• 18

Studirali u Beogradu, vratili se u selo: Prave čips od voća, a deca im znaju sve seoske poslove

Dragana i Aleksandar se znaju od detinjstva

  • 18

Retki su primeri mladih koji kad jednom napuste svoj rodni kraj, u njega se i vrate. Međutim,  Dragana  i Aleksandar Varaklić, nakon završenih studija odlučili su da njihovo mesto pod suncem bude selo Sedobro kod Prijepolja, u kom su rođeni i odrasli. Ovaj mladi bračni par primer je da života i te kako ima i van Beograda, a njihova priča ispisuje najlepše rečenice o ljubavi, veri i nadi. Kažu da se nikada nisu pokajali, jer  baš nigde ne sviću tako lepa jutra kao u njihovom sokaku.

- Suprug i ja poznavali smo se od detinjstva i bili smo komšije u Sedobru. Ja sam živela u Beogradu pet godina, tamo studirala, a moj suprug je tamo čak i radio nakon fakulteta. Kad smo odlučili da se venčamo, doneli smo odluku da se vratimo u naše selo, jer svetla velikog grada ipak nas nisu privlačila dovoljno jako, a u našem kraju i dalje žive iskreni ljudi sa dušom. U prestonici nikad nismo bili svoji na svome kao što je to ovde slučaj. Veliki gradovi zaista pružaju velike mogućnosti, ali ono što izostaje jeste posvećenost porodici - rekla je Dragana za RINU.

Dragana i Aleksandar iskoristili su svoje obrazovanje i mladost i pokrenuli sopstvenu proizvodnju. Nakon sedam godina od kako su se vratili na selo, danas obrađuju imanje koje se prostire na šest hektara, a na njemu se nalazi 1.000 stabala šljiva, 100 kruške, ali i jabuke, dunje i orasi. Najbolje plodove suše i prerađuju, ali i prave inovativne proizvode poput suvih šljiva sa medom i orasima, čips od jabuke i dunje.

- Zahvaljujući subvenicijama naša sušara je počela sa radom 2016. godine. Nakon početničkih muka, kad smo savladali osnovne stvari u sušenju šljiva, želeli smo da napravimo neki naš originalan proizvod i u tome  uspeli. Sada nam je cilj da oni stignu i do lanca marketa, ipak za to moramo ispuniti rigorozne uslove i standarde, ali radimo i na tome. Proširili smo zasade šljiva, i osim požeških sada na našem imanju rastu i čačanska, stenlejka - kaže Aleksandar.

Njihovi potomci Sofija (7) i Vukašin (6) od malih nogu naučili su sve seoske poslove i ništa im ne pada teško. Porodica Varaklić jedan je od najboljih primera da se radom i sopstevnim ulaganjima može razviti uspešan posao, a ono što im nikada nije nedostajkalo je ambicija.

- Planiramo da razvijamo i seoski turizam, pa ćemo adaptirati i privesti nameni staru seosku kuću koja se nalazi na našem imanju. Ovaj kraj zaista ima mnogo toga da ponudi posetiocima, u blizini su manastir Mileševa, reka Mileševka i još mnogo toga, a ono što je ključno jeste gostoprimstvo meštana, zdrava hrana i čist vazduh. Jako je važno da lokalna samouprava obrati pažnju na mlade koji su dolučili da ostanu na selu, a i raduje nas novoformirano ministarstvo za koje se nadamo da će čuti neke naše probleme i izaći nam u susret - ispričala je Dragana.

Selo Sedobro udaljeno je pet kilometara od Prijepolja, a za ovo mesto kažu da je i Sveti Sava nekada rekao da je u njemu „sve dobro“, tako je i dobilo ime.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandat

    Na asvaltu ne nice nista.

  • Nens

    Motivaciona prica, kao uostalom i mnoge pre nje. Koji je efekat to je za videti ubuduce.

  • Tanja

    E tako,pa ne mogu svi i grad 🙂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke