• 4
 ≫ 

Kako srpska jabuka dospe sveža na drugi kraj sveta

 ≫ 

Samim tim, roba mora biti adekvatno pripremljena na transportnu temperaturu, a proizvođač mora ispoštovati sve neophodne podatke o temperaturnom režimu

  • 4
jabuke

Foto: Telegraf.rs

Iz Srbije se godišnje izveze nekoliko stotina hiljada tona jabuke na daleke destinacije poput Indije, Kine, Rusije i Amerike. Pošto je ovo podneblje veoma povoljno za gajenje jabuke visokog kvaliteta, proizvođači moraju pažljivo da biraju način na koji će one biti transportovane do kupaca na drugim kontinentima, a da zadrže svežinu.

Pomorski prevoz rashlađene robe predstavlja važnu kariku u lancu snadbevanja hranom i bitan je vid transporta voća, povrća, mesa, mlečnih, ribljih i drugih prehrambenih proizvoda. Jabuke se transportuju u gajbama i kartonima, smeštenim u čvrsto zbijene kutije  izrađene od drveta bez smole, promenljivih dimenzija i težine. 

Tokom godina razvijene su mnogobrojne sorte jabuka, a njihova boja varira u  zavisnosti od sorte i stadijuma zrelosti. Shodno periodu sazrevanja, postoje letnje, jesenje i, najzastupljenije, kasne sorte (najveće otpornosti i pogodne za skladištenje). Upravo zahvaljujući različitom vremenu sazrevanja i uvozu, danas su jabuke dostupne na tržištu tokom cele godine. Režimom rashladnog transporta i skladištenja, rok trajanja može biti produžen i čak do osam meseci. Stoga je važno prekontrolisati voće pre transporta, kako bi se utvrdilo odsustvo štetočina, vlage i vidljivih fizičkih oštećenja.

O čemu treba voditi računa prilikom transporta jabuka

 

Usled osetljivosti na pritisak i udare, voćem je neophodno pažljivo rukovati. Zahtevana temperatura hlađenja mora biti ravnomerno održavana prilikom manipulacije i tokom transporta tereta, koji dodatno treba da bude zaštićen od uticaja vlage u slučaju loših vremenskih prilika. Odabir tačno odgovarajuće dimenzije pakovanja je važan, jer se na taj način teretne jedinice utovaraju čvrsto pribijene jedna uz drugu, što dalje onemogućava prevrtanje, klizanje ili međusobna oštećenja.  Sorta jabuke i podložnost unutrašnjem raspadanju diktiraju nivo temperature hlađenja. Upravo je unutrašnja kvarljivost uz raspadanje najčešći oblik oštećenja voćke, nevidljiv spolja, a izazvan hlađenjem na temperaturama od oko 0°C. Takođe, uskladišteno voće zahteva adekvatnu ventilaciju, jer u suprotnom može doći do oštećenja koje mogu da uzrokuju izlučevine samog voća, usled nedovoljnog strujanja vazduha, koje se manifestuje promenom u boji kore i pojavom smeđih pruga nepravilnog oblika. 

Pomorski transport voća rashladnim kontejnerima

 

Servis pomorskog prevoza pod temperaturnim režimom predstavlja transport dobara u uslovima kontrolisane temperature. Postoji transport smrznute i transport rashlađene robe. Rashladni kontejneri koriste se za potrebe transporta voća, povrća i drugih namirnica, a najsofisticiranije verzije poseduju i sistem kontrole CO2. 

- Ključni faktori koji utiču na pomorski transport jesu spoljna temperatura, temperatura robe, kao i   PTI – inspekcija kontejnera koju vršimo pre samog transporta. Inspekcija kontejnera podrazumeva da stanje  praznog kontejnera prekontrolišemo pre upotrebe, kako bismo utvrdili ispravnost rashladnog sistema, uređaja za merenje i kontrolu temperature, prisutnost fizičkih oštećenja na samom kontejneru, kao i čistoću unutrašnjosti. Roba se obavezno utovara u skladištu proizvođača, u prostoru na režimu kontrolisane temperature.

jabuke, grožđe, voće

Foto: Pixabay

Funkcija kontejnera jeste da održava zadatu temperaturu, a ne da robu dodatno rashladi, zamrzne ili zagreje. Samim tim, roba mora biti adekvatno pripremljena na transportnu temperaturu, a proizvođač mora ispoštovati sve neophodne podatke o temperaturnom režimu (temperatura, ventilacija, vlažnost) pre samog utovara - objašnjava Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja u cargo-partner.

Prema uputstvu, PTI se izvršava u samoj luci, a potom i utovar shodno propisanim uputstvima i karakteristikama pošiljke. Pri utovaru se vodi računa da se označene utovarne barijere, odnosno graničnici, ne prekorače, a sistem za cirkulaciju vazduha ne blokira. Kontejneri se prevoze do luke posebnim vozilima opremljenim agregatom koji imaju funkciju alternativnog izvora električne energije. Nakon ukrcavanja kontejneri se smeštaju u brodski prostor.

- Domaćim proizvođačima voća i povrća mnogo znači sveobuhvatna podrška i ekspertiza koju pružamo pri transportu prehrambenih proizvoda jer je prevoz ovakve robe izuzetno delikatan. Međunarodni smo pružalac transportno-logističih usluga i vršimo transport kvarljivih namirnica pomorskim, vazdušnim i drumskim linijama. Poslujemo u skladu sa ISO, IFS I GDP standardima i posedujemo specijalizovana skladišta širom sveta, kao i posvećen, sertifikovan tim. Danas za zatvoreni “hladni lanac” transporta svežeg voća i povrća obezbeđujemo savremeno GPS praćenje, uređaje za merenje temperature i vlažnosti  i razna druga aktivna i pasivna rashladna rešenja - dodaje Đekić.

Video: Prvi kontigent domaćih jabuka krenuo ka Indiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Новосађанка

    21. oktobar 2020 | 18:55

    Зашто уз чланак стављате слике шљива, ако пишете о јабукама? Новинари очигледно не једу воће и не знају разлику између јабуке и шљиве!

  • jejshsbzmsnzkzn

    21. oktobar 2020 | 18:48

    na slici je sljiva

  • Новосађанка

    21. oktobar 2020 | 20:40

    @Рођак са селаЕх, није свака шљива плава као пожегача! Нису ни сељаци оно што су били. Дакле, пошто сам агроном, потврђујем: на сликама је енглеска сорта шљива “Reine Victoria”!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>