Srpske tartufe traže od Nemačke do Havaja: Ivana uložila sve što je imala, kupila pse i gradi biznis
Nakon što je završila MBA studije u Americi Ivana Stanojević vratila se u Srbiju i od svoje ušteđevine osnovala porodičnu firmu „Tartufi SR“ koja se već pet godina uspešno bavi sakupljanjem, prodajom i izvozom tartufa. Proizvodni pogon je u Šumadiji, trećinu proizvodnje izvoze na tržišta Evrope, Azije, Amerike, a snabdevaju i veliki broj domaćih hotela i restorana.
- Često me pitaju zašto i kako sam krenula u biznis sa tartufima. Tata mi je lovac na tartufe već dve decenije. Odrastajući uz njega videla sam šta se dešava na tržištu. Velika količina tartufa izlazi iz Srbije i deklariše se kao iz neke druge zemlje… Odlučila sam da to promenim - počinje svoju priču Ivana Stanojević, osnivač i direktor kompanije „Tartufi SR“.
Inovacija na tržištu
- Kada sam se vratila razmišljala sam šta bih mogla da radim, nešto novo, autentično i originalno. Počela sam da istražujem tržište i došla do zaključka da je proizvodnja i prodaja tartufa vrlo perspektivna, ali da je u Srbiji gotovo uopšte nema. Tada sam ušla u ovaj posao uloživši sav novac koji sam zaradila u Americi, podigla i kredit i krenula u avanturu - kaže Ivana.
Danas kompanija u ponudi ima različitih 20 proizvoda, među kojima su sveži crni i beli tartufi, sosevi, džemovi, med…
- Naš proizvodni pogon nalazi se u Šumadiji. Posedujemo HACCP sertifikat i laboratorijska ispitivanja, čime dokazujemo da su proizvodi proizvedeni i pakovani po sistemu bezbednosti hrane, što garantuje potpunu zdravstvenu ispravnost po standardima EU. Naši proizvodi su bez konzervansa, aditiva i bez veštačkih boja, napravljeni od najkvalitetnijih šumskih tartufa. Imamo obučene tartufare i pse, koji idu na terene širom Srbije i pronalaze tartufe u šumama - objašnjava Stanojević.
Mala porodična firma izvozi tartufe i proizvode na velika i zahtevna tržišta – Nemačke, Španije, Majamija, Japana i Havaja.
Poslovanje u vreme pandemije
Trenutno, zbog pandemije Kovid -19 manje izvoze, a više su okrenuti lokalnim maloprodajama.
- Mere države su dobrodošle, iskoristili smo prvi paket pomoći Vlade Srbije, a treba da iskoristimo i drugi, što će uticati povoljno na našu likvidnost - kaže Stanojević.
Kompaniji je stalno ulaganje u osavremenjivanje proizvodnje glavni prioritet, a kako ističe Ivana, u svim poslovnim poduhvatima imaju snažnu podršku Privredne komore Srbije čiji je tim uvak na raspolaganju za savet, pomoć, uslugu, kvalitetnu informaciju.
Video: Skrivena pita s pileitnom, pečurkama i prazikukom
(Telegraf Biznis/PKS)
Video: Otvoren prvi Inovacioni forum Srbija - Švajcarska
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Darko
Za neverne tome koji kazu da ih nema,nije tacno.Ivanu licno poznajem i saradjivao sam sa njom.Srbija je zemlja prepuna tartufa,bavim se trazenjem tartufa vec 5 godina i od toga zivim.Srpski tartuf jedan od najkvalitetnijih tartufa,pogotovo beli,Istra ga ima ali za potrrbe Hrvatske,vecinu svetskog trzista pokrivamo mi odavde...samo napred Ivana..
Podelite komentar
doberman
tartufa ima nešto malo u Istri, u Srbiji ne, komšija dresira Lagote Talijanima i ovde ne može da nabavi uzorke divljeg tartufa, mada je i članak konfuzan.
Podelite komentar
Čiča
To su proizvedeni industrijski tartufi (kineski). To nema veze sa tartufima šumskim. To je kao industrijski šampinjon koji sunce ne vidi. Ko zna kakav je livadski šampinjon taj iz tunela ne konzumira.
Podelite komentar