• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pavlovići prave jednu od najboljih zanatskih slanina u Srbiji: Majstor Jovan otkrio nam je tajnu uspeha

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pavlovići iz Brankovine su na tek završenoj Slaninijadi u Kačarevi osvojili drugo mesto u kategoriji zanatske slanine

  • 1

Sušena na dimu, mrazu i promaji... Prethodno u soli stajala 21 dan. Njena tajna se ne krije, tajna do podneblja, klime, mraza. To najviše utiče na to kakva će na kraju biti, ne dimljena, ne barena, nego zanatska slanina...

Jedno od najposećenijih mesta za vreme prethodnog mini odmora tokom praznika Sretenje, bila je Slaninijada u Kačarevu, manifestacija koja je privukla mnoge stomake ljubitelja slanine i svih drugih proizvoda od mesa, koji, ruku na srce, najpre nestanu sa stola. Uživali su posetioci ali i izlagači a pogotovo oni koji su se našli među pobednicima u određenim, vrlo interesantnim kateorijama...

Jedna od njih je kategorija zanatske slanine...

- Evo ga drugo mestooo. A moglo je biti i prvo. Da je još malo odstajala. Da je "Slaninijada" bila u aprilu bilo bi prvo mesto - kaže za Telegraf Biznis Jovan Pavlović iz Brankovine, čija je zanatska slanina na tek završenoj Slaninijadi u Kačarevu osvojila drugo mesto u kategoriji zanastke slanine.

Dok seče slaninu, Pavlović objašnjava da nema tajni za nju.

- Tajna je da traje 4, 5 meseci. Kolje se, kao što su stari naši radili, u septembru, oktorbu, novembru. Novembar je najpodesniji. Treba tri do četiri meseca da bi se dobio ovaj proizvod - priča Pavlović za naš portal.

Do ovog drugog, tri puta su osvajali prvo mesto. U šali kaže da im samo fali treće.

- Suši se na jedno dva dima hladna, pa polako na promaju, a onda polako još jedno 6 dima u razmacima. Potrebni su i određeni vremenski uslovi a vidite kako je ove godine vreme.

Pavlovići se ovim poslovom bave 10 godina. Učestvuju na svim "ijadama", mafiestacijama ovog tipa. Ono što radi glava kuće, nastaviće sinovi koji su već uključeni u posao, a upravo je jedan od njih, Nemanja, ove godine osvojio ovo drugo mesto.

- Zanatska slanina znači domaća. Od domaćih svinja, prirodno gajenih. To je slanina sušena u pušnici, na čistoj bukovini. Prethodno je odležala 21 dan u soli. Sušena je na dimu, mrazu i promaji. Zanatska slanina nema tajnu, ona je, u stvari u podneblju, klimi, mrazu, to najviše utiče na to kakva će ona biti - ispričao je Nemanja Pavlović za Telegraf Biznis.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V.A.Laki

    20. februar 2024 | 08:36

    Једем занатске сланине сваки дан - моја машта ради свашта ! Кад ми засврби нос вероватно су ми руке умазане сланином.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>