• 0

BiH izvozi tropsko voće, niko ne zna odakle, ali je svejedno u minusu

Ipak, izvoz tropskih voćki ostaje znatno manji u odnosu na uvoz

  • 0
voće, banana Foto: Unsplash

U evidenciji proizvoda koje je Bosna i Hercegovina izvozila ove godine, iako zvuči neverovatno, našle su se i urme, banane, grejpfrut i ananas, koji nisu karakteristični za ovo podneblje.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, do kraja juna ove godine izvezeno je urmi u vrednosti od oko 200 hiljada evra, banana za 53,5 hiljada evra, grejpfruta za 17,4 hiljade evra, i ananasa u iznosu od 9.500 evra.

- S obzirom na to da BiH nije pogodna za uzgoj ovih kultura može se zaključiti da se radi o reeksportu, odnosno realizaciji poslovnih ugovora sa povezanim licima u regionu, prvenstveno među članicama CEFTA, odnosno uvozu radi izvoza koji je dozvoljen u slobodnoj trgovini - rekli su za Nezavisne novine iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dodaju da je, ipak, izvoz tropskih voćki znatno manji u odnosu na uvoz.

Prema podacima, do kraja juna ove godine u BiH je uvezeno banana u vrednosti od oko 16,6 miliona evra, urmi za oko 1,8 miliona evra, grejpfruta za oko 562,4 hiljade evra, i ananasa u vrednosti od oko 416,7 hiljada evra.

Voćare ne čudi što tropsko voće uvozimo, ali ih brine to što stižu i voćke koje je ovde moguće proizvesti poput jabuka.

- Uvozne cene su manje, ali je njihovo voće dosta lošijeg kvaliteta u odnosu na domaće, radi se o starom voću koje je dugo stajalo u hladnjačama - kaže Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Kada je u pitanju izvoz južnog voća iz BiH, Dojčinović kaže da se radi o reeksportu, koji nije profitabilan za BiH.

- Tu sama država gubi jer je BiH samo protočna država, nema poreza i naknada. Međutim, to nije samo slučaj sa južnim voćem, već i sa kruškom i jabukom, a mi smo upozoravali na taj problem - dodao je on. Kako dalje navodi, u BiH se od južnog voća proizvode pretežno mandarine u količini koja nije dovoljna za domaće tržište.

Video: Zoran je dokazao da je u Srbiji apsolutno sve moguće, čak i dobrička banana

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>