• 26

Ko će dobiti kuću s 30 ari, a ko 50 hektara: Otkrivamo pozadinu priče o podeli besplatnih kuća

Кuće sa okućnicom do 30 ari, nudiće se u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju "demografske crne tačke" Srbije, rekao je za naš portal Milan Кrkobabić, ministar za brigu o selu

  • 26
Srpsko selo, Srbija

Foto: Shutterstock

Uskoro, mladi bračni parovi će imati mogućnost za kupovinu seoskih kuća, potvrdio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić za Telegraf Biznis. Međutim, neće biti reč o 150.000 praznih kuća, kako su preneli pojedini mediji.

Naime, ministarstvo za brigu o selu pripremilo je određene programe koji imaju za cilj da podignu kvalitet života u seoskim područjima. Cilj tih programa je, kako saznajemo, da mladi imaju mogućnost izbora kako bi mogli da se opredele da svoju budućnost vide i grade i na selu.

Kuća sa okućnicom, besplatna zemlja 

 

Кonkretno, kako nam je rekao ministar Krkobabić, reč je o programu dodele bespovratnih sredstava: bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, zatim mogućnost dodele zemlje na besplatno korišćenje, za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga, za opremanje terena za sportske aktivnosti na selu, opremanje računarskih učionica sa internet priključkom, adaptaciju ili kompletnu rekonstrukciju domova kulture, organizovanje kulturnih manifestacija, kao i za nabavku minibuseva, kombi vozila i specijalizovanih kombi vozila za potrebe prevoza seoskog stanovništva.

Posebna pažnja biće usmerena na mlade žene i devojke, od čije eventualne odluke da ostanu i zasnivaju porodice u selima Srbije zavisi i sudbina tih sela, pa i čitave Srbije.

Program dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, izazvao je veliko interesovanje. Prema podacima publiciste Branislava Gulana, u selima Srbije postoji 150.000 napuštenih, praznih kuća i još 50.000 u kojima trenutno niko ne živi.

Mladi u fokusu

 

- Programom, dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom motivisaćemo mlade da ostanu, a neke da dođu i žive u selima Srbije. Кuće sa okućnicom do 30 ari, posebno ćemo nuditi u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju „demografske crne tačke“ Srbije - rekao je Krkobabić.

Cilj nam je da ta sela koja su geostrateški i bezbednosno veoma značajna za Republiku Srbiju, naselimo mladim ljudima i time selima vratimo život. Broj kuća koje ćemo dodeliti zavisi, pre svega, od visine opredeljenih sredstava, rejona, realne ponude takvih kuća i zainteresovanosti. Prednost prilikom dodele kuća imaće porodice sa više dece. Pored dodele kuća, postojaće mogućnost da se mladima dodeli do 50 hektara državne zemlje na besplatno korišćenje, u zavisnosti od rejona, raspoloživosti i interesovanja - rekao je za Telegraf Biznis Milan Кrkobabić, ministar za brigu o selu.

Milan Krkobabić

Foto: Risto Kostov

Prema njegovim rečima, veoma je značajan projekat obnove zadrugarstva, zahvaljujući kome je u Srbiji u prethodne tri godine formirano 800, a novčano su sa ukupno 1,7 milijardi dinara pomognute 152 zadruge. Programu dodele bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga je još jedan u nizu programa Ministarstva za brigu o selu koji ima za cilj da svim domaćinima Srbije, a naročito mladima, pomogne da ostvare redovne i sigurne prihode.

- I u 2021. ćemo podsticati zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, među kojima ćemo ove godine posebno pomagati i one koje će se baviti seoskim turizmom, starim i novim zanatima, kao i zadruge čiji su osnivači pripadnici društveno ugroženih grupa: osobe sa invaliditetom, samohrane majke, teže zapošljiva lica i pripadnice Romske nacionalne manjine - rekao nam je Кrkobabić.

Uz programe koji imaju za cilj da reše egzistencijalne, infrastrukturne i populacione probleme, Ministarstvo za brigu o selu je svojim merama predvidelo i poboljšanje društvenog standarda programima dodele bespovratnih sredstava za adaptaciju ili kompletnu rekonstrukciju domova kulture.

- Mladim ljudima je, pored osnovnog pitanja redovne i sigurne zarade, značajno da u svojim selima imaju i kvalitetan društveni život. Predvideli smo obnovu domova kulture koje vidimo kao multifunkcionalne objekte u čijem će sastavu biti pozorišna i bioskopska scena, biblioteka, sala za druženje i starih i mladih, mesna zajednica, apoteka, zdravstvena i stomatološka ambulanta. Cilj nam je da kvalitet života u selima približimo kvalitetu života u gradovima, kako bismo smanjili migracije iz sela u grad i motivisali mlade da žive, rade i zasnivaju porodice u selima Srbije  – zaključio je Кrkobabić.

Video: Njegove pčele žive u kućicama iz snova: Hobi mu se pretvara u muzej

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    28. januar 2021 | 11:18

    Živim u selu koje nema vodu, asfalt se ispostio rupa na rupu, zakrpa na zakrpu, ispod nivoa osmanske kaldrme. Kanalizacija naučna fantastika. Malo jači vetar ili sneg izazivaju nestanak električne energije. Smisao seoskog doma izgubila se pre 20 godina, i deca sa sela znaju šta su pametni telefoni, kompjuteri.... odlaze prvo van sela u srednju školu, a zatim na studije, i tamo ostaju zauvek. Seoska ambulanta ne postoji, takodje ni lokalne prodavnice nema više od 10 godina, ko hoće da pazari mora do najbliže varošice. Za zimu vam je potrebno 10 do 15 metara drva, 40 evra je metar, imajte i to u nekoj računici.

  • Goran

    28. januar 2021 | 21:01

    Evo, ja bih prvi otisao na selo, na svoju dedovinu, u zelenilo i da odem iz grada i ostavim pristojan posao i platu ali kada pogledam da necu imati od cega da zivim, da necu imati gde decu u skolu da posaljem, da za osnovne namirnice moram da idem 10km daleko...za vecu kupovinu min 20km.., da struja nestane kada je bilo koje nevreme, da nemam ni pristojnu mehanizaciju za obradu zemlje, da i ako bih obradio zemlju ne bih imao gde da prodam to sto rodi ili da me neko ucenjuje sa cenom otkupa, onda je ipak lakse da ostanem u gradu i ne maltretiram se. Zemlja neka zarasta kada drzava u tome ne vidi perspektivu... Da mi neko da trenutno, recimo, platu 100.000rsd za zivot u selu i supruzi toliko, da mozemo da zivimo pristojno i resavamo tekuce probleme onda bi bilo ok...ovako, predlazem da ostavite vi politicari sve, poklonite nekim mladim bracnim parovima, odete u neko selo i krenete od nule...ipak trebate svojim primerom da pokazete kako se lepo moze ziveti na selu...pozdrav

  • Požarevljanin

    28. januar 2021 | 11:30

    Živim u Požarevcu, ulica Cara Dušana, kraj poznate diskoteke Madone. Ulica ne asfaltirana, nema vod nikakvog grejanja, plin prošao kraj Madonne magistralom, pošto je morao tako do grada ali u poprečnim ulicama ne. 21vek mi smo u blatu do grla kada se sneg otopi, kiše padaju. Ko ne veruje neka dodje da se uveri. Toliko o naprednoj Srbiji, periferije su vam gora od sela vi pričate o selidbi u napuštenim selima.. Užas, ovo je šala na racun radničke klase!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>