• 6

Zašto Srbija uvozi lešnike, kad može da ih izvozi? Zarada po jednom hektaru nekoliko hiljada evra

Sadnjom ovog voća ulažete u svoju budućnost

  • 6
lešnik, lešnici

Foto: Unsplash

Godišnja proizvodnja lešnika u Srbiji iznosi oko 2.500 tona, ali ta količina, ipak, nije dovoljna da podmiri potrebe srpskog tržišta, pa se oni uvoze iz evropskih zemalja.

Jedno od rešenja leži i proširivanju zasada pod leskom, a Institut za voćarstvo u Čačku ove godine ranije je krenuo sa prodajom sadnog materijala.

- Mi imamo veoma povoljne uslove za proizvodnju leske, ova voćna vrsta nije zahtevna. Maloprodajna cena sadnice iz Instituta je 250 dinara i sa svim subvencijama koje naši proizvođači mogu da dobiju, bilo od države ili lokalnih samouprava, cena sadnice izađe oko 100 do 120 dinara, što znači da prilikom standardne proizvodnje treba oko 60 hiljada dinara po jednom hektaru, što nije velika cifra s obzirom da je to investicija za narednih 50 godina - kaže Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Prema njegovim rečima, leska može dati rod od dve do tri tone jezgra po jednom hektaru, a ako znamo da se plaća oko 1.000 dinara po kilogramu u maloprodaji - onda to jeste dobra i sigurna investicija za sve one koji imaju raspoloživo zemljište, a nemaju vremena da se aktivno bave poljoprivrednom proizvodnjom.

- Najbolje su se pokazale italijanske sorte pogodne za konditorsku proizvodnju, koje su izuzetno kvalitetne, dobrog zdravstvenog stanja, sortne ispravnosti i razvijenosti korenovog sistema, pa je procenat primanja skoro stoprocentni. Prednost lešnika jeste što raste i na mestima gde druge vrste ne mogu, u brdskim uslovima, na većim nadmorskim visinama i težim zemljištima - navodi Lukić.

Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo,

Milan Lukić / Foto: Rina

Jedina mana u gajenju lešnika jeste što se na rod čeka nekoliko godina, ali benefiti su mnogo veći. Ovo voće ima višestruku upotrebnu vrednost, a jedno stablo može da rađa od 60 do 80 godina.

Prodaja plodova nije striktno vezana za određene mesece u godini, već period prodaje može da se bira. Pritom, ovo voće nije zahtevno za proizvodnju i ne zahteva posebne uslove skladištenja u hladnjačama.

Otkupna cena lešnika kreće se od pet do sedam evra, tako da po jednom hektaru, u koji je potrebno ulaganje od nekoliko stotina, može se zaraditi od tri do sedam hiljada evra.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis/Rina)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    "Sadnjom ovog voća ulažete u svoju budućnost" ovo je neistina jer sadnjom voca ulazete u buducnost politicara koji ce da vam otmu pola novca tako sto ce u ovom slucaju spustiti otkupnu cenu kada budete imali proizvod i onda kada pogledate ulaganje, koliko je vremena proslo i na kraju koliko ste zaradili bicete sigurno u gubicima!!!. Po novinama se svakog dana plasiraju vesti kako se ljudi mogu obogatiti ako zasade ovo ili ako zasade ono a realnost je drugacija i to na zalost puno drugacija.

  • Przenica

    Prodajem sadnice lesnika i u plusu sam. Nego, lesnici nisu vise u fazonu, krece se sa Bananama, dobro radjaju po hekraru i zasto uvoziti.

  • Proizvođač lešnika

    Imam 3 hektara lešnika Sedma godina Još uvek u minusu

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke