• 28

Pao još jedan lažni med: Prodaju borov koji u Srbiji ne postoji, sprema se od šećera i iglica

Najbliži borov med nam je onaj sa Tasosa, a najkvalitetniji potiče iz Sibira

  • 28
Bor, med

Foto; Unsplash

Akcja suzbijanja falsifikata meda je u toku, a poslednji se na udaru našao takozvani "borov med" koji je dugo predmet ozbiljnih rasprava među kupcima.

Dok se jedni kunu u njegove lekovite sposobnosti, drugi tvrde da borov med u Srbiji ne postoji i da je u pitanju potpuno drugi proizvod koji ne bi smeo tako da se naziva.

Istina, borov med postoji, ali ne i u Srbiji. Nama najbliži borov med može da se nađe u Grčkoj, na Tasosu, dok najkvalitetniji sa najdužom tradicijom postoji u Sibiru.

Pod nazivom "borov med" kod nas se prodaje proizvod koji nema nikakve veze sa pčelama, već se sprema od šećera i iglica zimzelenog drveća.

Borov med je na dobrom glasu i tražena je roba, zato se vrlo često falsifikuje. Pošto se često može naići na “borov med“, obmanuti ljudi bez iskustva to kupuju,  još ako je cena niska – puna kapa! Zbog neobaveštenosti, kupci često kući nose falsifikate koji nisu videli pčelu ni na slici, koji daju svojoj deci u nadi da će im pomoći u nečemu, pojačati imunitet i slično.

Bor, med

Foto; Unsplash

Protiv ovakvog "meda" bore se i pčelari koji na njega ne gledaju ipta drugačije nego kao na još jedan u nizu falsifikata.

- Upravo smo dobili informaciju od našeg pčelara sa Zlatibora, da na zlatiborskoj pijaci više nema borovog meda, od kako im je inspekcija ovih dana oduzela nepostojeći "borov med", jer je sada deklarisan kao borov sirup, što je oduvek i bio, a građani su decenijama obmanjivani da se radi o borovom medu, koga u Srbiji nema - kažu u Pčelarskoj organizaciji Srbije.

Oni objašnjavaju da borove medljike ima jako retko i u minornim količinama, jednom u više godina, ali su zato neobavešteni kupci pojeli ogromne količine lažnog "borovog meda" prethodnih godina.

A zašto u Srbiji nema borovog meda?

Uzgajanje pčela, pčele, pčelarstvo

Foto: Pixabay

Borov med nastaje kada iz borovih iglica, usled uticaja posebne vrste insekata karakteristične za mali broj područja, počnu da izlaze biljni sokovi, poznati kao "medna rosa". Kpšnice moraju da se nalaze u borovoj šumi baš u periodu kada se luče ovi sokovi, a to je 20-ak dana godišnje, najčešće u maju.

I dok je ovako nastali med jedan od najzdraijih za ljude, za pčele zna da bude poguban ako se na ispaši ostave duže, jer im uništava probavni trakt. Sa jedne paše, po košnici može da se sakupi samo dva, tri kilograma ovog meda.

Za borov sirup pčele nisu potrebne, a ni insekti. 

- Potrebno je otići u šumu u maju, ubrati mlade borove iglice sa mesta za koje znamo da nije zagađeno saobraćajem, ili nekim drugim otrovima. Iglice se kuvaju u vodi, posle se doda šećer i kuva se do gustine meda. Mi ga prodajemo kao borov "med" sa znacima navoda i napominjemo kupcima da pčele video nije, ali da mu to ne umanjuje blagotvornost - kaže jedan od proizvođača.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besna glista®

    18. februar 2021 | 12:23

    Moje pitanje je šta inspekcija radi da nas zaštiti od ovakvih slučajeva, a ne da nam vi pričate ono što svi znamo. Zar je toliko teško pomeriti d*pe iz fotelje i obići trgovine koje prodaju takvo đubre? Ovako jedemo lažni med, lažno meso od drobljenih pilećih otpadaka, mleko kome su izvađeni svi korisni sastojci, sir od palminog ulja i ko zna čega ..., a inspekcija? Oni ne bi da se zameraju nikome.

  • Petar

    18. februar 2021 | 11:18

    Naš med je u Nemačkoj.Ovaj što je u Srbiji je melasa i kukuruzni sirup.. Toliko o pravom medu i našim medarima...

  • Gojko

    18. februar 2021 | 13:07

    Dokle vise da se napaceni narod truje svim i svakakvim laznjacima. Nije ni cudo sto se zivi tek 70 god. Drzava i inspekcija neka rade svoj posao za koji su placeni.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>