• 4

Dimitrijevići su hteli da napuste Srbiju, a onda pokrenuli biznis ovde: Uzgajaju samo ovu rasu ovce

Imaju malu farmu u selu Bare, a na njoj specijalnu rasu ovaca, iz Francuske

  • 4
Knic, farma francuskih ovaca Rasa il de Frans

Foto: RINA

Iako su skupili novac da se presele u inostranstvo i tamo započnu nove poslove, Marijana (29) i Nemanja (32) Dimitrijević su se, ipak, predomislili.

Odlučili su da ta finansijska sredstsva ulože u kupovinu francuske rase ovaca i vrate se u Nemanjino rodno selo Bare, koje se nalazi na teritoriji opštine Knić. Počeli su od nule, a nakon godinu dana i ogromnog uloženog truda - danas imaju malu farmu na koju su ponosni.

- Rasa Il de Frans prepoznata je u čitavom svetu, jer te ovce daju najviše mesa, ali i najkavalitenijeg. Poznata je po svom izuzetnom kvalitetu trupova, imaju malo kosti, a više mesa. Visoko su plodne i daju zdrave jagnjiće, dobre su majke i lako prihvataju mlade. Nemamo problema sa plasmanom na tržištu jer je meso izuzetno traženo, a i cena je bolja nego za ostale rase - kaže mladi poljoprivrednik Nemanja.

Na farmi trenutno imaju 30 ovaca i jednog ovna. Nemanji oko svih poslova pomaže supruga Marijana na koju se i vodi poljoprivredno gazdinstvo. Imaju dvoje dece, Helenu i Ognjena koji, iako mali vrlo, dobro znaju šta su jagnjad, kukuruz i seno, pa vrlo često i oni pomažu roditeljima i hrane ovce.

- Dugo sam radila kod privatnika, a onda sam shvatila da radeći za sebe i na svom, mogu mnogo više da stvorim za svoju decu - ističe Marijana i dodaje da se nikada nije pokajala zbog povratka na selo.

Knic, farma francuskih ovaca Rasa il de Frans

Foto: RINA

- Nemanja i ja sve sami radimo, ali velika smo podrška jedno drugom i sigurna sam da zajedno možemo ostvariti sve naše ciljeve. Ne mogu da kažem da je lako, ustajanje rano ujutru i celodnevni rad na seoskom imanju, ali ipak ovaj život nikad ne bih menjala za život u gradu - odlučno kaže Marijana.

Njihov cilj jeste da njihovo stado broji 100 ovaca i na dobrom su putu da to i ostvare. Uz pomoć Ministarstva poljoprivrede dobili su subvencije i na osnovu tog novca sagradili savremenu štalu u kojoj se sada nalaze njihova grla.

Video: Serama kokoške: Cena ove jedinke doseže i do 800 evra, a sve to samo zbog njenog držanja

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    14. mart 2021 | 13:11

    Bravo, nije bitno koja rasa, neka se radi i neka je unosno.

  • Ceca

    14. mart 2021 | 14:14

    Bravo deco. Želim vam uspeh u životu.

  • TKo

    14. mart 2021 | 14:50

    Lepo je kad se mladi ljudi opredele za stočarstvo i poljoprivredu. Neće im biti lako, tu se radi id jutra di mraka, ali će živeti lepše, zdravije i rasterećenije nego u gradu. Želim im uspeh.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>