• 3
 ≫ 

Voće nam je ove godine podbacilo? Loše vreme uticalo na jabuke i grožđe, a korona na vinare

 ≫ 

Na pad proizvodnje jabuka su, pre svega, uticale vremenske neprilike, ali to ne bi trebalo da utiče na njihov kvalitet

  • 3
jabuke, grožđe, voće Voće ove godine nije rodilo "kako ume" / Foto: Pixabay

Za razliku od žitarica koje su ove godine dale odlične prinose, rod voća je, prema sadašnjim procenama, podbacio u odnosu na 2019. Kako navode u Privrednoj komori Srbije, očekuje se da će ovogodišnji rod iznositi između 1,2 i 1,3 miliona tona, dok je prošlogodišnji rod iznosio 1,6 miliona tona.

Podbacile su i jabuke i šljive i grožđe, najvažnije vrste koje sada stižu na branje. Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u PKS, kaže da se ove godine očekuje pad roda jabuka za oko 10 odsto u odnosu na lani, kada je proizvedeno oko 500.000 tona ovog voća.

Prema njegovim rečima, na pad proizvodnje su pre svega uticale vremenske neprilike, koje nisu pogodovale jabukama, ali smatra da to neće uticati na kvalitet jabuka, jer su u savremenim zasadima primenjivane sve preporučene agrotehničke mere.

Tokom većeg dela ove godine jabuke su na našem tržištu bile veoma skupe, pa se kilogram prodavao i za više od 200 dinara. Cene se ni sada nisu sasvim normalizovale, ali bi se to, prema rečima Bogunovića, moglo uskoro očekivati jer u ovom trenutku na rod stiže veliki broj sorti jabuka, što će popraviti ponudu na domaćem tržištu.

Veliki deo proizvodnje će svakako otići u izvoz, najviše u Rusiju, kao i prethodnih godina.

Kupina, malina, jabuka Rod jabuke podbacio za oko 10 odsto / Foto: Shutterstock

- Ove godine se proizvođačima otvorila još jedna šansa za izvoz i dobru izvoznu cenu, jer se u Poljskoj, jednom od naših najvećih konkurenata u ovoj vrsti proizvodnje, zbog izmrzavanja jabuka, očekuje pad proizvodnje - navodi Bogunović.

Rod šljiva je varirao od regiona do regiona, ali pošto je berba još u toku, nema preciznih podataka o ukupnom prinosu na teritoriji cele države.

- Ipak, prema procenama stručnjaka očekuje se pad proizvodnje od 20 do 30 odsto po regionima, kao i nešto slabiji kvalitet. Niska otkupna cena od 10 do 20 dinara po kilogramu, neredovan otkup, nedostatak radne snage i berača, samo su neki od problema koji su pratili ovogodišnju berbu - kaže Bogunović i dodaje da će i ove godine, kao i svake prethodne, 70 odsto roda šljive završiti u rakiji.

Kada je reč o grožđu, Bogunović ističe da su nepovoljne vremenske prilike u regionu Župe uticale na pad proizvodnje u tom regionu od preko 50 odsto, dok se u Šumadiji i Vojvodini očekuje znatno bolji prinos, kao i kvalitet grožđa. Za očekivati je da i će period sunčanih dana do kraja septembra - pogodovati vinovoj lozi i na preostalim neubranim površinama ublažiti štete proizvođačima koji su ih pretrpeli.

Sektor proizvodnje grožđa i vina je, inače, zbog pandemije korona virusa pretrpeo velike štete, jer je analiza prodaje pokazala da je u prethodnih šest meseci ove godine prodato za 50 odsto manje domaćih vina, nego u istom periodu prošle godine.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    10. septembar 2020 | 15:52

    Naprotiv, ove godine imam svega voca dok je prosle godine situacija bila obrnuta.

  • Nenad

    10. septembar 2020 | 17:21

    Voca ima u izobilju barem na jugu Srbije nego je problem taj sto je drzava od seljaka odkupila po mizernoj ceni gotovo smesnoj

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>