• 20

"Tražio sam 100 kg slanine u celoj Srbiji, nigde nisam našao": Šta nam je sa svinjetinom?

Naši mesari su veoma oprezni kada je reč o proizvodnji, količinama, izvozu, ali i plasmanu

  • 20
slanina

Foto: Pixabay

Proizvođači svinjskog mesa u Srbiji ove godine suočavaju se sa nekoliko problema. Dva najteža su korona virus i afrička kuga koja se sporadično javlja zbog čega još čekamo papir da smo "slobodna zemlja od afričke kuge".

Zbog toga su veoma oprezni kada je reč o proizvodnji, količinama, izvozu, ali i plasmanu. Dodatno, statistika pokazuje da cena svinjetine konstantno raste, i da će taj trend, očigledno da se nastavi.

Međutim, osim direktnih proizvođača, problem imaju i manji, kojima su potrebne određene količine sirovine.

Jedan od većih proizvođača čvaraka G.G. kaže nam da je tražio 100 kilograma slanine gotovo u čitavoj Srbiji i da nije mogao da nađe proizvođača koji bi mogao da mu isporuči tu količinu odjednom. Tu nije kraj - naš sagovornik ističe da sirovina koju koristi za čvarke mora da ima jasno poreklo, pošto takođe izvozi proizvod, tako da ne može da je kupi od više izvora.

Kako navodi naš sagovornik, od vlasnika klanica je uglavnom dobijao odgovor da su već spremili određene količine za izvoz, ili da ne žele da rizikuju nestašicu jer imaju ugovorene kontigente.

Kako će se cena kretati u narednom periodu, zavisi od nekoliko faktora, a proizvođači svinjskog mesa u predviđaju da će ono poskupeti za oko 20 dinara po kilogramu, odnosno da će skok cena u maloprodaji biti od sedam do deset odsto.

Svinjsko meso (vrat, kremenadla), na primer, trenutno je najskuplje je u Valjevu gde košta 549 dinara. U Beogradu je najčešća cena oko 450 dinara, a Vranju 324. Prema prošlom kvartalu, u strukturi međugodišnje stope rasta cene mesa u 2020, poskupljenje svinjskog mesa imalo je učešće od čak 79,7%, dok se ostalo odnosilo na manja poskupljenja sušenog, dimljenog i usoljenog mesa i ostalih vrsta mesa.

Meso u zamrivaču

Foto: Shutterstock

Neobično, istovremeno je primetna manja tražnja za svinjskim mesom i prerađevinama. To je neuobičajeno jer je za proizvođače mesa upravo ovaj deo godine najprofitabilniji.

Na na svetskom tržištu, po zvaničnim podacima, postoji manjak svinja za oko 25 odsto. Najvećim delom nestašicu je prouzrokovala takođe afrička kuga svinja i desetkovanje stočnog fonda u Kini zbog pojave te bolesti.

Proizvođači u Srbiji se nadaju da će i za nas uskoro biti otvoreno kinesko tržište budući da je s tom zemljom potpisan trgovinski sporazum i da se radi na usaglašavanju fitosanitarnih sertifikata.

Video: Ražnjići od plavog patlidžana, kačkavalja i slanine

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    Carnex iz Vrbasa ima domacu slaninu. Od njihovih tovljenika sa njihovih farmi. Posaljite im upit i sigurno ce se javiti- znam jer saradjujem sa njima.

  • DRagutin

    Kakav folirant, strašno... Da je rekao da traži 10 ,20 t sveže slanine pa da mu poverujem da nije mogao da nadje da kupi ali ovako mogu da zaključim da je u pitanju samo jedan običan folirant!

  • Srpkinja

    Pojeli smo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke