bogatiću, pa se poljoprivrednici na različite načine dovijaju da rasprodaju sezonsko povrće, voće i viškove ostalih proizvoda.

Umesto sa pijačne tezge tek pristigli paradajz i papriku Milka Stanojčić iz Klenja nudi svojim stalnim mušterijama - telefonom.

- Malo kasnije nego ranijih godina za berbu je stigao paradajz koji sam prošle godine prodavala čim iznesem na tezgu. Odličnog je kvaliteta, mesnat i osim za salatu najbolji je za mlevenje i kuvanje za zimu. Kad ne mogu da izađem na pijacu, onda telefonom pozovem stare mušterije, pa onda suprug raznosi porudžbine - kaže Milka.

Slavica Ercegovčević ima svoje stalne kupce za sireve, mleko i domaća jaja. Mnogi su, kaže, ostali verni i od kada je pijaca zatvorena jer godinama samo kod nje kupuju domaći sir  koji priprema po recepturi svoje bake i majke.

- Od kada pijaca ne radi primorana sam da jednu količinu  mleka prodajem mlekari, jer se ne prodaje sira kao ranije. Za stalne mušterije, međutim, taze sira ima svakog dana. Pozovu telefonom ili ja njih, sednem u auto i čas posla razvezem. Uz sir ponesem i neku litru svežeg mleka i  jaja - kaže Slavica.

Četvrtkom i nedeljom reka ljudi se sa punim kesama vraća sa pijace, a poslednjih dvadesetak dana sve se obrnulo - poljoprivrednici u cegerima i kesama, aubomobilima i biciklima, po stanovima isporučuju sve po porudžbinama, a najčešće paradajz, papriku, kupus, krastavce i ostalo sezonsko povrće.

- Ima svega i u marketima, po istim cenama ili jeftinije, ali domaće i od poznatog prodavca  je najbolje. Kome oni sada da prodaju i kako da zarade kad ne mogu da iznesu na pijacu - komentariše gospođa iz Bogatića.

"Veliki" proizvođači, koji povrće uzgajaju na površinama od pola hektara i više, nemaju problema sa plasmanom. Njima kupci kamionima dolaze na njive i odvoze robu. Sve ostale od potpune propasti u vreme korone spasavaju preduzimljivost i - stalne mušterije.

Video: Suluda vremena dokazala su da je priroda najbolji di-džej: Andrija Milošević na zrikavac partiju

(D.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kursumlija

    2. avgust 2020 | 15:55

    Pa kad su seljaci SLEPCI ne znaju da upale kamion i pravac Beograd!!!

  • V8

    2. avgust 2020 | 19:39

    Ja znam jednog sve zaorao paradajz, kaže čovek bolje ovako nego neko drugi da zarađuje tudj znoj..

  • Maki

    2. avgust 2020 | 16:10

    Ma kome se ti Mina izvinjas, bezi od njega sto dalje, jer ces ispastati ceo zivot, to nije ljubav, to je mucenje, lepa si zdrava sad imas para, sedi i zavrsi skolu, pusti da ti dodjes do svog ponosa, a ne da te matretira neki nebitan lik!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>