• 2
 ≫ 

"Od druga Tita nismo izvozili jabuku u Indiju": Jutros krenuli prvi šleperi...

 ≫ 

"Sledeći korak je tržište Kine, sa kojim smo već dogovorili saradnju, čekamo da dobijemo sertifikat", kazao je ministar Branislav Nedimović

  • 2

Četiri šlepera/kontejnera prve isporuke domaćih jabuka krenula su jutros za Indiju, sa plantaže Atos Fructum, u Maloj Remeti.

U prvoj isporuci za Indiju izvezeno je 80 tona jabuka, vrednosti 90.000 evra.

- Od druga Tita nismo izvozili jabuku u Indiju, a čak ni tada, proverio sam. Ovo je veliki podsticaj razvoju sektora jabuke u Srbiji, a sledeći korak je tržište Kine, sa kojim smo već dogovorili saradnju, čekamo da dobijemo sertifikat - izjavio je ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, koji je zajedno sa ambasadorom Indije prisustvovao događaju.

Ambasador Indije je rekao da je ovo veliki dan za tu zemlju, navodeći da Indija uvozi raznu proizvodnu robu širom sveta, ukupne vrednosti od oko pola biliona dolara godišnje, dok je uvoz oko 200 miliona dolara.

- Uveren sam da Srbija ima i drugo kvalitetno voće koji može izvoziti u našu zemlju - rekao je ambasador, ocenujući saradnju dve zemlje kao izuzetno uspešnu.

Nedimović je najavio da će biti izvezeno ukupno oko 200.000 tona jabuke, najveći deo u Rusiju, veliki deo u Veliku Britaniju, te da Srbija izvozi u 40 zemalja sveta.

Vlasnik "Atos Fructuma", Mitar Deurić, kaže da očekuju da prvi kontigent jabuka, koji je jutros krenuo na Indiji, za 25 do 30 dana stigne u luku u toj zemlji.

MK Group sa svojom kompanijom članicom Agrounijom pokreće izvoz jabuka planirane godišnje vrednosti od milion dolara.

- Izuzetno nam je drago da smo se odazvali inicijativi pokrenutoj na nivou Republike Srbije i u skladu sa našim planovima otpočeli realizaciju izvoza jabuka u Indiju. Novo tržište za nas ima veliki potencijal – znači stabilnost i kontinuitet prodajnih cena, diverzifikaciju komercijalnih rizika, ali i mogućnost realizacije izvoza drugih kategorija jabuka. Ako se zna da je Srbija prošle godine samo na izvozu jabuka ostvarila devizni priliv od oko 120 miliona dolara, nema sumnje da će otvaranje ovog tržišta doprineti i privredi naše zemlje - izjavio je Nikola Nenadović, direktor Agrounija Fruit i dodao da je za sada u planu da se izvozi oko 10% ukupnih proizvodnih kapaciteta ove kompanije na ovo novo tržište.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • navaljni srpski brat

    8. oktobar 2020 | 16:33

    Ne vidim ovde prolivanje komunista.Inace kad se ovde pomene Austrougarski kaplar onda uzivaju u jdnoumlju.

  • M.K.

    8. oktobar 2020 | 17:55

    Fantasticno ❤🙏🏼zato je i vazno ulagati u infrastrukturu puteve itd.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>