• 7

Stigao prvi kupus, a da li je to isplativ biznis: "Kad uzmeš džakove i nadnice, ništa ne ostane..."

, Telegraf Biznis

Nema očekivane zarade

  • 7
Dragan - Stigao kupus

Foto: Dragan Grujić - Mačva Press

Jesenji kupus je zagospodario tezgama na pijacama, a povrtari se žale da prodaja "slabo ide". Još uvek se prodaje na glavicu, a početak sezone prodaje "na džakove" ili na veliko, direktno na njivi,  povrtari očekuju sa zahlađenjem kada se najpopularnije jesenje povrće ostavlja u buradima da se kiseli za zimu.

Kilogram svežeg kupusa na pijacama u Mačvi se prodaje po 25 dinara. Povrtari ne očekuju da će značajnije da pojeftini jer ga, navodno, neće biti dovoljno zbog smanjenog prinosa na koji su najviše uticali nepovoljni vremenski uslovi.

Povrtar Zoran Petković iz Bogatića, koji najveće količine kupusa prodaje na pijaci, ističe da uprkos dobroj ceni, sa parcele površine 15 ari gde je zasadio 6.000 biljaka, ipak neće zaraditi koliko je očekivao.

- Godina je bila veoma nepovoljna. Dok je lane bila suša i samo uz navodnjavanje se mogao ostvariti dobar prinos, ovo leto je bilo kišovito, pa dosta glavica kupusa truli. Osim toga, na njivama nikada više nije bilo glodara i insekata. Kada poljski miševi, puževi i bube načnu glavicu, ona na pijaci ne može da se prodaje - kaže  Petković.

Vredni povrtari iz Mačve u sezoni kupus prikolicama odvoze na kvantaške pijace ili preprodavcima prodaju na njivi. Od maja, kada se seje i sadnje rasada početkom jula do berbe krajem oktobra, na njivi ima dosta posla, najviše oko zaštite od štetočina i bolesti. Kada se dodaju troškovi goriva, džakovi i nadnice radnicima, povrtari su izračunali da cena ispod 10 dinara po kilogramu, na veliko, nije rentabilna.

Po višoj ceni manje količine prodaju na pijacama i zarade nešto više, pod uslovom da se domaćice ne odreknu podvarka i sarme, koji ne mogu ni da se zamisle bez kiselog kupusa.

Video: Brega kad ode u Pariz jede kiseli kupus

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ✍️

    Nema leba od kupusa.Nažalost 🙈

  • Sladjan

    Jaoj jadni oni bedni,nikada nista ne zarade,mnogo ce malo zaraditi,ocekuju 10000 evra zarade za 50ari,a zaradice 8000samo.....nisam nikada video seljaka sto radi da umire od gladi I da je socijalni slucaj,osim ovoga sto place I kuka!!!!nece narod da plati vise od30din za kg ,nije vam zlatan kupus!!!!!

  • Margit

    Kome nista ne ostane on se time ne bavi, sadi ono sto mu malo i njemu ostane. Culum odnosno njegov kiseo kupus po matketima Novog Sada je toliko skup, da je sarma najskuplje jelo. .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke