• 0

Ambasador Indije: Očekujem da će uvoznici biti zadovoljni srpskim jabukama

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je još 2017. godine pokrenulo proceduru za usaglašavanje dozvola što je rezultiralo današnjim izvozom

  • 0
jabuke, jabuka

Foto: Pixabay

Ambasador Indije Subrata Batačardži očekuje da će indijski uvoznici biti zadovoljni kvalitetom jabuka iz Srbije koje su na putu za tu zemlju.

Ambasador je rekao da je raspored isporuke usaglašen tako da odgovara i izvozniku i uvozniku.

- S obzirom na to da je pošiljka jabuka još na putu za Indiju, indijske vlasti još nisu dobile jabuke. Uzimajući u obzir da su jabuke iz voćnjaka iz kojih se izvoze uglavnom visokog kvaliteta, pretpostavljam da će indijske kompanije uvoznice biti zadovoljne kvalitetom jabuka - rekao je Batačardži  u intervju za današnji Blic.

On je naveo da je prva inicijativa srpskog ministarstva poljoprivrede o izvozu jabuka bila u decembru 2016. godine, te da se o tome razgovaralo u novembru 2017. kada je ministar Nedimović bio u Indiji.

Naveo je i da postoji velika mogućnost da poljoprivreda odigra važnu ulogu u izvozu Srbije u Indiju koja godišnje uveze poljoprivredne proizvode u vrednosti od 16,9 milijardi američkih dolara.

- Indija je 2019. uvezla svežeg voća u vrednosti od 507 miliona dolara, a od toga su jabuke vredne 217 miliona. Stoga nije ni čudo što je indijsko tržište privuklo pažnju srpskih proizvođača jabuka - rekao je ambasador.

Ocenio i da Srbija može da ima koristi od indijske stručnosti u proizvodnji visokokvalitetnih poljoprivrednih mašina po pristupačnoj ceni.

- Tri indijske marke traktora, Tafe, Mahindra i Sonalika, proizvode se, odnosno sklapaju u Srbiji - rekao je Bazačardži.

Najavio je da će sledeće godine indijske kompanije ponovo doći na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

Podsetimo, u prvoj isporuci za Indiju izvezeno je 80 tona jabuka, vrednosti 90.000 evra.

Video: Prvi kontigent domaćih jabuka krenuo ka Indiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>