• 7

Maslinari očajni: Nemaju šta da beru, cene ulja lete u nebo

, Telegraf Biznis

Maslinari na ostrvima kažu da im sa koronom došla i katastrofa, a to se može videti u maslinjacima

  • 7
Masline, maslinjak

Foto: Pixabay

Dalmatinski maslinari su očajni, kiše nema mesecima, a stabla su puna sitnih, malih bobica iz kojih neće poteći puno ulja, piše danas Slobodna Dalmacija i zaključuje da bi to lako moglo značiti da bi cena domaćeg maslinovog ulja, po zakonu ponude i potražnje, mogla otići u nebo.

Maslinari na ostrvima kažu da im sa koronom došla i katastrofa, a to se može videti u maslinjacima.

Oni su puni su malih, sitnih bobica, od kojih neke već poprimaju crnu boju.

Lišće je sparušeno žegom, stabla se suše, a najgore je mladim maslinama, koje se još ne mogu adekvatno obraniti od suše.

- Na mnogo mista berbe neće ni biti, nema se šta obrati - kažu maslinari sa srednjedalmatinskih ostrva u ističu da će berba propasti ako za desetak dana ne padne kiša.

Na istoku Brača, upravnik Poljoprivredne zadruge Selčanka Ivica Stančić kaže da je stanje izuzetno loše, čak katastrofalno.

Jedan od najvećih maslinara na Hvaru, Ivo Lučić iz Poljica, koji je pre nekoliko godina zbog roda od 20 tona maslina dobio županijsku nagradu, ovog leta s tugom gleda u nebo.

- Da je kiša pala, ove bi godine bi rod bio 15 tona, a bez nje će biti mnogo, mnogo manje - kaže on i dodaje da je pitanje i kakvo će od tog ploda biti uje, jer kad je velika suša, malsinovo ulje je gorče.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fuj sns bot

    Kakve veze ima korona virus, sa vremenskim uslovima sto nema kisa?????? Neka naprave vodovod i zalivaju sami. Oni bi da imaju plod, a da nemaju trud. Super. Tako neka i nemaju.

  • Pepi

    Kvalitetna,devičanska ulja su nam dostupna iz Grčke, Italije i Španije.I ukusnija i jeftinija od onih iz hrvatske i milogore.

  • Nikola

    Koga briga za hrvatsku?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke