• 3

Farma je proizvela 3D biftek: Ćelije se štampaju, a meso ima mišiće i masti kao "pravo"

Ribeye steak (odrezak) se najčešće priprema dinstanjem ili grilovanjem. To je čisto mišićni deo rebara, oslobođen od kostiju, što mu daje takvu mekoću

  • 3
Ribeye Steak

Foto: Unsplash

Razne promene se dešavaju na tržištu hrane, a laboratorijski stručnjaci sve više "zalaze" tamo gde je to pre bilo nemoguće. Posle veštačke piletine i morskih plodova, na red je došla i govedina.

Naime, izraelska farma "Aleph Farms Ltd." pravi specijalnu ribeye šniclu (jedan od najkvalitetnijih i najukusnih komada mesa koji se može dobiti rasecanjem rebara), koristeći trodimenzionalni (3D) "bio-štampač" i ćelije goveda.

U tom poduhvatu udruženi su sa Fakultetom za biomedicinski inženjering, pri "Technion-Israel Institute of Technology", a kako se navodi - reč je o mesu, pravoj šnicli bez klanja. Kompanija je juče izdala saopštenje, a ovome piše Blumberg.

Tehnologija firme podrazumeva štampanje živih ćelija koje se inkubiraju da rastu, diferenciraju se i integrišu, da bi stekle teksturu i kvalitete pravog bifteka.

Sadrže mišiće i masti kao kod pravog mesa, kažu iz kompanije, dodajući da se proizvod može pohvaliti istim atributima "ukusnog, mekanog, sočnog bifteka, koji biste kupili od mesara".

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleph Farms (@alephfarms)

 

Rastuća potražnja za mesnim alternativama povećala je prodaju biljnih pljeskavica i kobasica. Iz "Aleph Farms Ltd." kažu da sada mogu proizvoditi bilo koju vrstu odrezaka, i planiraju da prošire svoj portfolio kvalitetnih mesnih proizvoda.

Kompanija je prošle godine rekla da se udružuje sa kompanijom "Mitsubishi Corp.", kako bi u Japan donela govedinu uzgojenu u laboratoriji.

Inače, Ribeye steak se najčešće priprema dinstanjem ili grilovanjem. To je čisto mišićni deo rebara, oslobođen od kostiju, što mu daje takvu mekoću. Lako se priprema, a veoma je bogatog ukusa.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>