• 0

Danima se brujalo o leševima na deponiji, njih više nema, sada su zatrpani: Ko je odgovoran?

Ekipa Telegrafa posetila je farmu Vizelj

  • 0

Građani Padinske skele, Borče, Kovilovai uduženje EKO Pančevački rit pre mesec dana zatekli su nadomak farme Vizelj divlju deponiju od 1.000 uginulih svinja i to prijavili nadležnim institucijama.

Ekipa Telegrafa pokušala je da priđe farmi Vizelj, kako bismo usnimili jezive scene o kojima građani danima pričaju. Međutim, vlasnik farme postavio je tablu upozorenja da je pristup deponiji zabranjen ka opreventivna mera protiv širenja afričke kuge.

Do pre nekoliko dana nije se znalo čija je ovo nadležnost, a onda se oglasila Veterinarska inspekcija Grada Beograda.

- Veterinarska inspekcija Grada Beograda po prijavi da se u Padinskoj skeli pojavio otpad sa leševima svinja izašla je na teren i ustanovila da leševa nema, a ispitala je i farmu na koju se prijava odnosi i utvrdila da ona posluje u skladu sa propisima - rekao je za Tanjug direktor veterinarske inspekcije Beograda Dušan Ljuština i dodao da je na mestu na koji se odnosi prijava inspekcija zatekla humke i komunalni otpad, ali ne leševe svinja.

Ako su, kaže, i postojali leševi, oni su sada zatrpani, a Veterinarska inspekcija je na tom mestu izvršila dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Ističe da na tom mestu ne postoji ekološka katastrofa, kao što kažu pojedina ekološka udruženja i dodaje da bi veća šteta bila kada bi se sada zemljište otkopalo.

Da li je na tom prostoru neko bacio leševe svinja nije, kaže Ljuština, na Veterinarskoj inspekciji da ustanovi, već na Sekretarijatu Grada Beograda za inspekcijske poslove i Sanitarnoj inspekciji.

- Mi ćemo u okviru naše nadležnosti da podnesemo prijavu protiv NN izvršioca i prosledili smo i na osnovu Zakona o inspekcijom nadzoru i na osnovu Zakon o upravnom postupku nadležnim službama da postupe iz okvira iz svojih nadležnosti - rekao je Ljuština.

- Po prijemu prijave izašli smo na teren i uradili kontrolu u objektu farme svinja na koju se odnosila prijava - navodi Ljuština.

Ističe da su inspektori uradili detaljnu kontrolu i utvrdili su da se na farmi nalazi 700 tovljenika, da se u okviru farme nalazi poseban objekat u kom se smeštaju uginule životinje i da se iz tog objekta otpremaju u kafileriju u Ćupriji.

Ljuština dodaje da je odgovorno lice te farme dalo inspekciji na uvid potvrdu o otpremanju određene količine leševa u kafileriju i da je jedna potvrda iznosila 3.620 kilograma.

U videu na početku teksta, pogledajte kako farma sada izgleda.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>