• 88

Poskupelo ulje u Srbiji: Otkrivamo šta to znači za cene brašna, šećera i mesa

, Telegraf Biznis

Smanjena ponuda suncokreta na globalnom nivou se prelila i na srpsko tržište i dovela do rasta sirovine. Šta to znači za cene svih namirnica?

  • 88

Sunocokretovo ulje u Srbiji značajno je poskupelo. Ovo je posebno primetno posle isteka zabrane posksupljenja za tridesetak osnovnih namirnica, te se sada litar zejtina kreće od 147 do 157 dinara.

Kako su nam rekli iz resornih ministarstava, trgovci su dostavili nove cenovnike, a razlog je skok cena suncokreta zbog svetske nestašice i velika tražnja za ovom uljaricom.

- Glavni razlog za poskupljenje suncokretovog ulja je rast cena inputa u proizvodnji ove namirnice, tačnije suncokreta koji je poskupeo na međunarodnom tržištu usled lošijeg ovogodišnjeg roda najvećih svetskih proizvođača. Smanjena ponuda suncokreta na globalnom nivou je, usled velike potražnje koja se prelila i na srpsko tržište, očekivano dovela do rasta sirovine u odnosu na prošlogodišnju žetvu, a posledično je to imalo direktan uticaj na cenu finalnog proizvoda, što predstavlja uobičajeno ponašanje učesnika u tržišnoj ekonomiji - objasnili su za Telegraf Biznis iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Isto su nam rekli i pri Ministarstvu poljoprivrede. Ove godine, rod je očigledno lošiji a pogođeni su pre svega veliki proizvođači poput Bugarske i Rumunije.

Ističu da naša zemlja nije veliki proizvođač suncokreta i da se ta količina kreće oko 700.000 tona. Ali s druge strane, po potrošnji ulja, mi smo u samom vrhu Evrope. Domaći proizvođači stoga,  po pravilu, prate svetske.

Neće biti nestašice, ne stvarajte zalihe

Na pitanje da li će cena ulja nastaviti da raste i da li država može da kontroliše cene, iz Ministarstva trgovine ukazuju da redovno prate stanje.

- U ovom trenutku nema bojazni da bi moglo doći do poremećaja u snabdevenosti uljem na tržištu Srbije, jer su uprkos nešto lošijem ovogodišnjem rodu, obezbeđene dovoljne količine do sledeće žetve. Ipak, ministarstvo će pažljivo nastaviti da prati dešavanja na domaćem tržištu, pogotovo u uslovima globalne pandemije izazvane virusom КOVID 19 koju prate turbulencije na globalnom tržištu - ističu u Ministarstvu za naš portal.

U tom smislu, kako su nam rekli, trenutni rast cena ulja ne treba da izaziva bilo kakvo psihološko opterećenje za građane koje bi dovelo do povećane nabavke i stvaranja nepotrebnih zaliha.

Poskupljenja kod nas i u svetu, grafika

Ovako su se kretale cene u proteklom periodu/Ilustracija: Nikola Jovanović

A da li cena ulja može da pogura druge cene?

Pitali smo i da li ulje može da utiče na cenu drugih namirnica, i da li se može očekivati promena na rafovima u tom smislu, iz ministarsava nas uveravaju da nema razloga za takav strah.

- Ne očekujemo probleme u snabdevenosti ni drugim osnovnim životnim namirnicama, poput brašna, šećera, mesa jer Srbija raspolaže sa dobrom sirovinskom bazom. Međutim, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja robom, država može da interveniše iz robnih rezervi u cilju očuvanja stabilnosti na tržištu, da donese privremene mere zaštite tržišta u smislu ograničavanja visine cena i visine marži za osnovne životne namirnice ( Zakon o trgovini), ali i da omogući bescarinski uvoz - rekli su sagovornci Telegraf Biznisa.

Da li vi pratite cene osnovnih namirnica? Da li ste primetili neke promene? Pišite nam u komentarima.

Video: Tajna biznis uspeha Koste Perovića, košarkaša koji pravi čudo sa lavandom, ružama i smiljem

(v.bjelić@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EU

    Kod nas u Hrvatskoj je bas velika ponuda ulja i cijene se krecu od manje od 1€ do nesto malo vise od eura....

  • nis rados

    E vala je i bilo jeftino. Nije mi jasno kako litar ulja može biti oko 120 dinara. Uzmite u obzir šta sve treba da se uradi da bi se proizvelo ulje: oranje i friziranje zemljišta, sejanje, prehrana bar dva puta, žetva, skladištenje, prevoz u uljaru, destiliranje, pakovanje, prevoz do prodavnice na veliko, prevoz do prodavnice na malo, ambalaža, pdv, marža. I svi u tom lancu mora da zarade. Kako da to bude 120 dinara, neka mi neko objasni.

  • Saša

    Zemlje u regionu nemaju dovoljno suncokreta pa njihove uljare kupuju suncokret proizveden u Srbiji što našim poljoprivrednicima odgovara jer ga prodaju po većoj ceni u Hrvatskoj ili BIH. Zato i naše uljare moraju da plate više za otkup, pa je i ulje poskupelo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke