• 15

Vreme čitanja: oko 6 min.

ISPRAVKA: Kod koji počinje brojem 8 na voću i povrću ne znači da je ono genetski modifikovano

Vreme čitanja: oko 6 min.

Da li vi zaboravite šifru za mandarine?

  • 15
Banane, banana, prodavnica, piljara, cene voća, šifra šifre vaga merenje težine

Foto: Shutterstock

Na portalu Telegraf Biznis 17. novembra 2020. godine objavljen je tekst koji sadrži neistinitu tvrdnju da osam (8) kao prvi broj na deklaraciji za voće u prodavnici predstavlja voće koje je genetski modifikovano.

Ove tvrdnje su netačne, kako je pokazala analiza portala Raskrinkavanje.ba, i na osnovu nje u ovom tekstu ispravljene su sporne tvrdnje i naslov teksta.

Kao što je pokazala ova analiza, nije tačno da nalepnice koje počinju brojem 8 označavaju namirnice koje su genetski modifikovane.

Prenosimo najbitnije stavke iz analize:

Šta su činjenice?

Kako je objašnjeno u analizi portala Raskrinkavanje.ba, brojevi na nalepnicama na voću i povrću predstavljaju PLU kodove (Price Look Up - Pretraga cijene) koje dodeljuje Međunarodna federacija za standarde poljoprivrednih proizvoda (International Federation for Produce Standards - IFPS). Kako se na stranici ove organizacije objašnjava, PLU kodovi koriste se za identifikaciju voća i povrća, biljaka i orašastih plodova koji se ne moraju pakovati pre prodaje. Osnovna namena PLU kodova je, objašnjava se, stvaranje lakšeg, bržeg i preciznijeg procesa vođenja inventure i prodaje takvih proizvoda. IFPS dodeljuje ove kodove nakon “rigoroznog pregleda na nacionalnom i međunarodnom nivou”. Ovi kodovi označavaju različite atribute koji se pripisuju konkretnom proizvodu, poput njegove vrste, veličine ili načina uzgoja. “PLU kodovi osiguravaju da potrošači/ce plaćaju tačnu cenu tako što uklanjaju potrebu da kasiri/ke identifikuju proizvod i to da li je on konvencionalno ili organski uzgajan ili ne”, navodi se na stranici ove organizacije. Korišćenje ovakvih kodova na proizvodima nije obavezno za proizvođače te sami mogu doneti odluku o tome da li će zatražiti dodelu PLU koda za svoje proizvode ili ne.

Kada je reč o brojevima koji čine kodove, na stranici IFPS-a objašnjava se:

"PLU kodovi od 4 i 5 cifara za proizvode nasumično se dodeljuju u okviru niza brojeva unutar serije 3000, 4000, 83000 i 84000. 83000 i 84000 biće dodeljeni nakon što se iscrpe serije 3000 i 4000. Sam kod ne sadrži nikakvu informaciju. Na primer, nijedan broj u okviru četvorocifrenog broja ne predstavlja ništa posebno. Četvorocifreni kodovi su za konvencionalno uzgajane proizvode. Petocifreni kodovi koji koriste serije 3000 i 4000 koriste se za identifikaciju organskih proizvoda. Prefiks '9' stavio bi se ispred četvorocifrene konvencionalno uzgajane šifre za organske proizvode.

Kako se navodi u vodiču za proizvodnu industriju, koji je dostupan na stranici IFPS-a i koji je posljednji put ažuriran 20. januara 2023. godine, “u budućnosti će se koristiti dodatni opseg brojeva 84000-84999 za organski uzgojene artikle”. Dakle, brojevi u ovom opsegu do tog trenutka još uvek nisu bili u upotrebi, a kada budu, odnosiće se na organski uzgojene artikle.

Tvrdnja o broju 8 koji navodno označava genetski modifikovane proizvode verovatno je nastala zbog PLU kodova koji su postojali ranije. Nekada je, naime, taj prefiks zaista označavao genetski modifikovane proizvode, ali on nikada nije korišćen u maloprodaji. U sekciji “Često postavljana pitanja” u istom vodiču objašnjava se:

Da li IFPS prepoznaje bilo koji broj osim "9" kao početnu petu cifru?

Ne, prodavci mogu da koriste različite brojeve, ali to je van opsega IFPS PLU kodnog sistema.

Šta se desilo sa prefiksom "8" koji je prethodno bio namenjen za identifikaciju GMO proizvoda?

Kako je usvajanje PLU kodova dobilo na snazi, IFPS se obavezao da će preneti prethodno nekorišćeni prefiks "8" kako bi se prilagodio povećanju raznovrsnosti svežih proizvoda kako oni ulaze na tržište. Iako je prefiks "8" (83000-84999) nekada bio rezervisan za proizvode GMO, prefiks nikada nije korišćen u maloprodaji. Uklanjanje prefiksa ove oznake daće hiljadu dodatnih PLU kodova koji će se koristiti u narednim godinama. Serija 83000 bit će rezervisana za konvencionalno uzgajane artikle, dok će serija 84000 označiti odgovarajuću organsku stavku.

Saopštenje za štampu u kom se objašnjava da se prefiks broja 8, dodat određenim kodovima, više ne koristi za oznaku GMO proizvoda objavljeno je u julu 2015. godine, nekoliko meseci prije najranijeg dostupnog članka na našem jeziku u kom se tvrdi da broj 8 na voću i povrću označava genetsku modifikaciju. Dodatno, kako se navodi, takav kod nije korišćen u maloprodaji.

Na stranici IFPS-a dostupan je i alat za pretragu baze PLU kodova. Kod 4011 zaista označava žute banane. Ipak, pretraga koda 84011, koji navodno označava genetski modifikovane banane, ne daje nikakve rezultate. Sa druge strane, ukoliko se, recimo, doda prefiks broja 9, pretraga u bazi podataka daje rezultat u kom se navodi da se ovaj prefiks koristi za organske proizvode te da se detalji o konkretnom proizvodu mogu pronaći na njegovoj stranici. Takvo obaveštenje u slučaju broja 8, ne postoji.

Kada je reč o Srbiji, portal Istinomer objašnjava da je prema tamošnjoj zakonskoj regulativi proizvodnja i trgovina GMO u toj državi zabranjena.

Međunarodna federacija za proizvodni standard, koja proizvodima dodjeljuje PLU kodove, pojasnila je, dakle, da prefiks 8 ne označava proizvode koji su genetski modifikovani."

 

Ostatak originalnog teksta, u kojem je reč o metodologiji označavanja kodova u prodavnicama, nije menjan, i prenosimo ga u nastavku:

"I sami ste primetili da se određeni proizvodi u marketima raspoređuju po ustaljenim pravilima, i to nije ništa slučajno. A slično je i sa oznakama i nalepnicama na samoj robi.

Kako to onda da baš banane budu broj jedan na elektronskoj vagi dok merite voće u marketu? Da li se radi o još jednom triku trgovaca koji vas mame da određeno voće kupite ili ne.

Kako se uopšte vrši označavanje proizvoda?

Kako smo saznali, u ovom slučaju nije reč ni o kakvoj caki trgovaca i razlog je  isključivo tehničke prirode.

Banane su najviše tražen proizvod, i kako bi se olakšao proces merenja na vagi trgovci joj najčešće dodeljuju broj 1. Za ostale artikle šifre se dobijaju tako da kako se pojavi novi proizvod, tako dobije prvu sledeću šifru.

- Ne postoji neki određeni pravilnik na programu svežeg voća i povrća koji bi bio usmeren u tom smislu na kupca a koji definiše označavanje. Ono što jeste praksa u radu trgovaca jeste da najprodavaniji proizvodi ili oni koji se najčešće kupuju budu obeleženi na prvim pozicijama. Ukoliko je to digitalna stranica, onda se postavljaju na prvu stranicu kako bi potrošačima bili najuočljivi - kaže za Telegraf Biznis Generalni sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za trgovinu Žarko Malinović.

U suštini to se radi kako bi se ubrzala prodaja, ističe naš sagovornik.

U prilog tome ide činjenica da su u istraživanja o ponašanju potrošača pokazala to je da je potrošačima jako važno da brzo i lako obave kupovinu, s tim u vezi proizvodi koji su najšečće u prometu stavljaju se u prvih deset.

- Ili na primer, ako na vagi postoje slike proizvoda, vizuelno se ređaju tim stavkama, jer softveri generišu da to bude prvi proizvod. U principu nema cake trgovaca - kaže nam on."

Nešto drugo su nalepnice na samom voću.

Nalepnice sa četiri i pet brojeva

Četvorocifreni kodovi su za konvencionalno uzgajane proizvode. Petocifreni kodovi koji koriste serije 3000 i 4000 koriste se za identifikaciju organskih proizvoda. Prefiks "9" stavio bi se ispred četvorocifrene konvencionalno uzgajane šifre za organske proizvode.

Banane, banana, prodavnica, piljara, cene voća, šifra šifre vaga merenje težine

Foto: Shutterstock

Da li vi obraćate pažnju na označavanje proizvoda? Pišite nam u komentarima

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    17. novembar 2020 | 22:51

    Pa ovo je banana drzava. Glasali ste isto za broj 1.

  • Boban

    17. novembar 2020 | 20:01

    Zato sto zivimo u banana drzavi i stranci nas smatraju sa onom zivotinjom koja jede banane i penje se po drvecu.....

  • Zato

    17. novembar 2020 | 19:45

    Da se ne pokvare.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>