To su sca jela koja se lako i brzo spremaju. Ali zene su lenje,cast izuzetcima,i nece da spremaju. Ja jesam mlada,ali me je mama naucila i spremam za svoju porodicu vikendom. Jadni vi muskarci,kada imate zenu lenju pa morate da placate restoranima toliku cenu.
Malo je 600 dinara, treba 1200 ! Jel neko nekoga tuče po ušima da ide u restoran ako mu je skupo, ako nema novca ? Molim lepo...dosta je bilo te lažne elite, koja sa 100 evra u džepu, stečenim na "snalaženje" u doba tranzicije, misli da je neko i nešto. Stvari polako počinju da dolaze na svoje mesto, ljudi počinju da vrednuju sebe, svoj rad, svoje proizvode.
Ne slazem se sa toliko visokim cenama po restoranima,malo preteruju Ali isto tako nas narod Mora da razume sledece. U restoranima pored hrane, placate takodje uzitak,atmosveru I uslugu. Sto se tice pilava I rizota,nas narod ne razlikuje ta dva jela. Za njih je pirinac-pirinac. Totalno se drugacije spremaju I serviraju. To je kao da sad poredimo pilav sa sutlijasem. Neznanje se najvise placa. Najskuplja stvar na svetu je neznanje.
Pitate li se koliki su nameti ugostiteljskim objektima. Ako nam nije puno da placamo 1 l goriva 150din a akciza je preko 90din po.litri onda neka i ka amak bude 600din
Kasnim, 113 komentara za kacamak i restorane,malo sam se nasmijala,ali ima tu i pravih,a i priucenih doma-cica(cina). Da Vas podsjetim nasi stari su sa ovom sirotinjskom hranom docekali lijepe godine,mada je sve bilo zdravije, kod mene mozete na Rastan, ( zelje) bolje od bilo kojeg restorana,a moze i kacamak uz. Pozzz
Nisam ljubitelj kuvanja,ali redovno kuvam,mesim,spremam zimnicu bez konzervansa,vinobrana sve prirodno. Jer mi je bitno da se moja porodica zdravo hrani. Do skoro sam radila pa sam kuvala u nedelju nekoliko jela za celu sedmicu da imamo s obzirom da sam kuci dolazila oko 18h,samo podgrejem i rucamo. Za veceru,za moje muskarce umesim proju,mekike,pancerote,kacamak sa sirom.... Inace moram da vas uspravim da je pilav tursko jelo. Kod njih se sprema pilav za posebne goste,kao specijalitet. Kao kod nas pecenje. Ja obozavam pilav i cesto ga spremam a suprugu,posto ga bas ne obozava,neko drugo jelo. I nije mi jasno zasto zene nece da kuvaju kada je sve to jednostavno i brzo,osim pite jer treba vremena da se razvije testo. E muskarci,jadni vi pored takvih zena. Za sve ima vremena,i za spremanje jela,pita,testa...i za porodicu,izgledam lepo,doterano,linija super jer ne konzumiramo brzu hranu po pekarama. E sada kada sam ostala bez posla,bez volje sam ali...
Ljudi su različiti, imaju različite navike i potrebe. U dvadeset prvom veku, kada se ljudima više i ne zna radno vreme, ljudi jedu u restoranima iz potrebe. Volim da kuvam, najviše cenim hranu na kašiku ali sa ovim ritmom rada kada kući dolazim da prespava, vremena za kuvanje tokom radne nedelje nemam. Ljudski obrok mogu da imam samo u restoranu. U mom prebivalištu cene nisu ni približno nenormalne kao u BG-u, ali to nije baš jeftin stil života nigde. Doduše kvalitet hrane i usluge je neuporedivo bolji nego u prestonici. U ostatku Srbije ko ne održava kvalitet, ne radi dugo.
Žalosno je na koliko bezobrazne cene pristaju sami potrošači i nemamo tu kulturu zaštite i organizovanog bojkota bezobraznih cenovnika i bedne usluge. Da ih bojkotujete nedelju dana, počeli bi da gutaju knedle i da se preznojavaju. Bojkot od mesec dana, promenio bi mnogo toga.
Na kraju, moć (novčanik) je u našim rukama!
Jedna od naj gorih stvari koje primecujem u svom gradu a tice se hrane u restoranima je ta da slepci vise ni karadjordjevu ne spremaju kako treba a ponos je nase kuhinje... Stave unutra neku pavlaku ulje pitaj boga sve samo ne sir dobar domaci ili ne daj Boze kajmak to bi bilo cudo ali zato naplate... Prosle godine sam u skadarliji jeo poslednji put kada sam goscu poveo u cuvenu ulicu koja je svojevrsno predstavnistvo beograda i srbije a dobili smo pljeskavicenod 800_900 dinara koje su plago receno ispod proseka... Bitno da se sve naplati a kvalitet nula zato bojkot.
Meni cene nisu problem.Problem mi je sto nista nije redovno nego muljotina.Sta mi vredi med da je 900 ili 500 ili 300 dinara kad nijedan ne moze ni u frizideru da de kristalise.Dao bi i 2000 dinara za pravi med.Fals je preskup i za dzabe,pritom se razbolis od secera.Tako i sve ostalo.Hleb nam 30 dinara tezine 400 grama a izgledom i velicinom od 1kg.U Nemackoj je hleb 3 eura ima 1kg i manji je od naseg od 400 grama.Nas naduven sa aditivima i nema ni hranjivu vrednost i onda sta vredi sto je jeftin ? Ne vidim ni vecitu potrebu u Srbiji da se drugom regulise cena proizboda ili rada .Ako je nekom restoran skup onda ne kupujes kod njega nego tamo gde ti nije skup.Ne mozes odredjivati drugom cenu i onda prodjemo svi zajedno kao sa hlebom.
Pa slusaj ovako: Cenu ne mozemo odredjivati ali postoje objekti i gazde, koji za stvarno "malo" novca gostu ponude dosta.Kazes novac ti nije problem!?E bas takvi(nista u losem kontekstu) najcesce nalete na corak za velike pare.Kacamak je dosadno spremati i malo traje procedura, pa ko voli isti u restoranu neka otvori budjelar.Nije to ono, isprzim ti dva jaja na oko sa slaninom i izvol'te.Imam i ja para da jedem biftek po kafanama, kao sto sam ga godinama i godima ranije jeo.Medjutim, necu vise to da radim jer to sto mi nude sada, nije ni prislo onome od pre.Znam proverene mesare sa svezim mesom, raspalim rostilj cas i uzivam.Moze i domace meso za skaru ali njega treba odmrzavati prvo.
Prijatelju moj mušterije su čudo, ja sam pčelar pa kada se kristališe hoće da ga vrate, bježe od njega kdkojavo ol krsta.
Ne možeš ljudima objasniti, to je za njih secer i bog.
Svako traži način da se obogati, ali možeš se najesti za prihvatljivu cenu ako malo istražiš i oslušneš gde šta ima.
Na primer, ozbiljan restoran, nije najjeftiniji, naručim čorbu i salatu. to mi je oko 370 dinara. prošetam iza ćoška uzmem mleveno u lepinji za 200 ja sam ručao prvoklasno.
Ne znam sta je tu bezobrazno . Glavni sastojci kacamaka sir i kajmak nijesu bas jeftini. A i fizički ga nije lako napraviti. A kome je skupo nek jede nešto jeftinije ili neka sam napravi
Glavni sastojci kacamaka nisu sir i kajmak, vec projino (kukuruzno) brasno i voda, malo soli i kasika masti ili ulja. Ako je kacamak "sirotinjska hrana", kako pise u tekstu, to je zbog toga sto nasi stari nisu trpali u njega sir, a jos manje kajmak, koji je uvek smatran luksuznom namirnicom i nije ga moglo biti na trpezi svaki dan, a jos manje u kolicini koja podmiruje potrebe tadasnjih mnogoclanih porodica, tzv. porodicnih zadruga. Glavni sastojci kacamaka su jeftini i to su, kao sto sam rekla, kukuruzno brasno, voda, malo soli i masti, a sve drugo su varijacije i novotarije, sto podize cenu, pa ko voli - nek' izvoli.
Prvo kupi pravo brasno za kacamak ako ga nades pa ti treba pravi kajmak ako ga nades,i na kraju treba zati napravit kacamak I sve to kosts moja gospodo.Niko nese kopa kukuruz, zatim nece da muze krave .A nas seljaka sve manje
Usluga, plus dažbine i reket policiji i eto odakle 600 din. Ja i ne razumem da toliko ljudi izlazi na doručak, onda tako sede i valjda razglabaju kako su Srbi najbolji domaćini.
Кила чварака 10 км па ко воли нека изволи или нека сами хране свиње и топе чварке исти ови са џиповима , са раним букинг "јефтиним" љетовањима ... " лагодних " живота...
Београђани, код вас је 1m² стамбеног простора од 1500е и више. Зашто вам порција попаре онда не би била 1000рсд? Лепо живите када продајете толико скупо станове. Код мене у селу 1m² кошта 50е али зато порција попаре кошта 27рсд, још знам да је све оно како ви кажете органско.
Sigurno ti je sve u popari organsko, počev od pšenice za hleb, koja nikad nije videla mineralno đubrivo ili neki herbicid, al' kad bismo se šalili, pa nadalje. Ako ćemo mi ovde da se bunimo jer neka glupost košta 1000RSD, to je naša stvar, kao što je tvoja to što ti je ok da ti kvadrat kuće košta 50€, jer ti je porcija "organske" popare 27RSD.
Šolja palente ili kukuruznog griza,tri i po šolje vode,soli po ukusu,u posudi promešati,da provri,zatim smanjiti na najmanju mogućnost, kuvati poklopljeno pola sata,povremeno promešati i pred kraj dodati masnoće po ukusu(mast,puter, maslinovo ulje)Gotovo vaditi kašikom,ređati u tanjir pa preliti toplim uljem ili mašću,sa ili bez aleve paprike i posuti namrvljenim sirom.Brzo se spremi,ukusno i ne košta puno.Prijatno!
Brale ja bih ti naplatio 5000 kada u restoranu narucujes kacamak a za 100 din vise mozes rostilj da jedes ili sta god ako ne jedes meso... Kacamak se jede kuci i cimanje je da se sprema u restoranu o zato je cena tolika ako si bas navro na kacamak...
Nema za sta pas da ih uhvati, bitno da nema posla, sedi se po restoranima i kaficima, adidas, nike ful trendseteri .. a u mozgu kacamak i kajmak, taman da dopune u kaficu ono sto im je isparilo..
Meni je poenta da jedem u restoranu nesto sto ne mogu ili ne znam da spremim kod kuce a ne da mi lokalna baba Mica dok lize prste, posipa po tanjiru rukolu kao sto je nekad persun... Ne fascinira me. Nedavno sam bas vratila cokoladni kolac u jednom restoranu u Skadsrliji zato sto i sama znam da napravim puding ili jela s neutralnom pavlakom. Zasto pobogu?! Dobar kuvar kosta. Da se razumemo, nemam nista protiv pljeskavice na Bubanj Potoku ali nije o tome rec. U Beogradu trenutno ima samo nekoliko restorana, ostalo su bahati prevaranti koji nece moci da opstanu
Potpuno se slažem sa komentarom. Danas restorani ćevape i pljeskavice samo preprodaju, niko vise ne pravi svoje roštilj meso nego kupuju po veleprodajama.
Svi volimo nekad da uživamo u restoranu i da nas drugi služe ali sto je mnogo, mnogo je i cene su astonomske. I sa duplo manjom cenom može da se zaradi ali ugostitelji bi da se preko noci obogate. Od kilograma kukuruznog brašna /100 din./ može da spremi 10 porcija kačamaka a to je 6,000. Neka odbije pola za sve troškove pa opet je ogromna zarada. Gde to ima? U Maxiu, danas, veeliko pile samo 300 din. Za dve porcije kačamaka, 4 pileta pa ko nema da se razbacuje može lepo da živi.😃😂😅
Kacamak se nekad pravio preliven mascu i alevom paprikom, retki su mogli da priuste kajmak, takodjer i sir, kasnije se dodavo i sir i kajmak ali to vise nije Kacamak.
Evo beogradjani ja ve opet zovem kod mene dok ne prodje i ovaj talas korona da otsednete u moj etno i da kuvam i kacamak i poparu i cervis i nije 600 nego za vas 499din.I da uzivate ki car Salasije.
@Svaka cast .. Al sam dobar i usluzan domacin za beogradjani i oni uzivu kad dodju kod mene i kod nas ruralni gospodini jel imamo dobru hranu i spremamo i poseduemo kvalitetnu i priznatu rakiju.Izvolite
Једине две ствари које не би ставио у уста ни да мени плате су карфиол и качамак у свим варијантама. Једноставно то не подносим и то је ствар личног укуса. Шкембиће, кавурму, проје, купусе, сарме, пасуље, пице, подварке, цревца, пихтије, пите, гибанице и слична јела спремам сам у кући и сви ми кажу да је боље него по ресторанима. На Каленић пијаци могу да набавим све што ми треба, јер ту и живим у Крунској. Набавио све посуде које ми требају од Злакуса до Металца и милина. Сви једва чекају да правим славу или једноставна лепа дружења. Стално ми нуде и лову само да кувам за друштво. А кад идем у кафану идем на печења, роштиље или већ тако нешто, али пре свега ради дружења. Увек частим и конобара и кувара кад заслуже, а у кафанама у које идемо поштено заслуже. Дакле свако ради како му одговара и како му се свиђа. Ко оће у кафани качамак, има право на то. Али треба и да плати. Као и све остало. Све има своју цену и свако има свој укус и на право да располаже својим новцем како жели. Такође коме је скупо, нек не иде или нек једе нешто друго. Такозвана "сиротињска" храна је свугде у свету постала "фенси". Можда то угоститељи мало користе, све је ствар избора, али не могу ни они да раде са мањком. Најчувенија кухиња Медитерана (Италијанска) је тзв. "Kužina povera" и са тиме се поносе. Ја сам био по целој Србији послом и никад се нисам довољно заситио предивним јелима наших крајева. А такође су "сиротињска". Предивно и преукусно. Зато све је ствар личног избора.
Sta da pisemo,vecina jela u restoranima nevrede vise od trecine cene koju imaju,mi gurmani lose prolazimo zbog "fensi"gostiju koji dolaze u restorane da budu vidjeni,ugostitelji shvatili brzo da ovi pojma nemaju ni sta jedu,ni sta je kvalitet,udarili bombasta imena u jelovniku i naravno cenu!
Nije ovde stvar u jelima, vec u tom porastu cena. Lagano i neprimetno rastu svuda cene, dok se vlast hvali kako plata raste.. Tako je, dok dodjemo do 800-900 evra plate, sve cene ce biti za 300% skuplje i imacemo tada osecaj da nam je plata kao sada 200 evra a ne 800-900...
Mozda za ``gospodu`` koja su od juce na Vracaru, mi koji smo tu rodjeni sami pravimo kacamak kada nam se jede a u restoran idemo da se druzimo sa prijateljima i lepo provedemo a narucimo ono sto inace ne spremamo kod kuce.
Radim kao konobar i mogu vam reci da je dobra zarada,recimo jedan espreso da se napravi kosta izmedju 10-15 dinara zavisno od kafe al zato se naplati 10 puta vise isto kao i limunada gde ti od pola limuna naprave limunadu pa tu istu limunadu ugostiteljski radnici zovu sok za ovce, nema boljeg posla da ljudima uzmes para i da ih osisas kao ovce,a o hranu necu ni da pricam taj kacamak najverovatnije vlasnika kafica ne kosta ni 50 dinara al ti placaj kad si ovca.
Ne izmisljaj i ne zavlaci narod.
Dobar espreso ne moze da kosta ugostitelja 10-15 dinara, cena koja je u karti pica je sa 20% pdv. Postoji trosak zakupa, struje, radnika...
Zaradi se naravno ali ne ovako kako ti pricas.
Zaboravljaš da od tog kačamaka dobijaš platu i gazda i svi vi, da se izdvaja za amortizaciju i održavanje objekta i inventara, plaća nabavka sirovina za hranu i pića, porezi i prirezi i ostalo. Nije to, kupim brašno,uspem vode, dodam kajmak ili sir, i to košta 70 din.
Nije skupo!! To treba neko da kupi da spremi da opere serpu da ti donese do stola odnese opere tanjir.. mogao si kod kuce da stavis u serpu malo voode mali mleka maslaca i dodas palentu posolis po ukusu kostalo bi te 50 din..
Више бих волео да у ресторанима наиђем на јела као што су паасуљ, ђувеч, паприкаш, рибља чорба и печење прасеће, јагњеће или јареће. Иначе све остало можеш и кући да спремаш као што је роштиљ, палачинке, боранија, грашак, зеље, коприва, качамак, попара итд.
Ne kapiram ljude koji trace svoje vreme i novac po restoranima.. Para nema da odem za kacamak i kajmak a nema ni za 3 tanjira. Mudrost nije spremiti to je najlakse ako necete kupovni kajmak narucite domaci i najedite se ko ljudi...
Ni ja ne kapiram da ne prihvatate da ljudi vole da sece u restoranima. Vama ako se sedi u kuci, nikakav problem. Naravno, slazem se da.ko hoce u restoran, nema kuknjave zbog cena - prosto, odnos ponude i potraznje.
@hogar ne živim u Beogradu.....rođen sam u malom dalmatinskom gradiću a živim u gradu u Srbiji .....rekao sam nama da ne bi vređao ljude sa sela jer smo mi u stvari svi iz jednog velikog lepog sela zvani Balkan.
Ee to nikad nisam jela pre sam gladovala a hvala Bogu mama ga je retko spremala...a zamisli ti mene da odem u restoran da narucim kacamak.pored cevapa,snicli,piletine,slanih palacinki..brate!
Za tu gispodu bi ja stavio cenu 1000 cela drzava radi i zivi za njih....najvece plate imaju a i zivot nije skup ako ne kupuju na elitnim mestima i samo se zale
Ako mi verujete kada sam bio mlad gledam zeninog caletu i kevu kako dosta puta jedu kacamak,da li sa mlekom,isprzenom slaninicom i drugo.Kazem u sebi kako to mogu jesti,a ja sada ostario isto tako mnogo volim kacamak bas mi prija.Jednom nedeljno ga jedemo,ali ova cena u restoranu sramota.
Trebao je i 2000 da ti naplati kacamak. Spremaj ga kući ako ti se jede. Restoran služi da bi počastio i sebe i druge i konobara a ne da vam bude kancelarija i lična kuhinja. U restoranu se jedu jela koja se kući ne spremaju. Nek ti zena kuva kacamak. A to sto nisi nista uzeo za piće da te ne bi skupo koštalo, e pa zato je cena tolika prijatelju. Verovatno si i čašu vode tražio još jer je džabe. Razmislite svi vi lepo šta je restoran gospodo i gospođe drage.
Haha žale se u Beogradu na cene,sebično i bezobrazno,još ponižavaju ljude koji žive na selu ,kačamak spremam sama to može svaka gospodja gospodjica ,a vi smanjite malo apetite po BG .....
U Crnoj Gori na Zabljaku je 8 EUR. Kao mali nisam voleo to kad je baba pravila. Aj letos kao da ga probam na zabljaku jer svi pricaju o tome u poslednje vreme kao nacinalni specijalitet itd. Ono je ocajno i sad znam zasto nisam voleo kao dete
Lazes pa na Boga ne mislis...kacamk na Zabljaku niko ne sprema neko smocani kacamk parve zato tako i kosta...a to sto lazes ljude koji nisu bili tamo tebi na obraz posto ga nemas....pogledajte kako se taj smocani pravi pa kukajte da je mnogo para!!!
Исто, и ја сам цицвару платио 8 евра у оном дубирогу крај пута од Шавника ка Никшићу. Била је никаква. Никад више. Био сам жељан из младости кад сам јео код друга, његова мајка спремила. Ћевапе смо платили 6,5 евра. Све без фискалног, а свратили тамо јер је фирма исписана ћирилицом.
Zalosno
To su sca jela koja se lako i brzo spremaju. Ali zene su lenje,cast izuzetcima,i nece da spremaju. Ja jesam mlada,ali me je mama naucila i spremam za svoju porodicu vikendom. Jadni vi muskarci,kada imate zenu lenju pa morate da placate restoranima toliku cenu.
Podelite komentar
od početka do kraja
Malo je 600 dinara, treba 1200 ! Jel neko nekoga tuče po ušima da ide u restoran ako mu je skupo, ako nema novca ? Molim lepo...dosta je bilo te lažne elite, koja sa 100 evra u džepu, stečenim na "snalaženje" u doba tranzicije, misli da je neko i nešto. Stvari polako počinju da dolaze na svoje mesto, ljudi počinju da vrednuju sebe, svoj rad, svoje proizvode.
Podelite komentar
Radisa milenkovic
Deri bre deri bitange spremajte kuci hocete u restorane, Deri, deri
Podelite komentar
Drasko
Ne slazem se sa toliko visokim cenama po restoranima,malo preteruju Ali isto tako nas narod Mora da razume sledece. U restoranima pored hrane, placate takodje uzitak,atmosveru I uslugu. Sto se tice pilava I rizota,nas narod ne razlikuje ta dva jela. Za njih je pirinac-pirinac. Totalno se drugacije spremaju I serviraju. To je kao da sad poredimo pilav sa sutlijasem. Neznanje se najvise placa. Najskuplja stvar na svetu je neznanje.
Podelite komentar
Vlada
Pitate li se koliki su nameti ugostiteljskim objektima. Ako nam nije puno da placamo 1 l goriva 150din a akciza je preko 90din po.litri onda neka i ka amak bude 600din
Podelite komentar
Petrana iz CG
Kasnim, 113 komentara za kacamak i restorane,malo sam se nasmijala,ali ima tu i pravih,a i priucenih doma-cica(cina). Da Vas podsjetim nasi stari su sa ovom sirotinjskom hranom docekali lijepe godine,mada je sve bilo zdravije, kod mene mozete na Rastan, ( zelje) bolje od bilo kojeg restorana,a moze i kacamak uz. Pozzz
Podelite komentar
Zorica
Nisam ljubitelj kuvanja,ali redovno kuvam,mesim,spremam zimnicu bez konzervansa,vinobrana sve prirodno. Jer mi je bitno da se moja porodica zdravo hrani. Do skoro sam radila pa sam kuvala u nedelju nekoliko jela za celu sedmicu da imamo s obzirom da sam kuci dolazila oko 18h,samo podgrejem i rucamo. Za veceru,za moje muskarce umesim proju,mekike,pancerote,kacamak sa sirom.... Inace moram da vas uspravim da je pilav tursko jelo. Kod njih se sprema pilav za posebne goste,kao specijalitet. Kao kod nas pecenje. Ja obozavam pilav i cesto ga spremam a suprugu,posto ga bas ne obozava,neko drugo jelo. I nije mi jasno zasto zene nece da kuvaju kada je sve to jednostavno i brzo,osim pite jer treba vremena da se razvije testo. E muskarci,jadni vi pored takvih zena. Za sve ima vremena,i za spremanje jela,pita,testa...i za porodicu,izgledam lepo,doterano,linija super jer ne konzumiramo brzu hranu po pekarama. E sada kada sam ostala bez posla,bez volje sam ali...
Podelite komentar
Volim da kuvam
Ljudi su različiti, imaju različite navike i potrebe. U dvadeset prvom veku, kada se ljudima više i ne zna radno vreme, ljudi jedu u restoranima iz potrebe. Volim da kuvam, najviše cenim hranu na kašiku ali sa ovim ritmom rada kada kući dolazim da prespava, vremena za kuvanje tokom radne nedelje nemam. Ljudski obrok mogu da imam samo u restoranu. U mom prebivalištu cene nisu ni približno nenormalne kao u BG-u, ali to nije baš jeftin stil života nigde. Doduše kvalitet hrane i usluge je neuporedivo bolji nego u prestonici. U ostatku Srbije ko ne održava kvalitet, ne radi dugo. Žalosno je na koliko bezobrazne cene pristaju sami potrošači i nemamo tu kulturu zaštite i organizovanog bojkota bezobraznih cenovnika i bedne usluge. Da ih bojkotujete nedelju dana, počeli bi da gutaju knedle i da se preznojavaju. Bojkot od mesec dana, promenio bi mnogo toga. Na kraju, moć (novčanik) je u našim rukama!
Podelite komentar
BGD
Jedna od naj gorih stvari koje primecujem u svom gradu a tice se hrane u restoranima je ta da slepci vise ni karadjordjevu ne spremaju kako treba a ponos je nase kuhinje... Stave unutra neku pavlaku ulje pitaj boga sve samo ne sir dobar domaci ili ne daj Boze kajmak to bi bilo cudo ali zato naplate... Prosle godine sam u skadarliji jeo poslednji put kada sam goscu poveo u cuvenu ulicu koja je svojevrsno predstavnistvo beograda i srbije a dobili smo pljeskavicenod 800_900 dinara koje su plago receno ispod proseka... Bitno da se sve naplati a kvalitet nula zato bojkot.
Podelite komentar
Laza Ristić
Restoran Business club, NBGP
Podelite komentar
On
Imate "meni" u svakom restoranu, koji je tu za čitanje, za pismene i normalne, a nepismeni i nenormalni neka plaćaju koliko im kažu ili donesu račun !
Podelite komentar
sova
Kilogram mesa 450 dinara, a kačamak 600. Ispečeš kod kuće u papučama, ladno pivo, paradajz, a ispred tv.
Podelite komentar
Radisa milenkovic
@sova
Ovi drugi pecu i donose pivo.
Podelite komentar
Pkv
To za Kopaonik jeftino..!
Podelite komentar
Nista ni od svega
Meni cene nisu problem.Problem mi je sto nista nije redovno nego muljotina.Sta mi vredi med da je 900 ili 500 ili 300 dinara kad nijedan ne moze ni u frizideru da de kristalise.Dao bi i 2000 dinara za pravi med.Fals je preskup i za dzabe,pritom se razbolis od secera.Tako i sve ostalo.Hleb nam 30 dinara tezine 400 grama a izgledom i velicinom od 1kg.U Nemackoj je hleb 3 eura ima 1kg i manji je od naseg od 400 grama.Nas naduven sa aditivima i nema ni hranjivu vrednost i onda sta vredi sto je jeftin ? Ne vidim ni vecitu potrebu u Srbiji da se drugom regulise cena proizboda ili rada .Ako je nekom restoran skup onda ne kupujes kod njega nego tamo gde ti nije skup.Ne mozes odredjivati drugom cenu i onda prodjemo svi zajedno kao sa hlebom.
Podelite komentar
ruralni srbin
@Nista ni od svega
Pa slusaj ovako: Cenu ne mozemo odredjivati ali postoje objekti i gazde, koji za stvarno "malo" novca gostu ponude dosta.Kazes novac ti nije problem!?E bas takvi(nista u losem kontekstu) najcesce nalete na corak za velike pare.Kacamak je dosadno spremati i malo traje procedura, pa ko voli isti u restoranu neka otvori budjelar.Nije to ono, isprzim ti dva jaja na oko sa slaninom i izvol'te.Imam i ja para da jedem biftek po kafanama, kao sto sam ga godinama i godima ranije jeo.Medjutim, necu vise to da radim jer to sto mi nude sada, nije ni prislo onome od pre.Znam proverene mesare sa svezim mesom, raspalim rostilj cas i uzivam.Moze i domace meso za skaru ali njega treba odmrzavati prvo.
Podelite komentar
Tamas
@Nista ni od svega
Neće med odmah da kristališe, a ovo za lebac se slažem.
Podelite komentar
Todo
@Nista ni od svega
Prijatelju moj mušterije su čudo, ja sam pčelar pa kada se kristališe hoće da ga vrate, bježe od njega kdkojavo ol krsta. Ne možeš ljudima objasniti, to je za njih secer i bog.
Podelite komentar
ruralni srbin
Gde se dobro jede na jugu Srbije a da je cena na primer 400din. za punjenu vesalicu od 400g.?
Podelite komentar
ruralni srbin
@ruralni srbin
Ozbiljno pitam.Isao bih sa porodicom na izlet negde, pa me zanima i dobra klopa a da nije skupa.Dobro, neka bude i 500din za 400g.Hvala
Podelite komentar
genius
Svako traži način da se obogati, ali možeš se najesti za prihvatljivu cenu ako malo istražiš i oslušneš gde šta ima. Na primer, ozbiljan restoran, nije najjeftiniji, naručim čorbu i salatu. to mi je oko 370 dinara. prošetam iza ćoška uzmem mleveno u lepinji za 200 ja sam ručao prvoklasno.
Podelite komentar
Uol
Smesno je koliko se marziraju i naplacuju i kako posluju i postuju radnike. Katastrofa sve manje pravih ugostitelja. Svi bi preko noci.da se obogate
Podelite komentar
Ljubica
Ne znam sta je tu bezobrazno . Glavni sastojci kacamaka sir i kajmak nijesu bas jeftini. A i fizički ga nije lako napraviti. A kome je skupo nek jede nešto jeftinije ili neka sam napravi
Podelite komentar
Slobo
@Ljubica
Slažem se sa komentarom
Podelite komentar
Cule
@Ljubica
Glavni sastojci kacamaka nisu sir i kajmak, vec projino (kukuruzno) brasno i voda, malo soli i kasika masti ili ulja. Ako je kacamak "sirotinjska hrana", kako pise u tekstu, to je zbog toga sto nasi stari nisu trpali u njega sir, a jos manje kajmak, koji je uvek smatran luksuznom namirnicom i nije ga moglo biti na trpezi svaki dan, a jos manje u kolicini koja podmiruje potrebe tadasnjih mnogoclanih porodica, tzv. porodicnih zadruga. Glavni sastojci kacamaka su jeftini i to su, kao sto sam rekla, kukuruzno brasno, voda, malo soli i masti, a sve drugo su varijacije i novotarije, sto podize cenu, pa ko voli - nek' izvoli.
Podelite komentar
Petko
Padelu na sporet pa kuvaj.Bice jevtinije!😋😋
Podelite komentar
Stanko
A šta bi, da ideš u restoran pa da jedeš za dzabe ?! Spremi kuci, nije teško napraviti kačamak !!!!
Podelite komentar
Sale
Idi u McDonald's, tamo je đzaba ili nek ti spremi baba!
Podelite komentar
Milos
pa onda kuci spremi kacamak. Bice jeftinije sigurno. Ne mora svi da krkaju u restoranu.
Podelite komentar
Невена
А зашто ви омаловажавате то јело? Коме је много нека сам направи или нека своју њежнију половину замоли да му зготови !
Podelite komentar
Pazarac 1
E bogami drugi put kupi zeni brasno pa te nece puno kostat
Podelite komentar
mrki
@Pazarac 1
Prvo kupi pravo brasno za kacamak ako ga nades pa ti treba pravi kajmak ako ga nades,i na kraju treba zati napravit kacamak I sve to kosts moja gospodo.Niko nese kopa kukuruz, zatim nece da muze krave .A nas seljaka sve manje
Podelite komentar
Toza NS
Usluga, plus dažbine i reket policiji i eto odakle 600 din. Ja i ne razumem da toliko ljudi izlazi na doručak, onda tako sede i valjda razglabaju kako su Srbi najbolji domaćini.
Podelite komentar
Невена
Кила чварака 10 км па ко воли нека изволи или нека сами хране свиње и топе чварке исти ови са џиповима , са раним букинг "јефтиним" љетовањима ... " лагодних " живота...
Podelite komentar
Mimi
@Невена
E, da je 10 km. Kod nas 10 eu.
Podelite komentar
Хрвоје
Београђани, код вас је 1m² стамбеног простора од 1500е и више. Зашто вам порција попаре онда не би била 1000рсд? Лепо живите када продајете толико скупо станове. Код мене у селу 1m² кошта 50е али зато порција попаре кошта 27рсд, још знам да је све оно како ви кажете органско.
Podelite komentar
Maki
@Хрвоје
Pa ne prodaju svi stanove,takodje ne kupuju samo BG te stanove
Podelite komentar
Jeste
@Хрвоје
Sigurno ti je sve u popari organsko, počev od pšenice za hleb, koja nikad nije videla mineralno đubrivo ili neki herbicid, al' kad bismo se šalili, pa nadalje. Ako ćemo mi ovde da se bunimo jer neka glupost košta 1000RSD, to je naša stvar, kao što je tvoja to što ti je ok da ti kvadrat kuće košta 50€, jer ti je porcija "organske" popare 27RSD.
Podelite komentar
Mili
Šolja palente ili kukuruznog griza,tri i po šolje vode,soli po ukusu,u posudi promešati,da provri,zatim smanjiti na najmanju mogućnost, kuvati poklopljeno pola sata,povremeno promešati i pred kraj dodati masnoće po ukusu(mast,puter, maslinovo ulje)Gotovo vaditi kašikom,ređati u tanjir pa preliti toplim uljem ili mašću,sa ili bez aleve paprike i posuti namrvljenim sirom.Brzo se spremi,ukusno i ne košta puno.Prijatno!
Podelite komentar
Ljubica
@Mili
Kakve to veze ima sa kacamakom
Podelite komentar
Viktor
Brale ja bih ti naplatio 5000 kada u restoranu narucujes kacamak a za 100 din vise mozes rostilj da jedes ili sta god ako ne jedes meso... Kacamak se jede kuci i cimanje je da se sprema u restoranu o zato je cena tolika ako si bas navro na kacamak...
Podelite komentar
Nope
Ostala navika sa sela.Slikaju se za insta sa porcijom kacamaka ili przenicama.Treba jedno 2000 da lupe cenu,sisaj ovce napucene.
Podelite komentar
Pas za jaja
@Nope
Nema za sta pas da ih uhvati, bitno da nema posla, sedi se po restoranima i kaficima, adidas, nike ful trendseteri .. a u mozgu kacamak i kajmak, taman da dopune u kaficu ono sto im je isparilo..
Podelite komentar
NLO
Prazilukovici.
Podelite komentar
Maja
Meni je poenta da jedem u restoranu nesto sto ne mogu ili ne znam da spremim kod kuce a ne da mi lokalna baba Mica dok lize prste, posipa po tanjiru rukolu kao sto je nekad persun... Ne fascinira me. Nedavno sam bas vratila cokoladni kolac u jednom restoranu u Skadsrliji zato sto i sama znam da napravim puding ili jela s neutralnom pavlakom. Zasto pobogu?! Dobar kuvar kosta. Da se razumemo, nemam nista protiv pljeskavice na Bubanj Potoku ali nije o tome rec. U Beogradu trenutno ima samo nekoliko restorana, ostalo su bahati prevaranti koji nece moci da opstanu
Podelite komentar
Đorđe
@Maja
Potpuno se slažem sa komentarom. Danas restorani ćevape i pljeskavice samo preprodaju, niko vise ne pravi svoje roštilj meso nego kupuju po veleprodajama.
Podelite komentar
Slobodan
@Maja
Dok je ovaca Biće i vune
Podelite komentar
Maki
@Maja
Ti kad bi znala kako se sprema po restoranima inkl. elitni restorani trčala bi kod baba da ti spreme jelo
Podelite komentar
Nisam ovca
Svi volimo nekad da uživamo u restoranu i da nas drugi služe ali sto je mnogo, mnogo je i cene su astonomske. I sa duplo manjom cenom može da se zaradi ali ugostitelji bi da se preko noci obogate. Od kilograma kukuruznog brašna /100 din./ može da spremi 10 porcija kačamaka a to je 6,000. Neka odbije pola za sve troškove pa opet je ogromna zarada. Gde to ima? U Maxiu, danas, veeliko pile samo 300 din. Za dve porcije kačamaka, 4 pileta pa ko nema da se razbacuje može lepo da živi.😃😂😅
Podelite komentar
mrki
@Nisam ovca
Pitaj posto je 1kg pravok kajmaka , kacamak se ne pravi bez kajmaka prvo pitajte nas seljake za recept
Podelite komentar
Pa Spale
@Nisam ovca
Kacamak se nekad pravio preliven mascu i alevom paprikom, retki su mogli da priuste kajmak, takodjer i sir, kasnije se dodavo i sir i kajmak ali to vise nije Kacamak.
Podelite komentar
ruralni srbin
Evo beogradjani ja ve opet zovem kod mene dok ne prodje i ovaj talas korona da otsednete u moj etno i da kuvam i kacamak i poparu i cervis i nije 600 nego za vas 499din.I da uzivate ki car Salasije.
Podelite komentar
Svaka cast
@ruralni srbin
Kako si pismen
Podelite komentar
ruralni srbin
@ruralni srbin
@Svaka cast .. Al sam dobar i usluzan domacin za beogradjani i oni uzivu kad dodju kod mene i kod nas ruralni gospodini jel imamo dobru hranu i spremamo i poseduemo kvalitetnu i priznatu rakiju.Izvolite
Podelite komentar
Cigi
Једине две ствари које не би ставио у уста ни да мени плате су карфиол и качамак у свим варијантама. Једноставно то не подносим и то је ствар личног укуса. Шкембиће, кавурму, проје, купусе, сарме, пасуље, пице, подварке, цревца, пихтије, пите, гибанице и слична јела спремам сам у кући и сви ми кажу да је боље него по ресторанима. На Каленић пијаци могу да набавим све што ми треба, јер ту и живим у Крунској. Набавио све посуде које ми требају од Злакуса до Металца и милина. Сви једва чекају да правим славу или једноставна лепа дружења. Стално ми нуде и лову само да кувам за друштво. А кад идем у кафану идем на печења, роштиље или већ тако нешто, али пре свега ради дружења. Увек частим и конобара и кувара кад заслуже, а у кафанама у које идемо поштено заслуже. Дакле свако ради како му одговара и како му се свиђа. Ко оће у кафани качамак, има право на то. Али треба и да плати. Као и све остало. Све има своју цену и свако има свој укус и на право да располаже својим новцем како жели. Такође коме је скупо, нек не иде или нек једе нешто друго. Такозвана "сиротињска" храна је свугде у свету постала "фенси". Можда то угоститељи мало користе, све је ствар избора, али не могу ни они да раде са мањком. Најчувенија кухиња Медитерана (Италијанска) је тзв. "Kužina povera" и са тиме се поносе. Ја сам био по целој Србији послом и никад се нисам довољно заситио предивним јелима наших крајева. А такође су "сиротињска". Предивно и преукусно. Зато све је ствар личног избора.
Podelite komentar
ivan s
palenta
Podelite komentar
Zumba
Sta da pisemo,vecina jela u restoranima nevrede vise od trecine cene koju imaju,mi gurmani lose prolazimo zbog "fensi"gostiju koji dolaze u restorane da budu vidjeni,ugostitelji shvatili brzo da ovi pojma nemaju ni sta jedu,ni sta je kvalitet,udarili bombasta imena u jelovniku i naravno cenu!
Podelite komentar
Laza
Nije ovde stvar u jelima, vec u tom porastu cena. Lagano i neprimetno rastu svuda cene, dok se vlast hvali kako plata raste.. Tako je, dok dodjemo do 800-900 evra plate, sve cene ce biti za 300% skuplje i imacemo tada osecaj da nam je plata kao sada 200 evra a ne 800-900...
Podelite komentar
popchulle
@Laza
Pa 'teli ste Nemecku. Eve vam ga sad.
Podelite komentar
Mica
Popara je hit za ,,gospodu” sa Vračara, a przenice za one sa Starog grada.
Podelite komentar
Kaja
@Mica
Mozda za ``gospodu`` koja su od juce na Vracaru, mi koji smo tu rodjeni sami pravimo kacamak kada nam se jede a u restoran idemo da se druzimo sa prijateljima i lepo provedemo a narucimo ono sto inace ne spremamo kod kuce.
Podelite komentar
Konobar
Radim kao konobar i mogu vam reci da je dobra zarada,recimo jedan espreso da se napravi kosta izmedju 10-15 dinara zavisno od kafe al zato se naplati 10 puta vise isto kao i limunada gde ti od pola limuna naprave limunadu pa tu istu limunadu ugostiteljski radnici zovu sok za ovce, nema boljeg posla da ljudima uzmes para i da ih osisas kao ovce,a o hranu necu ni da pricam taj kacamak najverovatnije vlasnika kafica ne kosta ni 50 dinara al ti placaj kad si ovca.
Podelite komentar
Igor
@Konobar
Ne izmisljaj i ne zavlaci narod. Dobar espreso ne moze da kosta ugostitelja 10-15 dinara, cena koja je u karti pica je sa 20% pdv. Postoji trosak zakupa, struje, radnika... Zaradi se naravno ali ne ovako kako ti pricas.
Podelite komentar
Eh
@Konobar
Zaboravljaš da od tog kačamaka dobijaš platu i gazda i svi vi, da se izdvaja za amortizaciju i održavanje objekta i inventara, plaća nabavka sirovina za hranu i pića, porezi i prirezi i ostalo. Nije to, kupim brašno,uspem vode, dodam kajmak ili sir, i to košta 70 din.
Podelite komentar
Gogi-11
@Konobar
Neka je i 1000 puta skuplje pa sta, ne mora niko da ide... a da nema musterija cene bi bile sigurno manje....
Podelite komentar
Stefa
@Konobar
Ne treba valjda da mi nacede 3 limuna, pa da mi kiselina izgrize zeludac? Pola je dovoljno.
Podelite komentar
Mali
Malo je to prijatelju... Tako ti i treba kad hoces da glumis glumu po restoranima..
Podelite komentar
Cica
Nije skupo!! To treba neko da kupi da spremi da opere serpu da ti donese do stola odnese opere tanjir.. mogao si kod kuce da stavis u serpu malo voode mali mleka maslaca i dodas palentu posolis po ukusu kostalo bi te 50 din..
Podelite komentar
Salvatore
@Cica
Palenta nije sto i kacamak,kacamak nije isto sto i smoceni kacamak!!!
Podelite komentar
Igor
Kome je skupo neka jede kući jer niko ne vidi koje namete i troškove imaju ugostitelji u Beogradu i koliko je sve poskupelo.
Podelite komentar
Pop
Више бих волео да у ресторанима наиђем на јела као што су паасуљ, ђувеч, паприкаш, рибља чорба и печење прасеће, јагњеће или јареће. Иначе све остало можеш и кући да спремаш као што је роштиљ, палачинке, боранија, грашак, зеље, коприва, качамак, попара итд.
Podelite komentar
Pera
@Pop
A zasto kod kuce ne bi mogao da se spremi pasulj, djuvec, paprikas, riblja corba? Ne razumem...
Podelite komentar
Slavko
Ne kapiram ljude koji trace svoje vreme i novac po restoranima.. Para nema da odem za kacamak i kajmak a nema ni za 3 tanjira. Mudrost nije spremiti to je najlakse ako necete kupovni kajmak narucite domaci i najedite se ko ljudi...
Podelite komentar
KenP
@Slavko
Ni ja ne kapiram da ne prihvatate da ljudi vole da sece u restoranima. Vama ako se sedi u kuci, nikakav problem. Naravno, slazem se da.ko hoce u restoran, nema kuknjave zbog cena - prosto, odnos ponude i potraznje.
Podelite komentar
Vodolijax
Pobegli smo sa sela da bi jeli palentu za 600 dinara.✂️✂️✂️🐑🐏🐑🐏🐑🐏🐑🐏🐑🐏
Podelite komentar
Pop
@Vodolijax
Палента и качамак није исто јело. Качамак спремаш са кукурузним брашном а палента се спрема са кукурузним гризом ако ниси знао.
Podelite komentar
hogar
@Vodolijax
ima vas koliko hoces.. napunili ste Beograd...
Podelite komentar
Vodolijax
@Vodolijax
@hogar ne živim u Beogradu.....rođen sam u malom dalmatinskom gradiću a živim u gradu u Srbiji .....rekao sam nama da ne bi vređao ljude sa sela jer smo mi u stvari svi iz jednog velikog lepog sela zvani Balkan.
Podelite komentar
Зоки
@Vodolijax
И брашно и гриз су од кукуруза, једно ситније друго крупније, укус и састав исти
Podelite komentar
mrki
@Vodolijax
Sisaj brale
Podelite komentar
Vx
@Vodolijax
@mrki sisati ili šišati?
Podelite komentar
Gogi-11
Kome je skupo neka jede kuci... ko ih bije po usima da idu u restorane?
Podelite komentar
Sara
Ee to nikad nisam jela pre sam gladovala a hvala Bogu mama ga je retko spremala...a zamisli ti mene da odem u restoran da narucim kacamak.pored cevapa,snicli,piletine,slanih palacinki..brate!
Podelite komentar
Oki
@Sara
Ti mora da si neka domacica......
Podelite komentar
Mane
Ovce su za sisanje.. Idu po restoranima za porciju kajmaka i kacamaka. Kacamak spremim sam domaci narucim i uzivancija..
Podelite komentar
Oki
Za tu gispodu bi ja stavio cenu 1000 cela drzava radi i zivi za njih....najvece plate imaju a i zivot nije skup ako ne kupuju na elitnim mestima i samo se zale
Podelite komentar
Mira
Prvo vidi cenovnik I nema iznenadjenja.
Podelite komentar
Nikodin
Koja budala ide u kafanu na kačamak?
Podelite komentar
Ivan
Ako mi verujete kada sam bio mlad gledam zeninog caletu i kevu kako dosta puta jedu kacamak,da li sa mlekom,isprzenom slaninicom i drugo.Kazem u sebi kako to mogu jesti,a ja sada ostario isto tako mnogo volim kacamak bas mi prija.Jednom nedeljno ga jedemo,ali ova cena u restoranu sramota.
Podelite komentar
Gogi-11
@Ivan
Zasto je sramota? Nekoto mira i da spremi da kupi sve sto treba da plati kuvara.... kome je skupo kuci pa neka jede jevtinije
Podelite komentar
SK
Pošto je sirotinjska hrana onda neka bude za Beograđane besplatno,na kazan.
Podelite komentar
534
Beograđani ne jedu ni te Popare ni Cicvare ni Kačamake.
Podelite komentar
1245
@534
Nego samo.....?
Podelite komentar
LeChef
@534
Da, ipak su Beogradjani odrasli na Kladovskom kavijaru, Fruskogorskim tartufima, i Sremskoj guscijoj dzigerici...😂😂😂
Podelite komentar
Hulk
Novopridošli Beograđani se uželeli zavičajnih specijaliteta. 1600 bi trebalo da košta. 2600...
Podelite komentar
coach
@Hulk
A sta je beogradski specijalitet? Virsle iz crvenog kioska... jeste li se uzelili toga, a beogradjani? Hahaha
Podelite komentar
Kaja
@Hulk
Da znas to su bile virsle a ne ovo bezukusno smece sto sad prodaju kao virsle!
Podelite komentar
Goran
Kome je skupo neka jede kod kuće.
Podelite komentar
Zika
@Goran
Nije stvar u ceni nego bezobrazluku.
Podelite komentar
RAKA
U Prokuplju u jednom restoranu poparu služe kao predjelo besplatno. Po meni dobar marketinški potez
Podelite komentar
Konobar
Trebao je i 2000 da ti naplati kacamak. Spremaj ga kući ako ti se jede. Restoran služi da bi počastio i sebe i druge i konobara a ne da vam bude kancelarija i lična kuhinja. U restoranu se jedu jela koja se kući ne spremaju. Nek ti zena kuva kacamak. A to sto nisi nista uzeo za piće da te ne bi skupo koštalo, e pa zato je cena tolika prijatelju. Verovatno si i čašu vode tražio još jer je džabe. Razmislite svi vi lepo šta je restoran gospodo i gospođe drage.
Podelite komentar
Ivan
@Konobar
Konobari uglavnom nevaspitani , nervozni , neusluzni pa js ocekuju baksis ...
Podelite komentar
Mls
Dok je onih koji će da plate biće takve cene, prosto.
Podelite komentar
Hh
Haha žale se u Beogradu na cene,sebično i bezobrazno,još ponižavaju ljude koji žive na selu ,kačamak spremam sama to može svaka gospodja gospodjica ,a vi smanjite malo apetite po BG .....
Podelite komentar
Coach
U Crnoj Gori na Zabljaku je 8 EUR. Kao mali nisam voleo to kad je baba pravila. Aj letos kao da ga probam na zabljaku jer svi pricaju o tome u poslednje vreme kao nacinalni specijalitet itd. Ono je ocajno i sad znam zasto nisam voleo kao dete
Podelite komentar
Salvatore
@Coach
Lazes pa na Boga ne mislis...kacamk na Zabljaku niko ne sprema neko smocani kacamk parve zato tako i kosta...a to sto lazes ljude koji nisu bili tamo tebi na obraz posto ga nemas....pogledajte kako se taj smocani pravi pa kukajte da je mnogo para!!!
Podelite komentar
Jasna
@Coach
Na Zabljaku se sprema cicvara. U mnogim zemljama palenta ili kacamak se sluzi kao dodatak jelima umesto hleba.
Podelite komentar
Пиши ћирилицом!
@Coach
Исто, и ја сам цицвару платио 8 евра у оном дубирогу крај пута од Шавника ка Никшићу. Била је никаква. Никад више. Био сам жељан из младости кад сам јео код друга, његова мајка спремила. Ћевапе смо платили 6,5 евра. Све без фискалног, а свратили тамо јер је фирма исписана ћирилицом.
Podelite komentar
Mica
Zaboravili ste ustipke 😁 I przenice 😁
Podelite komentar
Lol
Pa jedite picu.
Podelite komentar
Bane
@Lol
I 2l coca cole i zato polako postajemo kao ameri svaki drugi preko 100 kg,a od sporta cigare
Podelite komentar