• 59

Prvi put u Srbiji litar jestivog ulja skuplji od litra dizela: Kako smo dozvolili ovu situaciju?

Cena ulja u odnosu na prošlu godinu porasla je za 15-20%, u zavisnosti od proizvođača, tako da na našem tržištu se može naći ulje po različitim cenama, u proseku do 155 dinara, kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 59
Ulje, soping lista

Foto: Shutterstock

Jedna od namirnica koja je drastično poskupela je ulje. To je postalo posebno primetno posle isteka zabrane poskupljenja za tridesetak osnovnih namirnica, pa se sada litar zejtina kreće od 144 do 179 dinara.

Kako su nam rekli iz resornih ministarstava, trgovci su dostavili nove cenovnike, a razlog je skok cena suncokreta zbog svetske nestašice i velika tražnja za ovom uljaricom.

Na pitanje da li će cena ulja nastaviti da raste i da li država može da kontroliše cene, iz Ministarstva trgovine rekli su za naš portal da redovno prate stanje i da neće dozvoliti remećenje tržišta. 

Strah da bi jestivo ulje moglo da ode i na 200 je opravdan ako pogledamo brznu rasta cene. U novembru prošle godina najskuplja litarska flaša zejtina bila je 145, a sada, u pojedinim radnjama je i 179 dinara.

Tako smo došli do toga da prvi put u našoj zemlji imamo situaciju da je jestivo ulje skuplje od dizela. Podsetimo, dizel se trenutno kreće najviše do 150 dinara. A bio je i jeftiniji dok je ulje raslo prethodnih nedelja. 

- Na cenu ulja utiču troškovo proizvodnje i transporta. Obzirom da je ulje berzanska roba, slabiji rod i porast cene suncokreta je doveo i do rasta maloprodajne cene ulja. Cena ulja je u odnosu na prošlu godinu porasla za 15-20%, u zavisnosti od proizvođača, tako da se na našem tržištu može naći ulje po različitim cenama u rasponu od 130 do 155 dinara - kaže za naš portal Duško Marjanović Predsednik Sektora za trgovinu Unije poslodavaca Srbije.

Kako se "kontroliše" cena ulja?

 

Kako objašnjava naš sagovornik, neki od većih trgovinskih lanaca imaju svoju robnu marku ulja i ona su nižeg cenovnog ranga u odnosu na druge.

- Svakako je i korona uticala na formiranje većih transportnih troškova koji su posledično uticali na rast i tržišne cene ulja. Ne verujem da bi ta cena trebalo i dalje da raste, niti da ima bliže relevantnosti u odnosu na kretanje cene dizel goriva - ističe nam Marjanović.

Svakako, na tržištu postoje korektivni mehanizmi koji bi mogli sprečiti takav potencijalni trend rasta cena ulja, ukazuje naš sagovornik, a isto tako, i putem aktivacije ulja iz robnih rezervi bi se mogla obezbediti potrebna stabilnost na tržištu.

- Interesantna činjenica je da je korona dovela i do pada prodaje ulja u nacionalnim sistemima, što se izuzetno retko dešava i to je upravo direktan pokazatelj negativnih implikacija poslovanja u vreme korone - navodi nam on.

Cena "dijamant" ulja je oko 157 dinara, dok je "iskon" - 152,99 dinara. Najskuplji je "vital", koji u jednom trgovinskom lancu dostigao cenu od 179,99 dinara. "Omegol" trenutno je snižen na 199 sa 299, a "mediteran" sa 344 na 199.

- U ovom trenutku nema bojazni da bi moglo doći do poremećaja u snabdevenosti uljem na tržištu Srbije, jer su uprkos nešto lošijem ovogodišnjem rodu, obezbeđene dovoljne količine do sledeće žetve.

Ipak, ministarstvo će pažljivo nastaviti da prati dešavanja na domaćem tržištu, pogotovo u uslovima globalne pandemije izazvane virusom КOVID 19 koju prate turbulencije na globalnom tržištu - ističu u Ministarstvu za naš portal.

Šta je sve poskupelo od početka godine?

Foto: Shutterstock

U tom smislu, kako su nam rekli, trenutni rast cena ulja ne treba da izaziva bilo kakvo psihološko opterećenje za građane koje bi dovelo do povećane nabavke i stvaranja nepotrebnih zaliha.

Prema analizama koje radi Privredna komora u Srbiji je niska stopa inflacije kada se meri u tekućim maloprodajnim cenama. Država prati 24 grupe namirnica i tu nema značajnih pomeranja. Kako kažu, očekuje nas godina stabilizacije u kojoj nećemo imati rast cena u maloprodaji.

Kako se koristi ulje umesto dizela

 

Ranije, rast cene goriva poljoprivrednike je terao da koriste alternativna goriva za svoje mašine. Mešanjem kuhinjskog i prerađenog ulja, kratkoročno se štedi, ali dugoročno ugrožava motor.

Dok je litar dizel-goriva koštao 168 dinara, litar jestivog suncokretovog ulja mogao je da se kupi i za manje od 120 dinara. Kada se podvuče crta, jasno je da poljoprivrednici, posebno u sezoni intenzivnih radova u polju, mogu solidno da uštede, ako dizel-gorivo mešaju sa jestivim uljem, lož-uljem, pa čak i prerađenim uljem.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju kako ovakvi eksperimenti mogu da dovedu do ozbiljnih problema, pa i do generalnog remonta motora, na koji se utroši i više od postignute uštede.

Ipak, litar ulja na litar evro dizela, najbolja je kombinacija, kažu poljoprivrednici čiji traktori dnevno potroše i do 50 litara zejtina.

Samo u oranju, tvrde, tako uštede i do šest hiljada dinara po hektaru.

Video: Tajna biznis uspeha Koste Perovića, košarkaša koji pravi čudo sa lavandom, ružama i smiljem

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ji

    3. mart 2021 | 13:21

    Lepa Nemacka,ulje 99 centi,brašno 39,Nutela 1kg 3,99 .... kola,fanta 89 centi, itd itd.....a mesecno u kuću udje 3,400 evra......ZIVELA MERKEL

  • ISTINA

    3. mart 2021 | 13:34

    Žalosno,najskuplji smo u regionu a hvalimo se platama?!Za prosečnu naduvanu platu od navodnih 500 i kusur može još samo kanap ili karta u jednom pravcu da se kupi i zbogom nekad lepa Srbijo.

  • Кмита

    3. mart 2021 | 14:34

    Врло лако ће наши то решити, за пар дана поскупљује дизел.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>