• 0

Bobica Inka uspeva i u Srbiji: Zbog neobičnog ploda popularna je u svetu, a ovo je cena za kilogram

Nisu svi spremni da ulože u peruansku jagodu, jer je izazov naći potrošača, mada bi vreme pandemije i to moglo da promeni, budući da ljudi mnogo više računa vode o zdravlju

  • 0
peruanska jagoda

Foto: Shutterstock

Fisalis, bobica Inka ili peruanska jagoda, jeste voće-povrće iz Latinske Amerike koje se može uzgajati čak i kod nas. Kultivisana je u Evropi  još krajem 18. veka, a danas je popularna širom planete.

Za peruansku jagodu se posebno zanimaju povrtari, a neodoljivo podseća na čuveni čeri paradajz. Ono što je čini atraktivnom za uzgajanje jesu ljuske oblika "lampiona", koje obavijaju plod. Na jednoj biljci može biti i stotinu takvih "lampiona", sa sočnim plodovima.

Upravo zato ova biljka ima i četvrti naziv, a to je "ljubav u kavezu", jer plod sazreva unutar "oklopa", odnosno tog mrežastog lampiona.

Zašto kažemo da je i voće i povrće? Zato što fisalis ima slatkasti ukus poput jagode, dok sa druge strane, zadržava malo kiseline, nalik paradajzu. Ovom neobičnom biljkom uglavnom se dekorišu poslastice ili služi kao dodatak salati, a kako se neguje i prodaje?

Uspeva i u Srbiji, ali na malim površinama zbog zahtevne proizvodnje. Ipak, na kraju se može isplatiti, jer kilogram košta oko 1.000 dinara. Ako ste početnik u ovom biznisu, treba da znate da peruanska jagoda voli sunce i vodu, i da se rasađuje kao paprika.

Nisu svi spremni da ulože u bobicu Inka, jer je izazov naći potrošača, mada bi vreme pandemije i to moglo da promeni, budući da ljudi mnogo više računa vode o zdravlju. Peruanska jagoda jača imunitet, obiluje vitaminima C i B, i ima više kalijuma od banane.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke