• 5

Ponovo afrička kuga u Srbiji: Nađena na farmi blizu granice sa Bugarskom

Mole se farmeri da obrate pažnju

  • 5
prase, svinja

Foto: Pixabay

Tokom redovnog sprovođenja nadzora farmi i kontrole zdravstvenog stanja grla, Uprava za veterinu je utvrdila prisustvo virusa Afričke kuge svinja (AKS), potvrđeno je za Telegraf Biznis.

Kuga je brzom kontrolom i analizom uzoraka potvrđena na farmi u mestu Veliki Izvor u blizini granice sa Bugarskom, zemljom koja ima ekstremno visoko prisustvo AKS-a.

Zahvaljujući uspostavljenom sistemu brze analize uzoraka na prisustvo tog virusa , nadležne službe Uprave za veterinu su u najkraćem mogućem roku sprovele sve predviđene mere zaštite na toj teritoriji kako bi se zaustavilo dalje širenje bolesti. Zahvaljujući istom sistemu brzih analiza, u prethodnom periodu sprečeno je i dalje širenje virusa AKS kada se utvrdilo njegovo prisustvo na teritoriji Aleksinca.

Uprava za veterinu još jednom apeluje na sve vlasnike svinja, uključujući i velike farme, da sa najvećom mogućomodgovornošću sprovode sve mere zaštite i prevencije u cilju daljeg sprečavanja širenja Afričke kuge svinja čije ekonomske posledice mogu biti nesagledive.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    Nemoguće da nekogu da naprave vakcinu protiv toka nije u interesu sigurno

  • Eee

    Što ne smisle vakcinu protiv te kuge kad su pameti možda i nije dobro za biznis

  • Ajmo

    Sad vakcine i protiv te kuge...!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke