• 11

Tartufi su opet top tema u Srbiji, a Ivana je upravo našla jedan od 660 grama

Rekordni primerci u Srbiji

  • 11
tartufi, pks

Foto: PKS

Tartufi su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. Pored izuzetnog ukusa, čuveni su i po svojim lekovitim svojstvima. Od davnina je poznato da ovaj skupoceni delikates predstavlja prirodni lek za potenciju i vitalnost celog organizma.

U Srbiji se je posao isplativ biznis, a prethodnih nedelja opet je vinut kao glavna tema među sakupljačima, a i šire.

U Srbiji je sve više tragača za skupocenim tartufima, a zbog nedostatka regulativa koje uređuju ovaj posao, sve se obavlja u sivoj zoni, zbog čega dolazi do sukoba među tartufarima.

Poslednjem takvom smo svedočili kada su dva brata izgubila život jer su navodno ušla u teritoriju druga dva brata tartufara i napali ih. Kako tvrde iskusni tartufari, ovaj posao obično se obavlja u tajnosti, što zbog isplativosti jer veliki komadi tartufa mogu da koštaju u po nekoliko (desetina) hiljada evra, što zbog skrivanja lokacija, jer svako može na svakom mestu da traži tartufe.

A ono što malo ko zna jeste da postoji i zabrana akupljanja ovih gljiva u određenom periodu godine. 

Dodatno, tartufari kažu da država za njih nema sluha i pitaju zašto Srbija ne napravi brend od naših tartufa. Posebno ih pogađa kada iz inostranstva dolaze poznati kuvari i uzimaju ovde tartufe da bi ih kasnije prodavali ili koristili u drugim zemljama.

Da se tartufi isplate, nije tajna, a u našem podneblju neretko se nalaze i "kapitalci". Tako je upravo nađen jedan od 660 grama.

tartufi

Foto: Printscreen/Linkdin

Kako se i sama pohvalila na društvenim mrežama Ivana Stanojević, naša zemlja je bogata šumskim plodovima.

Inače, Ivana se vratila u Srbiju posle završetka studija u Americi, i započela biznis sa tartufima. Sada u asortimanu ima 20 proizvoda i izvozi u Nemačku, Španiju, Majami, Japan i na Havaje.

Od svoje ušteđevine osnovala porodičnu firmu „Tartufi SR“ koja se već pet godina uspešno bavi sakupljanjem, prodajom i izvozom tartufa. Proizvodni pogon je u Šumadiji, trećinu proizvodnje izvoze na tržišta Evrope, Azije, Amerike, a snabdevaju i veliki broj domaćih hotela i restorana.

Opširnije o njoj čitaje u našem posebnom tekstu. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    17. decembar 2020 | 16:54

    Радите људи и немојте паметовати и јаукати јер ако се држава позабави тартуфима онда ће кајмак скидати неки моћник из политике а вама ће се онда више исплатити да сакупљате кестење

  • s

    17. decembar 2020 | 17:51

    Izvoz tartufa,smrčka nije dozvoljen neka se oglasi ministarstvo !!!

  • Crnogorac

    17. decembar 2020 | 17:06

    Prosle god nasao tartuf od 17kg

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>