• 2

Fond iz Abu Dabija predložio faze: Al Dahra - Srbija spremaju projekat o navodnjavanju

Vrednost ovih radova je oko 20 miliona evra

  • 2
SRBIJA POLJOPRIVREDA SUSA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
SRBIJA POLJOPRIVREDA SUSA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Predstavnici Fonda za razvoj Abu Dabija ("Al Dahra-Srbija"), Vlade Srbije i JVP "Srbijavode" održali su sastanak povodom unapređenja saradnje i realizacije projekta "Razvoj navodnjavanja u poljoprivredi Srbije“, koji se finansira iz kredita Fonda za razvoj Abu Dabija.

Na sastanku, na kome su učestvovali direktor "Srbijavoda" Goran Puzović i generalni direktor "Al Dahra-Srbija" Salmin Al Almerija, predstavnicima Fonda za razvoj Abu Dabija predstavljeni su postojeći i novi projekti, uz isticanje da je cilj povećanje produktivnosti i efikasnosti u sektoru poljoprivrede kroz proširivanje sistema za navodnjavanje.

Zbog složenosti ovakvog projekta, a uzimajući u obzir da je navodnjavanje u Srbiji razmatrano u više strateških dokumenata, i uvažavajući to da je za razvoj navodnjavanja potrebno stvoriti i odgovarajuće ekonomske i organizacione okvire, projekat se realizuje fazno, saopšteno je iz "Srbijavoda".

Prva faza, pored izgradnje sistema u Vojvodini, obuhvatila je izgradnju sistema u centralnoj Srbiji i to regionalnih sistema na području Pančevačkog rita, kao i meliracionih sistema na području Mačve i Čačka. Radovi obuhvataju izgradnju ili rekonstrukciju kanalske mreže, objekata na kanalskoj mreži i izgradnju magistralnog cevovoda.

Zahvatanje, distribucija i održavanje projektovanih nivoa vode u kanalskoj mreži ovih sistema predviđeni su pomoću odgovarajućeg broja tipskih regulacionih ustava i crpnih stanica niskog pritiska.

Dakle, u svrhu regulacije nivoa vode u sistemu, bila je potrebna izgradnja oko 20 crpnih stanica kanalskog tipa i regulacionih ustava. Vrednost ovih radova je oko 20 miliona evra, kaže se u saopštenju.

SRBIJA POLJOPRIVREDA SUSA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nakon sastanka, učesnici su obišli radove sanacije i modernizacije hidromeloracionog sistema u Pančevačkom ritu.

U okviru ovog fonda u pripremi su i novi projekti koje će predstavljati drugu fazu i koji će obuhvatiti još oko 55.000 hektara, što će dodatno unaprediti poljoprivrednu proizvodnju.

U okviru ove faze planirana je izgradnja i proširenje sistema za navodnjavanje u Pančevačkom ritu- faza II i III, Surčinu, Topoli, kao i modernizacija 58 crpnih stanica na teritoriji centralne Srbije.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenulo projekat "Razvoj navodnjavanja u poljoprivredi Srbije", imajući u vidu značaj poljoprivrede u Srbiji, koja bi sa odgovarajućom podrškom mogla da postane značajan pokretač nacionalnog ekonomskog rasta, kao i raspoložive potencijale Srbije.

Video: Prva digitalna farma u Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milic

    28. avgust 2020 | 10:09

    Falim te Bože, što PKB nije pao u Đilasove ruke, nego u ruke bogatih Arapa koji će napraviti čudo od upropašćenog i pokradenog kombinata.

  • Somborac

    28. avgust 2020 | 10:06

    Biće gvožđe na pretek.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>